foto: Juris Rozenbergs
Fotoreportāža: kā tapa un cik izmaksāja Latvijas valsts svētku salūts?
Aina AB dambī 18. novembra pēcpusdienā. Kompānija "International Fireworks Design IFD" pirotehnikas speciālista Kalvja Kalniņa vadībā gatavojas valsts jubilejas uguņošanai.
Sabiedrība
2017. gada 22. novembris, 06:00

Fotoreportāža: kā tapa un cik izmaksāja Latvijas valsts svētku salūts?

Edvīns Rakickis

Kasjauns.lv

Rīgā Latvijas valsts neatkarības dienas svinības katru gadu noslēdzas ar iespaidīgu uguņošanas šovu, kuru iespējams vērot gan klātienē, krastmalā, gan arī TV ekrānos un internetā. Šogad portāla Kasjauns.lv komandai bija vienreizēja iespēja svētku salūta pēdējā organizēšanas dienā pievienoties speciālistiem, kuri nu jau vairākus gadus ir bijuši atbildīgi par Latvijas dzimšanas dienas krāšņo kulmināciju.

Kompānija “International Fireworks Design IFD” ir dibināta salīdzinoši nesen – 2014. gadā, taču, kā izstāsta tās izveidotājs un īpašnieks Kalvis Kalniņš, līdz šim salīdzinoši nelielajā sastāvā jau veiksmīgi “salutēts” daudzos apjomīgos un svarīgos pasākumos.

Pēdējais no tiem – nupat aizvadītie 18. novembra svētki, kuros Kalvja un viņa komandas uznāciens sācies pulksten 21:00, pašā Rīgas centrā.

Gatavošanās 18. novembra svētku salūtam

Latvijas valsts neatkarības dienas svinības katru gadu noslēdzas ar krāšņu uguņošanas šovu, kuru iespējams vērot gan klātienē, krastmalā, gan arī ...

gallery icon

No teātra skatuves līdz pilsētu debesīm

“Pirotehnika nekad nav bijusi kā pašmērķis. Es drīzāk teiktu, ka gan man, gan maniem kolēģiem tas ir kā jaudīgs izteiksmes līdzeklis un perfekts veids, kā realizēt savas vizuālās fantāzijas dzīvē,” sarunā ar Kasjauns.lv atklāj Kalvis.

foto: Juris Rozenbergs
Skats uz labo krastu.

Salūta dizaineru kopas vadītājs gan piebilst, ka bērnībā nav īpaši jūsmojis par pirotehniku – interese par šīm lietām parādījusies krietni vēlāk un nonākšana uguņošanas biznesā pašu Kalvi šad un tad joprojām pārsteidz.

“Dibinājām kompāniju ar mērķi veidot mākslinieciskus priekšnesumus un gādāt par specefektiem, kur tie nepieciešami. Arī salūta šaušana ietilpa šajās plašajās kategorijās,” piebilst Kalvis.

foto: Juris Rozenbergs
18. novembra svētkos, turpat netālu, pirms Kalvja salutēja arī Latvijas Nacionālie Bruņotie spēki.

Jāteic, ka pirmie soļi viņa komandai bijuši gana lieli – konkursu kārtībā iegūtas iespējas gādāt par svētku salūtiem Cēsu un Siguldas 800 gadu jubilejās.

Iemantojot popularitāti un atzinību šajā nišā, Kalvja radošajai domai un tehniskajai meistarībai pēcāk uzticējušies arī Rīgas Eiropas galvaspilsētas svētku un Ventspils un Rīgas pilsētas svētku organizatori.

foto: Juris Rozenbergs
Viena no daudzām pirotehnikas izstrādājumu kastēm. Katrs no lādiņiem savienots ar speciālu palaišanas konsoli.

Interesanti, ka uzņēmums strādājis arī pie skatuves specefektiem izrādei "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātrī, 2015. gadā.

Primārs gan šovs, gan drošība

Darbi pie pirotehnikas izvietošanas sākās jau 17. novembrī, taču portāla Kasjauns.lv komanda pievienojās Kalvim uz AB dambja 18. novembra pēcpusdienā.

foto: Juris Rozenbergs
Konsole no kuras pulksten 21:00 tika sākts krāšņais šovs - 10 000 salūta šāviņi desmit minūšu laikā.

Tobrīd raitā solī noritēja salūta tehniskā izveide – lādiņu izvietošana gan uz sauszemes, gan blakus esošajā Daugavā.

Kā apgalvo Kalvis, sagatavošanās process aizrit, nemitīgi domājot gan par pašu, gan arī salūta vērotāju drošību.

foto: Juris Rozenbergs
Daļa lādiņu, kurus paredzēts izšaut noteiktā leņķī ievietoti speciālā rāmī.

Taču darbi pie gadskārtējām svinībām sākās jau aptuveni pirms pusgada – pēc konkursa uzvarēšanas un administratīvo nianšu sakārtošanas tiek domāts par mūziku.

10 000 šāvienu desmit minūtēs

Kalvis atklāj, ka šogad par aptuveni 10 minūtes ilgā salūta muzikālo pavadījumu bijuši atbildīgi komponisti Arturs Maskats un Kristaps Krievkalns.

foto: Juris Rozenbergs
Pusgadu ilgā darba galarezultāts.

“Pēc mūzikas saskaņošanas, nianšu pielabošanas un apstiprināšanas, ķeramies klāt pirotehnisko izstrādājumu izvēlei, pasūtīšanai un ražošanai – kopumā viss šis process aizņem aptuveni pusgadu,” skaidro Kalvis.

Latvijas Republikas proklamēšanas 99.gadadienas svētku uguņošana

Latvijas Republikas proklamēšanas 99.gadadienas svētku uguņošanai cilvēki bija pulcējušies abpus Daugavai, kā arī uz tuvējiem tiltiem. Kopā bija sanākuši dažāda ...

gallery icon

Kopumā pie svētku salūta, ieskaitot producentus, tehniķus un rasētājus, strādā ap 25 cilvēkiem, taču par krāšņā šova uzsākšanu atbild tikai viens – pats Kalvis.

Šī gada 18. novembra uguņošanā bijuši 10 000 atsevišķu šāvienu, elektroiniciāciju.

Kopējais svētku salūta budžets bija 30 000 eiro.