foto: Jelgavas novada pašvaldība
Pēc Kalnciemā nelikumīgi uzceltās mājas nojaukšanas tās saimniece Valentīna mitinās turpat pie gruvešiem
Valentīna Rudenko ar dzīvesbiedru, kuru nelikumīgi celto māju Lielupes krastā nojauca pirms divām nedēļām, tagad dzīvo tās vietā atvilktajā treilerī.
Sabiedrība
2017. gada 24. oktobris, 05:30

Pēc Kalnciemā nelikumīgi uzceltās mājas nojaukšanas tās saimniece Valentīna mitinās turpat pie gruvešiem

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Pēc pirms divām nedēļām Kalnciemā, pašā Lielupes krastā, nelikumīgi uzbūvētās mājas nojaukšanas tās saimniece Valentīna Rudenko dzīvo turpat līdzās atvilktajā treilerī. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 10. oktobrī notika Latvijā vēl nebijis gadījums – pašvaldība piespiedu kārtā saimnieces acu priekšā nojauca nelikumīgo būvi.

Jelgavas novada Kalnciemā, iesaistot būvniekus, policiju un citas institūcijas, pielikts punkts vietējās iedzīvotājas Valentīnas Rudenko un viņas dzīvesbiedra Genādija Borisana sapnim – dzīvot Lielupes krasta aizsargjoslā. Tiesvedība par ēku, kuru saimniece uzbūvējusi neatļautā vietā bez nepieciešamajām atļaujām, beigusies jau pirms trim gadiem ar lēmumu par piespiedu nojaukšanu. Nu tas tika īstenots.

Jelgavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Kaņepone Kasjauns.lv pastāstīja, ka piektdien, 10. oktobrī, nojauktās mājas vietā tās saimnieki atveduši treileri, kurā nu dzīvo. Pašvaldība arī pievedusi melnzemi un nolīdzinājusi izdangāto zemi. Tāpat zemes gabalam „Luģi 1” saglabāts elektrības pieslēgums. Viņi neesot vēlējušies pārvākties uz otru dzīvesvietu Kalnciema pagastā, kas viņiem pieder – dzīvokli.

Vispirms pēc mājas nojaukšanas Valentīna nakšņoja automašīnā, bet pēc tam pārvācās uz siltumnīcu, kurā ielika matračus, raksta laikraksts „Zemgales Ziņas”.

Saskaņā ar līgumu, ko Rudenko noslēgusi ar pašvaldību, ģimenei ir tiesības īrēt šo pašvaldībai piederošo zemesgabalu līdz 2022. gadam, bet tikai vienīgi mazdārziņa vajadzībām, nevis mājas būvniecībai.

Drāma Kalnciemā: nojauc privātmāju Lielupes krastā

Jelgavas novada Kalnciemā, pašā Lielupes krastā, 10. oktobrī risinājās teju vai trilleris. Pie nelikumīgi būvētās Valentīnas Rudenko mājas policijas, mediķu ...

gallery icon

Rudenko sapni par dzīvi Lielupes krastā sāka īstenot 2008. gadā ar mazdārziņa nomas līgumu kabatā. Vietējā pašvaldība viņai upes krastā iznomāja zemi mazdārziņa ierīkošanai bez apbūves tiesībām. Viņa tajā vien drīkstēja uzsliet kādu siltumnīcu vai mazēku - nelielu 25 kvadrātmetrus lielu vasarnīcu dārzniecības piederumu glabāšanai. Tomēr kundze ignorēja jau 2009. gadā viņai izteikto liegumu Lielupes palienes pļavā būvēt māju un sāka tās būvniecību. Nelīdzēja ne neskaitāmie pašvaldības brīdinājumi un administratīvie sodi, ne tiesu lēmumi, kas aizliedza būvi un pieprasīja tās nojaukšanu. Jelgavas novada pašvaldība ar Rudenko tiesājusies vairākas reizes, kas rezultējās ar 2014. gada 18. jūlija pieņemto Augstākās tiesas lēmumu nojaukt nelikumīgo būvi.

Tēmas