foto: Ekrānuzņēmums
Dimanta: "Veselības apdrošināšanu ieviest un menedžēt nav iespējams"
Labdarības fonda “Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta.
Viedokļi
2017. gada 12. oktobris, 13:58

Dimanta: "Veselības apdrošināšanu ieviest un menedžēt nav iespējams"

RīgaTV 24

“Mēs pašlaik it kā ieviešam sociālo apdrošināšanu un vienai grupai noņemam to lielāko grozu – tiem, kas nemaksā sociālo nodokli. Patiesībā jau tā nav nekāda veselības vai sociālā apdrošināšana. Tas ir tikai nosaukums. To dzīvē nav iespējams ieviest,” labdarības fonda “Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot plānus ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sadalot veselības aprūpes pakalpojumus divos grozos.

Dimanta norādīja, ka nav skaidrs, kādi veselības pakalpojumi būs pieejami, piemēram, cilvēkiem, kas nupat beiguši obligāto izglītību. Skolēnus līdz 9. klasei apdrošinās valsts, tātad viņi ietilps pilnajā grozā. Tomēr nav zināms, kas notiks pēc 9. klases beigšanas, jo tālākā izglītība nav obligāta.

Dimanta apgalvoja, ka situācija ar veselības apdrošināšanu būs analoga bērnu pabalstiem. “Pašlaik ir tā, ka vecākiem par bērnu vasarā pēc 9. klases pabalstu nemaksā. Jo, ja nu viņš vairs nemācīsies, bet sāks strādāt, tad tas vairs vecākiem nepienāksies. Tas pats ar medicīnu!” ir pārliecināta Dimanta.

foto: Ekrānuzņēmums
Labdarības fonda “Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta.

Dimanta skaidroja, ka pēc 9. klases beigšanas nebūs skaidrs, kurš grozs pienākas katram bērnam. “Tātad viņš pabeidz 9. klasi. Mēs nezinām, vai viņš turpinās mācīties vai ies strādāt. Tad viņam tos trīs mēnešus līdz tam septembrim būs vai nebūs šis pilnais grozs? To nevar nomenedžēt!” sistēmu kritizēja Dimanta.

Arī situācijā, kad skolēns absolvējis vidusskolu un iestājies augstskolā, rastos problēmas, jo neesot iespējams sistemātiski apkopot informāciju par to, kuri skolēni ir iestājušies augstskolā. “Tur paiet 20 dienas starpā. Vai viņš ir apdrošināts no valsts kā bijušais skolnieks un topošais students vai nē?  Vai augstskolas sūtīs informāciju par to, kas ir uzņemts? Un kam viņi sūtīs? Tas vienkārši nav iespējams!” raidījumā savu viedokli pauda Dimanta.