foto: LETA
Dānijas pārtikas laboratorijas ar viltus paziņojumiem kaitē Latvijas produktiem
Sabiedrība
2017. gada 12. oktobris, 06:11

Dānijas pārtikas laboratorijas ar viltus paziņojumiem kaitē Latvijas produktiem

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Nesenais skandāls ar suņu barību „Dogo” un kaķu barību „Ņau ņau” nav pirmais gadījumus, kad Dānijas laboratorijas izplatījušās melus, ka Latvijā ražotā produkcijā atrastas veselībai bīstamas vielas. Pirms sešiem gadiem līdzīgs gadījums bija ar vafelēm „Selga”. Latvijas policija šajās visās darbībās apzinātu kaitniecību nesaredzēja.

foto: Evija Trifanova/LETA
„Tukuma straumes” valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks apliecina, ka uzņēmums ir gatavs tiesāties ar viltus ziņu izplatītājiem, kuri apgalvoja, ka viņu ražotajā suņu barībā „Dogo” ir četrkājaiņu dzīvībai bīstamais karbamīds.

Lai arī uzņēmēji izteikuši protestus un mēģināja tiesāties ar neslavas cēlējiem, policija dāņu laboratoriju kļūdās un to ziņojumu izplatītāju rīcībā noziedzīga nodarījuma sastāvu nekonstatēja un ierosinātos kriminālprocesus izbeidza.

"Tukuma straume" izvērtē iespējas tiesāties

Ar uzņēmuma „Tukuma straume” reabilitāciju noslēdzies divus gadus ilgušais skandāls ap suņu barību „Dogo”, kura tika vainota daudzu suņu nāvē.

Pēc Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pasūtījuma Dānijas Veterinārā un pārtikas dienesta laboratorija veica „Dogo” un „Ņau ņau” pārbaudi uz tajā iespējamo dzīvnieku veselībai kaitīgā karbamīda klātbūtni. Dāņu laboratorija nāca klajā ar šokējošo paziņojumu – dzīvnieku barībā ir konstatēta karbamīda klātbūtnē, kas var izraisīt mājas mīluļu veselības problēmas un nāvi!

Pēcāk pēc barības ražotāja „Tukuma straumes” pasūtījuma neatkarīgas analīzes tika veiktas Austrijas laboratorijā „Osterreichische Agentur fur Gesundheit und Ernarungsicherheit GmbH” un tā paziņoja gluži pretējo - izmeklētajos barības paraugos neatļautā viela karbamīds (urīnviela) nav konstatēts. Tad arī Dānijas nacionālā laboratorija paziņoja, ka ir kļūdījusies pārbaudes metodes izvēlē un atsauca „Tukuma straumei” nelabvēlīgo analīžu rezultātus un PVD atcēla visus „Tukuma straumes” ražojumiem noteiktos ierobežojumus.

Tai pašā laikā Tukuma policija pirms mēneša izbeidza „Tukuma straumes” ierosināto kriminālprocesu par neslavas celšanu, jo nesaskatīja noziedzīga nodarījuma sastāvu. Tomēr, pēc visa spriežot, ar to lieta nebeigsies. „Tukuma straume” apsver iespējas turpināt tiesāties, bet Latvijas institūts „Bior” lūgs Eiropas Komisijai pārskatīt noteikumus, kā produkti tiek pārbaudīti uz karbamīda esamību tajos.

„Tukuma straumes” valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks Kasjauns.lv par iespējamo turpmāko rīcību pauda:

„„Tukuma straumes” juristi pēta un analizē, lai noskaidrotu vēlamāko tālāko rīcību. Vispirms ir jāsaprot, kas ir atbildīgi par šo situāciju, jo analīzes veica pēc PVD pasūtījuma Latvijas analīžu veicējs – institūts „Bior”, kurš tālāk pārsūtīja analīžu paraugus uz Dāniju. Pagaidām nav zināms, vai PVD vai „Bior” pasūtīja veikt analīzes tieši pēc šīs metodes, kas ir kļūdaina, vai lēmumu par metodes izvēli pieņēma Dānijas laboratorija. Taču nevajag aizmirst, ka lēmumus kļūdainu analīžu rezultātā pieņēma PVD ierēdņi.

Mēs analizējam tiesvedības aspektus un īsto atbildīgo, no kura prasīt zaudējumu piedziņu”.

Savukārt PVD atbildību uzveļ laboratorijām. PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere Kasjauns.lv teica: „PVD neizvēlas ārvalstu laboratorijas, kurās paraugs tiks testēts. Latvijā visi PVD valsts uzraudzības ietvaros ņemtie paraugi tiek nosūtīti izmeklēšanai uz zinātnisko institūtu „Bior”. Ja „Bior” pats nevar veikt analīzes, tad „Bior” tās pasūta citā laboratorijā. Līdz ar to par turpmāko sadarbību ar Dānijas laboratoriju būtu jājautā zinātniskajam institūtam „Bior””.

Te jāpiebilst, ka Dānijas laboratorija analīzes veica tikai pēc vienas metodes (435 nm viļņu garumā), kā to nosaka Eiropas Komisijas ieteiktās metodes, bet Austrijas laboratorija izmantoja vēl vienu metodi (420 nm viļņu garumā), kas kaitīgo vielu barībā neatrada. Uz tiešu jautājumu, vai „Bior” arī turpmāk izmantos Dānijas nacionālās laboratorijas pakalpojumus, Kasjauns.lv tiešu atbildi nesaņēma. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „Bior” Pārtikas un vides izmeklējumu laboratorijas vadītājs Vadims Bartkevičs Kasjauns.lv atbildēja:

„Reaģējot uz Dānijas veterinārās un pārtikas administrācijas laboratorijas nepareizo Eiropas Komisijas ieteiktās metodes Nr.152/2009 interpretāciju un karbamīda satura noteikšanu 420 nm viļņu garumā, institūts „Bior” ierosinās Eiropas references laboratorijai veikt izmaiņas testēšanas metodē un skaidrāk definēt 420 nm un 435 nm viļņu garumu izmantošanu dažādām dzīvnieku barības grupām”.

Arī „Selgas” vafeles kļūdaini par kaitīgām atzina Dānijas laboratorijā

foto: Lita Krone/LETA
Dāņu profesors Stēns Stenders pirms pieciem sešiem gadiem sabiedrību satrauca izplatot kļūdainus Dānijas pārtikas laboratorijas paziņojumus, ka vafelēs „Selga” konstatēts pārmērīgs transtaukskābju daudzums, kas cilvēkiem veicina vēža sūnu attīstību.

Pirms sešiem gadiem - 2011. gada vasarā dāņu profesors Stēns Stenders nāca klajā ar skaļiem paziņojumiem par vēzi izraisošo transtaukskābju daudzumu uzņēmuma Staburadze ražotajās „Selgas” vafelēs. Toreiz Pārtikas uzņēmumu federācijas prezidents Didzis Šmits profesoru Stenderu par nepatiesiem apvainojumiem pat aicināja izraidīt no Latvijas, jo „Staburadze” paziņoja, ka „Selgas” vafelēs nav vairāk par 4% transtaukskābju, bet Stenders apgalvoja, ka transtaukskābju daudzums no visiem taukiem tajās ir 44%. Uzņēmumu grupas „NP Foods”, kurā ietilpst „Staburadze”, saistībā ar profesora izteikumiem vērsās gan Konkurences padomē, gan Drošības policijā.

Dažus mēnešus vēlāk – 2011. gada rudenī starptautiskās komerclaboratorijas „Eurofins” Dānijas nodaļa nāca klajā ar paziņojumu, ka kļūdījusies veicot analīzes "Selgas" vafelēm, atvainojās par pieļauto kļūdu un nožēloja izraisītās sekas. Informācija par transtaukskābju lielo saturu ražotajās vafelēs tika atsaukta un „Eurofins” laboja iepriekš iegūto rezultātu pret deviņiem procentiem 44% vietā.

Skandāls pamazām noklusa, Stenders „Selgas” ražotājiem atvainojās, Bet mūsu Drošības policija atteica kriminālprocesa ierosināšanu par neslavas celšanu „Selgas” ražotājiem, jo nodarītajā nesaskatīja apzinātu kaitniecību.