Juris Pūce: Par ko liecina Reiznieces-Ozolas "atrastie" 50 miljoni?
“Interesanti, ka pēc šī atklājuma sabiedrībai izpalicis ministres skaidrojums par to, kā vispār bijis iespējams šāda apjoma summu ministriju budžetos tik vienkārši “noslēpt”,” notikušo komentēja partijas “Latvijas attīstībai” priekšsēdētājs un TV24 raidījuma “Vai nauda aug kokos?” vadītājs Juris Pūce.
Viedokļi
2016. gada 2. maijs, 11:40

Juris Pūce: Par ko liecina Reiznieces-Ozolas "atrastie" 50 miljoni?

Jauns.lv

Veicot ministriju budžeta auditus, finanšu ministre Dana Reizniece – Ozola atradusi nelietderīgiem tēriņiem paredzētus 50 miljonus eiro. Tas ir apmēram tikpat daudz, cik gada laikā tiek tērēts visu 13 ministriju darbības nodrošināšanai.

Paziņojums, ka nelietderīgiem tēriņiem paredzēta nauda atrasta pilnīgi visu ministriju budžetos, un šī summa kopumā sastāda 50 miljonus eiro, ir diezgan sensacionāls. Salīdzinājumam – apmēram tikpat daudz izmaksā ilgi atliktā Daugavas stadiona rekonstrukcija Rīgā, termoelektrocentrāles būvniecība Daugavpilī vai Latvijas skolotāju algas divu mēnešu garumā. Ministre Reizniece – Ozola skaidro, ka šāda situācija radusies, konstatējot, ka ministrijas nav ņēmušas vērā, piemēram, enerģijas cenu samazināšanos, kā arī atklājot savstarpēju funkciju dublēšanos: “Interesanti, ka pēc šī atklājuma sabiedrībai izpalicis ministres skaidrojums par to, kā vispār bijis iespējams šāda apjoma summu ministriju budžetos tik vienkārši “noslēpt”,” notikušo komentēja partijas “Latvijas attīstībai” priekšsēdētājs un TV24 raidījuma “Vai nauda aug kokos?” vadītājs Juris Pūce.

Iespējams, šāda situācija radusies, jo, katru gadu no jauna tos nepārskatot, tiek apstiprināti ministriju bāzes budžeti, kas sastāda aptuveni 98% no visa budžeta apmēra. Tāpēc arī var gadīties nepamanīt tādus globāla rakstura “niekus” kā, piemēram, enerģijas cenu samazināšanās. “Tas, kas šajā gadījumā izpalika, bija ministres apņemšanās kaut ko darīt, lai tā nenotiktu turpmāk,” norādīja Pūce. Politiķis arī skaidroja, ka pēc tik pārsteidzoša auditu rezultāta ministrei būtu jāattopas, ka varbūt kaut kas nav kārtībā pašā ministriju budžeta apstiprināšanas sistēmas pamatā: “Finanšu ministre varētu noteikt, ka turpmāk budžets valsts iestādēm tiks veidots no nulles, un tām būs katru gadu no jauna jāpierāda ikviena piešķirtā eiro pamatojums. Kamēr šādas apņemšanās nav, varam vienīgi cerēt, ka pēc pusgada vai gada neatklāsies, ka vēl kādi 50 miljoni eiro “nejauši” tomēr ir iztērēti nelietderīgi. Un tad jau tas diemžēl būs noticis ar pašas Reiznieces – Ozolas atbalstu un piekrišanu,” izteicās Pūce.

TV24 raidījuma “Vai nauda aug kokos?” vadītājs Juris Pūce / Foto: LETA