Svarīga informācija vecākiem, kuru bērns vasaras brīvlaikā nolēmis strādāt
Attiecībā uz bērnu (izglītojamo līdz 19 gadu vecumam), kurš strādās tikai vasaras brīvlaikā (no 1.jūnija līdz 31.augustam), vecākam saglabājas nodokļa atvieglojums par bērnu kā apgādājam.
Sabiedrība
2016. gada 4. maijs, 15:13

Svarīga informācija vecākiem, kuru bērns vasaras brīvlaikā nolēmis strādāt

Jauns.lv

Vienam no vecākiem ir tiesības saglabāt nodokļa atvieglojumu par bērnu, kurš ir vecumā līdz 19 gadiem un mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē, ja tas strādā vasaras brīvlaikā (no 1.jūnija līdz 31.augustam), informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Attiecībā uz bērnu (izglītojamo līdz 19 gadu vecumam), kurš strādās tikai vasaras brīvlaikā (no 1.jūnija līdz 31.augustam), vecākam saglabājas nodokļa atvieglojums par bērnu kā apgādājamo un atrašanās vecāka apgādībā netiek pārtraukta automātiski.

Vecākam saglabājas atvieglojums par apgādībā esošu personu 175 eiro mēnesī, un bērnam vasaras brīvlaika darba laikā tiek piemērots neapliekamais minimums 75 eiro mēnesī, izņemot gadījumu, ja bērns strādā pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja.

Savukārt tiem vecākiem, kuru bērni (izglītojamie līdz 19 gadu vecumam) paralēli mācībām strādā mācību gada laikā, bērna atrašanās vecāka apgādībā tiek pārtraukta automātiski - tiklīdz skolēns sācis darba attiecības. Pēc tam, kad skolēns pārtraucis strādāt vai skolēna ienākums ir mazāks par 175 eiro mēnesī, vecākiem pašiem bērns jāatjauno apgādībā. Ja skolēna mācību gada laikā saņemtie algotā darba ienākumi mēnesī nepārsniedz 175 eiro, skolēns var atrasties apgādībā vienam no vecākiem.

Skolēni, kuri nolēmuši sākt darba gaitas, var saņemt algas nodokļa grāmatiņu. To var izdarīt klātienē, vēršoties VID ar iesniegumu algas nodokļa grāmatiņas piešķiršanai, vai elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Skolēniem, kuri strādās vasaras mēnešos un maksās nodokļus vispārējā režīmā, algas nodokļa grāmatiņā jāatzīmē galvenā ienākuma gūšanas vieta (t.i., jāatzīmē attiecīgo darba devēju, pie kura bērns strādās), un bērna gūtajiem ienākumiem darba devējs būs tiesīgs piemērot neapliekamo minimumu 75 eiro mēnesī.

Nodokļu nomaksas nosacījumi ir atkarīgi no tā, kāds nodokļu maksāšanas režīms ir skolēna darba devējam: vispārējais nodokļu maksāšanas režīms; darba devējs ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs; darba devējs ir lauksaimnieks.

Vispārējā nodokļu maksāšanas režīma gadījumā, skolēnam sākot strādāt, darba devējs no algas maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli 23% un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 34,09%. 10,50% darba ņēmēja sociālo iemaksu daļu darba devējs ietur no skolēna algas, savukārt 23,59% sociālo iemaksu daļu darba devējs maksā no saviem līdzekļiem. Sociālās iemaksas neveic, ja skolēns ir jaunāks par 15 gadiem; skolēnam, kurš ir nodarbināts vasaras mēnešos, ir tiesības algai piemērot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu 75 eiro apmērā, ja algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta darba devējam.

Piemēram, ja saņemamā atlīdzība ir 400 eiro un ir piemērots neapliekamais minimums 75 eiro, skolēns pēc nodokļu nomaksas saņem 292,91 eiro.

Ja skolēns (neatkarīgi no viņa vecuma) vasarā strādā pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja, tad no skolēna ienākuma darba devējs - mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs - neietur sociālās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli, bet tie veido daļu no mikrouzņēmumu nodokļa, ko darba devējs maksā no sava saimnieciskās darbības apgrozījuma.

Piemēram, ja saņemamā atlīdzība ir 400 eiro, summa, ko saņems skolēns, būs 400 eiro.

Laika periodā, kamēr skolēns ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbinieks, viņš nevar atrasties vecāku apgādībā un vecāku gūtajam ienākumam nevar tikt piemērots atvieglojums par apgādībā esošu personu 175 eiro apmērā; tiklīdz skolēns sāks darba attiecības mikrouzņēmumā, apgādība tiks automātiski pārtraukta.

Ja skolēns vasarā saņem sezonas laukstrādnieku ienākumu, strādājot lauku darbos (augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā vai stādīšanā, sējumu un stādījumu kopšanā, ražas novākšanā, augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā), gūtajam sezonas laukstrādnieka ienākumam tiek piemērota nodokļa likme 15%, bet ne mazāka kā 0,70 eiro katrā nodarbinātības dienā.

Piemēram, ja kopējā saņemamā atlīdzība par mēnesi ir 400 eiro un nevienā no dienām tā nav mazāka par 4,70 eiro, ienākums, ko saņems skolēns pēc laukstrādnieku ienākuma nodokļa nomaksas, būs 340 eiro.

Šajā gadījumā vecāki saglabā tiesības piemērot atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu 175 eiro apmērā, ja bērns ir jaunāks par 18 gadiem un saņem sezonas laukstrādnieku ienākumu, kā arī tad, ja bērns ir vecumā no 18 līdz 19 gadiem, mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē un vasaras brīvlaikā (no 1.jūnija līdz 31.augustam) saņem sezonas laukstrādnieku ienākumu.

LETA/Foto: Vida Press

Tēmas