foto: Publicitātes foto
Ogrē bez maksas apskatāma unikāla seno telefonu izstāde
Ogres muzejā atklāta līdz šim Latvijā vēl nebijusi unikāla antīko telefonu, kādus līdz pagājušā gadsimta vidum lietoja Latvijā, izstāde.
Kultūra
2017. gada 19. augusts, 06:12

Ogrē bez maksas apskatāma unikāla seno telefonu izstāde

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklāta lielākā izstāde Latvijā par senlaiku telefoniem „Telefoni Vidzemē”. Tajā redzami antīki telefoni - cits par citu elegantāki, neredzēti, šodienas dzīvei atšķirīgu dinamiku nesoši. Telefoni, pa kuriem sazinoties, zvanītājs nekad nav jautājis: „Kur tu esi?”

Ekspozīcijas pamatā ir telekomunikāciju inženiera, inženierzinātņu doktora Valda Hofmarka senlaiku telefonus kolekcija, kuru viņš radījis 35 gadu laikā, portālam Kasjauns.lv pastāstīja Ogres muzeja pārstāve Gunta Šmidre. Hofmarka kolekcija ir plašākā un nozīmīgākā Latvijā, kura izsmeļoši vēsta par telefonijas vēsturi mūsu valstī. Tajā ietilpst ne tikai 140 telefona aparāti, bet arī fotogrāfijas, tehniskā literatūra un telefonu grāmatas. Kolekcijas telefoni izstādēs pabijuši daudzviet Latvijā, taču pirmo reizi Ogrē interesenti viņa kolekciju var apskatīt tik lielā apjomā vienkopus.

Izstādē apskatāmi gandrīz 80 sienas un galda telefona aparāti, kādus lietoja Latvijas teritorijā laika posmā no aptuveni 1895. gada līdz Otrā pasaules kara beigām. Lielākā daļa ekspozīcijas ir kolekcionāra Hofmarka kolekcija, bet neliels skaits eksponātu ņemts arī no Ogres Vēstures un mākslas muzeja krājuma.

Šīs izstādes autors un kurators, Ogres muzeja galvenais speciālists vēstures jautājumos Arno Smiltnieks stāsta, ka šo izstādi veidot ir bijis sevišķi interesanti: „Mani sajūsmināja, cik dažādi un atšķirīgi šie saziņas līdzekļi – telefoni kādreiz bija. Un lai gan mūsu izstādē būs apskatāms īsts retums – „Siemens & Holske” mājas telefons, kura ražošana sākta no 1885.gada, mani vairāk uzrunāja jaunāks mūsu mobilo telefonu „vectētiņš” – firmas „Ericsson” 1910. gada galda telefona aparāts, kurš pēc formas atgādina Eifeļa torni. Jūgendstila telefoni, manuprāt, vispār var lepoties ar īpašu stila odziņu”.

Arno Smiltnieks uzsver, ka Ogrē pirmais publiskais telefons parādījies jau 1909. gadā un tas atradies Ogres aptiekā. Šajā laikā  pilsētā darbojās arī dažas privātās līnijas. Pēc Pirmā pasaules kara Ogrē izveidota telefona centrāle, kuras darbība strauji attīstījās - 1924. gadā tai bija vien 16 abonenti, taču jau pēc 13 gadiem, 1938. gadā, telefonu centrāles pakalpojumus lietoja 115 abonenti.

Telefonizācijas attīstība, laikā starp diviem pasaules kariem Latvijā bijusi strauja. Protams, liela nozīme šeit bija Valsts Elektroniskās fabrikas(VEF) ražotnei, kurā tika ražoti telefona aparāti, automātiskās centrāles, kabeļi. Tādēļ nav jābrīnās, ka pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, vērtējot telefonizācijas attīstības rādītājus - telefona aparātu skaitu uz 100 iedzīvotājiem, Latvija ieņēma 16. vietu pasaulē.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto


Izstāde „Telefoni Vidzemē” Ogres muzejā bez maksas būs apskatāma līdz 15. oktobrim.