No Vides aizsardzības fonda līdzekļiem plāno finansēt 24 projektus
Vienas nepārtrauktas darbības gaisa monitoringa stacijas nomaiņai paredzēti 129 900 eiro, vēl 20 812 eiro tiks izlietoti, lai veiktu pētījumu par gaisa piesārņojuma atkarību no transporta skaita un kustības rakstura, kas ļaus labāk izanalizēt mērījumu datus.
Runā Rīga
2016. gada 5. maijs, 13:43

No Vides aizsardzības fonda līdzekļiem plāno finansēt 24 projektus

Jauns.lv

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja ceturtdien, 5. maijā, apstiprināja Rīgas vides aizsardzības fonda līdzekļu izlietojuma programmu 2016. gada pirmās kārtas projektiem. Kopumā iecerēts finansēt 24 projektus, kas saistīti ar vides labiekārtošanu, dzīvnieku uzraudzību, gaisa un ūdens aizsardzību. Kopējā summa pirmās kārtas projektiem plānota gandrīz 840 574 eiro apmērā.

“Rīgas vides aizsardzības fonda līdzekļi tiks izmantoti gan tradicionālu projektu turpināšanai, piemēram, aizsargājamo dabas teritoriju labiekārtošanai, koku sakopšanai, meliorācijas sistēmu sakārtošanai, gan arī tiks uzsākti vai turpināti jauni projekti. Ir iecere nostiprināt un atjaunot Juglas kanāla krastus un sakopt Juglas ezera malu, padarot šo vietu pievilcīgu iedzīvotājiem. Vairākos parkos plānojam īstenot dažāda veida infrastruktūras atjaunošanas pasākumus. Atbalstu guvusi arī iecere izveidot elektronisku datu sistēmu bezsaimnieka kaķu sterilizācijas uzskaitei, kas ļaus dzīvnieku draugiem elektroniskā veidā pieteikt šo pakalpojumu un sekot līdzi arī rindai,” stāsta Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Vienas nepārtrauktas darbības gaisa monitoringa stacijas nomaiņai paredzēti 129 900 eiro, vēl 20 812 eiro tiks izlietoti, lai veiktu pētījumu par gaisa piesārņojuma atkarību no transporta skaita un kustības rakstura, kas ļaus labāk izanalizēt mērījumu datus.

Mājokļu un vides departaments turpinās darbu pie Rīgas aglomerācijas vides trokšņa samazināšanas. Pērn tika sagatavotas jaunas trokšņa kartes, un tagad tiks pārskatīts esošais trokšņa samazināšanas plāns un tiks izstrādāts jauns rīcības plāns laikam posmam no 2017. gada līdz 2022. gadam. Šīm vajadzībām rezervēti 78 000 eiro.

Juglas kanāla krastu nostiprinājumu remontam atvēlēti gandrīz 169 975 eiro, pašvaldībai piederošā Juglas ezera krasta sakopšanai iedalīti 4477 eiro. Parku infrastruktūras atjaunošanai paredzēti 170 000 eiro. Lai uzlabotu satiksmes drošību gājēju un veloceliņos, tiks tērēti 20 000 eiro, savukārt zaļā veloceliņa uzturēšanas remontdarbiem atvēlēti 9 300 eiro. Pilsētas ielu sarkanajās līnijās atrodošos nokaltušo un bojāto koku zāģēšanai rezervēti 50 800 eiro, bet meliorācijas sistēmu tīrīšanai un atjaunošanai 65 000 eiro.

Pilsēta sadarbībā ar AS “Latvijas Balzāms” ir iecerējusi labiekārtot Alberta laukumu, kur paredzēts izveidot piemiņas vietu melnā balzāma receptes autoram – farmaceitam Abrahamam Kuncem. Alberta laukuma labiekārtošanas projektēšanai no vides fonda plānoti 40 000 eiro.

No Rīgas vides aizsardzības fonda tiks finansēti arī vairāki citi projekti, piemēram, mobilai sadzīves bīstamo atkritumu un sadzīves atkritumu savākšanai rezervēti 9600 eiro, labiekārtojuma elementu remontam īpaši aizsargājamās dabas teritorijās 4761 eiro, dabas parka “Beberbeķi” infrastruktūras uzlabošanai 4600 eiro, jaunu atkritumu urnu piegādei un uzstādīšanai pilsētas parkos 4816 eiro.

4 800 eiro tiks izlietoti kuģošanas līdzekļu ātrumu ierobežojošu navigācijas zīmju uzstādīšanai Mazajā Daugavā. 2940 eiro paredzēti Bolderājā esošā piesārņojuma apjoma izpētes darbiem.

Vides aizsardzības fonda projektus vēl vērtēs Finanšu un administrācijas lietu komiteja, bet gala lēmumu par līdzekļu sadali pieņems Rīgas dome.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Foto: Edijs Pālens/LETA