foto: Facebook
Aijas Eriņas pēkšņā un pāragrā nāve daudziem likusi pārdomāt dzīvi
Aijas Eriņas dzīve aprāvās 32 gadu vecumā.
Kultūra
2017. gada 26. jūlijs, 06:21

Aijas Eriņas pēkšņā un pāragrā nāve daudziem likusi pārdomāt dzīvi

Kasjauns.lv

Dziedošās Eriņu ģimenes meita Aija (32) mūžībā tika aizsaukta savu vecāku mājā, kur par viņas dzīvību stundu cīnījās mediķi.

Pirmdien dzimto Dricānu baznīcā tuvinieki, draugi un dziedošā Eriņu ģimene uz mūžu atvadījās no savas Aijas. Viņas dzīvība izdzisa 19. jūlijā 32 gadu vecumā. Pēkšņi. Šis fakts kā „zibens no skaidrām debesīm” pie sabiedrības nonāca nākamajā dienā, Aijas māsas Agneses ierakstīts sociālajā tīklā Facebook. „Lai visi labie eņģeļi aiznes Viņas dvēseli Visaugstākajam...” lūdza māsa. 

Stiprā nabassaite

 

Latgales Eriņus – tēti Andri, mammu Ainu (aizkadrā), bērnus Agnesi, Artūru un Aiju – televīzijas skatītāji iemīlēja 2009. gada nogalē, kad viņi piedalījās LNT šovā Latvijas dziedošās ģimenes, priecējot ar skanīgām balsīm, saliedētību, darbasparu un latvietim tuvo ģimenes krietnumu.

foto: No personīgā arhīva
Latvija skumst kopā ar šovā iepazīto dziedošo Eriņu ģimeni, kas, zaudējot meitu, nu pārcieš dzīves lielākās sāpes. Aija – pašā vidū.

Tieši jaunākā atvase Aija visbiežāk bija kuplās ģimenes priekšgalā, gan sarunājoties ar presi, gan plānojot un gatavojot ģimenes priekšnesumus. Un kā nu ne. Gadu iepriekš meitene taču bija uzvarējusi televīzijas šovā Latvijas talants 2008 un balvā saņēmusi pilnībā apmaksātu vokālo mācību kursu Londonā, ko arī izmantoja. Desmit mēnešus viņa pavadīja Anglijā, kur apguva vokālās iemaņas.

Lai arī balsojums Latvijas dziedošo ģimeņu finālā ansamblim lēma trešo vietu, ļaužu sirdīs Eriņu ģimene joprojām bija apbrīnota, nepārspēta un gaidīta koncertos visā Latvijā. Neraugoties uz plašo lauku saimniecību un pamatīgajiem darbiem tajā, ģimene atrada laiku, lai būtu kopā arī uz skatuves. 

„Domāju, ka mēs atšķiramies ar savu lielo kopības izjūtu. Daudzi ir pārsteigti, sevišķi rīdzinieki, ka esam tik saliedēti,” intervijā žurnālam "Patiesā Dzīve" pirms astoņiem gadiem pauda Aijas māsa Agnese.

„Par katru sīkumu, kas dzīvē notiek, mēs vienmēr zvanām un pastāstām vecākiem. Cilvēkus pārsteidz, ka joprojām esam tik tuvi, lai arī visi esam pieauguši un katram sava dzīve. Tā nabassaite laikam nepārtrūks nekad. Jā, mēs esam ne tikai radi un ģimene, bet arī labākie draugi. Citi tusējas riņķī, mēs – savā starpā. Reizēm mūs vieno pat telepātiskas spējas. Es kaut ko iedomājos, zvanu māsai, bet viņa saka – es tieši turēju rokā telefonu, lai par to pašu zvanītu tev,” smēja Aija.

foto: No personīgā arhīva
Ar savējiem. Aija – jaunākā atvase triju bērnu ģimenē.

Dzīvību izdzēš trombs

 

Aija studējusi politoloģiju Rīgas Stradiņa universitātē, strādājusi gan žurnālistikā, gan Latgales vēstniecībā "Gors".

„Kolēģe, mūziķe un gaišs cilvēks, kas spēja ar savu enerģiju un humora dzirksti inficēt pārējos. Dzīvesprieks un latgaliskā dzīvesziņa, ko viņa nesa ar īpašu lepnumu, spēja radīt brīnumu cilvēkos visapkārt,” pagājušajā nedēļā no Aijas – kādreizējās kultūras ziņu redaktores – ar ierakstu sabiedriskajā medijā lsm.lv atvadījās viņas bijušie kolēģi.

Pēdējos trīs mēnešus Aijai bija jauna darba vieta – sabiedrisko attiecību speciālistes amats Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā. 

Aijas nāve šokēja daudzus, vēl jo vairāk tāpēc, ka viņas aiziešana bija jau trešā sēru ziņa dažu dienu laikā. Nezinot, kas noticis, cilvēki izteica dažādus minējumus, tostarp to, ka Aija no dzīves izlēmusi šķirties pati. Iespējams, tāpēc ģimene tomēr nolēma neklusēt un piektdienas pēcpusdienā gan Aijas māsa Agnese, gan viņas dzīvesdraugs Valdis Metlāns neignorēja žurnālistu jautājumus un apstiprināja nāves cēloni.

foto: LETA
Aija Eriņa (1985–2017). Dziesmā Degošās dvēseles ceļš Aija kā zinādama dzied, ka debesīs degošas zvaigznes dziest ātri...

Izrādās, neraugoties uz aizņemtību, Aijai savas dzīves pēdējā dienā bija lemts būt dzimtajās mājās pie ģimenes.

„Tā bija pēkšņa nāve. Aija bija vecāku mājās Dricānos kopā ar savu ģimeni, kad viņai kļuva slikti. Mediķi no neatliekamās palīdzības stundu cīnījās par Aijas dzīvību. Pēc viņu teiktā, Aiju paņēma asinsvada trombs plaušā... Pēkšņa un neparedzama lieta,” informē Metlāns.

Atvadoties no mīļotās, feisbuka profilā Valdis ierakstīja: „Dusi Dieva mierā, mana mīļotā Aija Eriņa. Pateicos Tev par katru minūti, katru mirkli, ko varēju pavadīt kopā ar Tevi. Paldies Tev par kopīgo radīšanas brīnumu...”, ievietojot arī vienu no pēdējiem abu kopdarbiem – dziesmu "Klusē". 

Iepriekš ilgu laiku Aiju saistīja attiecības ar Valmiermuižas alus saimnieku Aigaru Ruņģi, un abi bija aktīvi kultūras pasākumu baudītāji.

Pirms apmēram gada "Kas Jauns" manīja, ka Aijas dzīvē uzplaukušas jaunas attiecības. „Kopā radījām mūziku, kā arī veidoju aranžējumus gan pašas Aijas melodijām, gan viņas tēva sacerētajām dziesmām,” atklāj Valdis, piebilstot, ka vēl dažas dziesmas ir jāpabeidz un tad varētu domāt par Aijas albuma izdošanu. 

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Aija, uzvarot 2008. gada konkursā Latvijas talants.

Vēl neredzētā Aija

 

Pārrunājot Aijas aiziešanu, sociālajos tīklos un sarunās dominē doma par trauslo esību un katru dienu, kas var izrādīties kā... pēdējā. Aija taču pat neesot īpaši slimojusi, kā tas var būt, ka viņas pēkšņi vairs nav kaut kāda tromba dēļ?! – pārsprieda daudzi. 

Bet savdabīgā spēle Aijas liktenī turpina pārsteigt. Šo svētdien, 30. jūlijā, Latvijas Televīzijas ciklā "Citādi latviskais" būs pienākusi kārta krietnajiem latgaliešiem – Eriņu ģimenei. Filmas veidotājs rakstnieks Valentīns Lukaševičs sarunā ar Rīgas Viļņiem atzīst, ka šī sērija izvērtusies viena no priecīgākajām raidījuma vēsturē, tieši pateicoties Aijas Eriņas atraisītībai un dzirkstošajam optimismam.

Lai arī, reaģējot uz notikumiem, raidījuma veidotāji paguvuši filmā ieaust piemiņas vārdus, tā būs neredzēta tikšanās ar jauno dziedātāju un lepno latgalieti Aiju. 

"Kas Jauns" izsaka visdziļāko līdzjūtību Aijas Eriņas ģimenei, tuviniekiem un draugiem.