Ušakovs: 9.maija pasākumi Rīgā ir Latvijas, nevis padomju vai Krievijas svētki
Daļu runas Ušakovs pie Uzvaras pieminekļa teica latviski, daļu krieviski. Sanākušie viņu sagaidīja ar ovācijām.
Viedokļi
2016. gada 9. maijs, 22:01

Ušakovs: 9.maija pasākumi Rīgā ir Latvijas, nevis padomju vai Krievijas svētki

Jauns.lv

9.maija pasākumi Rīgā ir Latvijas svētki, nevis padomju vai Krievijas svētki, uzskata Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Ušakovs pauda, ka pagājušajā gadā dienas laikā šo pasākumu bija apmeklējuši aptuveni 200 000 cilvēku. Tieši tāpēc tie nav padomju svētki un arī ne Krievijas svētki, bet tieši Latvijas svētki, jo tos svin simtiem tūkstošu Latvijas pilsoņu, savas valsts patriotu, pauda Ušakovs.

Politiķis arī norādīja, ka pašlaik ir ļoti sarežģīts laiks. Ušakovs atgādināja, ka šodien ir arī Eiropas diena, bet Eiropā ir smaga bēgļu krīze - daudzi cilvēki ir atstājuši savas mājas. "Viņi bēg no šausmām, kādas, kā mums likās, pēc nacisma sagrāves vairs nekad neatkārtosies. Masu nāvessodi, zvērības pret mierīgajiem iedzīvotājiem, sagrautas pilsētas," sacīja Ušakovs.

Viņš arī norādīja, ka nav beidzies karš Ukrainā, bet ir tikai pamiers. "Tās taču ir absolūti neaptveramas šausmas, ko mēs nekad nespējām pat iedomāties, - ukraiņi un krievi karo cits pret citu," piebilda Rīgas mērs.

Ušakovs uzskata - ja gribam, lai mūsu miers saglabātos, tad vairāk nekā jebkad iepriekš ir jābūt kopā, kopā ar stipru un vienotu Eiropu. "Un es vienmēr atkārtošu, tieši šajā dienā, - kopā Eiropai, Amerikai un Krievijai, kā tas bija pirms 71 gada," pauda politiķis.

Viņš arī uzsvēra saliedētas sabiedrības nozīmi, kā arī atzina, ka Latvijas iedzīvotājiem ir atšķirīgi uzskati daudzos jautājumos. Tieši tāpēc Latvijas tautai vissvarīgākais ir cieņa citam pret citu un cieņa pret atšķirīgo mūsos, teica politiķis.

Rīgas mērs novēlēja būt karavīru varoņu cienīgiem mazbērniem - nekad nepadoties un nekad nenolaist rokas.

Daļu runas Ušakovs teica latviski, daļu krieviski. Sanākušie viņu sagaidīja ar ovācijām.

  Šobrīd turpinās svētku koncerts. Kā novēroja aģentūra LETA, cilvēki turpina plūst Uzvaras laukuma virzienā. Daudziem rokās ir sarkani baloni ar uzrakstu "9.maijs".

Jau vēstīts, ka vakarpusē 9.maija pasākuma apmeklētāju skaits Uzvaras parkā sasniedzis aptuveni 15 000, aģentūru LETA informēja Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Līdz pēcpusdienai nekādi būtiski incidenti pasākumā nav notikuši, aizturēts tikai viens cilvēks par alkohola lietošanu.

Visas dienas garumā tradicionālās svinības par godu nacisma sagrāvei Uzvaras parkā rīko biedrība "9.maijs.lv". Savukārt plkst.16 notika privātpersonu rīkots gājiens Otrā pasaules kara upuru piemiņai no Kalnciema un Slokas ielas krustojuma pa Slokas ielu un Uzvaras parku līdz piemineklim.

LETA/ Foto: Evija Trifanova/LETA, Austra Helēna Žaggere/LETA