foto: Edijs Pālens/LETA
Vējonis aicina visus "oligarhu sarunās" iesaistītos skaidrot sabiedrībai savu rīcību
Valsts prezidents Raimonds Vējonis.
Politika
2017. gada 12. jūlijs, 16:14

Vējonis aicina visus "oligarhu sarunās" iesaistītos skaidrot sabiedrībai savu rīcību

LETA

Pilnīgi ikvienai tā dēvētajās oligarhu sarunās iesaistītajai personai, īpaši amatpersonām, būtu jāizvērtē sava loma sarunās un jāskaidro sabiedrībai sava rīcība, uzņemoties atbildību par to, šodien preses konferencē pēc Nacionālās drošības padomes sēdes (NDP) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

NDP sēdē tika panākta vienošanās, ka jāturpina vērtēt "oligarhu sarunu" saturs un visi ar to saistītie notikumi. Vējonis arī izteica atbalstu Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei un aicināja Saeimas deputātus nekavēties ar tās izveidošanu. Viņš mudināja lēmumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas veidošanu pieņemt jau kādā no jūlijā gaidāmajam Saeimas ārkārtas sēdēm.

Tāpat Valsts prezidents aicināja KNAB veikt visu sarunu izpēti kvalitatīvi un maksimāli ātri, lai pēc tam par to, kas ir vai nav bijis sarunās, varētu informēt gan sabiedrību, gan atbildīgās komisijas parlamentā, gan atbildīgos politiķus.

"Līdzās tam ne mazāk svarīgi valsts nacionālās drošības interesēs ir arī izvērtēt visa procesa profesionalitāti, sniegt priekšlikumus nepieciešamajām izmaiņām ilgtermiņā un attiecīgi rīkoties," teica Vējonis.

Viņš norādīja, ka mērķis ir stipra un tiesiska valsts, kurā visas amatpersonas strādā valsts interesēs. Tiesiskums ir jāievēro ne tikai situācijās, kad tas ir izdevīgi un ērti, bet arī tad, kad gribas kādu ļoti ātri sodīt, uzsvēra Valsts prezidents.

Vējonis "oligarhu sarunas" vērtēja kā nepieņemamas un neatbalstāmas. "Sarunas un politiķu piedalīšanās tajās vājina mūsu valsti. Stipra sabiedrība un atklātība lēmumu pieņemšanā, kā arī neatkarīgi mediji ir stipras valsts pamatā, un ikvienam bez izņēmuma jāstrādā valsts un sabiedrības labā, ar cieņu pret valsti un tās iedzīvotājiem," norādīja Valsts prezidents.

Viņaprāt, sabiedrība ir skaidri paudusi, ka šos notikumus nedrīkst aizmirst, un sabiedrība ir pietiekami stipra, lai pieņemtu nepieciešamos lēmumus un rīkotos atbilstoši valsts un sabiedrības interesēm. "Tāpēc NDP turpinās sekot "oligarhu sarunu" "pārbaudei" un nākamajās sēdēs NDP sniegs informāciju par šo vērtējumu gaitu," piebilda Vējonis.

Jau ziņots, ka Valsts prezidentu sasaukt NDP sēdi, lai skaidrotu, kāpēc izbeigta tā sauktā oligarhu lieta, iepriekš aicināja bijušo KNAB amatpersonu pārstāvētā Jaunā konservatīvā partija.

Partija paziņojumā presei rakstīja, ka žurnālā "Ir" publicētās "oligarhu sarunas" liek uzdot virkni jautājumu par to, kā iespējams, ka tiesībsargājošajām iestādēm nekas no materiālos pieejamās informācijas nebija pietiekams pamats apsūdzībām.

Koalīcijas partneri pirmdien konceptuāli atbalstīja partijas "Vienotība" priekšlikumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu saistībā ar žurnālā "Ir" publiskotajām "oligarhu sarunām", pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem sacīja "Vienotības" pārstāvis Edvards Smiltēns.

Politiķis stāstīja, ka, ņemot vērā publicētās sarunas un sabiedrībā valdošo sašutumu, "Vienotība" koalīcijas partneriem piedāvāja veidot nopietnu parlamentārās izmeklēšanas komisiju Saeimas deputāta Andreja Judina (V) vadībā.