Juris Pūce: "Reizniece-Ozola VID problēmas risinās, prasot vēl naudu valstij"
Pat tad, ja nelikumības tiek atklātas, nekādu seku nav. Nākas secināt, ka nodokļu maksātāju noskaņojuma uzlabošana nav starp Reiznieces – Ozolas prioritātēm,” tiešs bija Pūce.
Viedokļi
2016. gada 10. maijs, 15:40

Juris Pūce: "Reizniece-Ozola VID problēmas risinās, prasot vēl naudu valstij"

Jauns.lv

Janvāra sākumā parādījās aizdomu ēna par daļas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieku iespējamu negodprātīgu rīcību pēc tam, kad tika publiskotas viņu amatpersonu deklarācijas. Šobrīd finanšu ministre Dana Reizniece – Ozola nolēmusi veikt aizdomās turēto personu rotāciju uz citām darba vietām valsts pārvaldē, turklāt vēl radot papildu izdevumus valsts budžetā.

Liela brēka, maza vilna – šāda tautas paruna nāk prātā pēc mēnešiem ilgā skandāla par iespējamajiem likumpārkāpumiem VID darbinieku vidū. Aizdomās par negodprātīgu rīcību tiek turēti 39 darbinieki. Sabiedrība varētu gaidīt, ka visi aizdomās turētie tiks atlaisti vai vismaz atstādināti no amata, bet iestādes vadība kaunā par nespēju kvalitatīvi pildīt savus amata pienākumus atkāpsies no amata, taču nekā: “VID vadība gandrīz nemainīgā sastāvā paliks savos amatos. It kā notikušais uz viņiem nekādā mērā neattiektos,” pārsteigumu pauda partijas “Latvijas attīstībai” priekšsēdētājs un TV24 raidījuma “Vai nauda aug kokos?” vadītājs Juris Pūce. Darbiniekus, par kuru iespējamajiem pārkāpumiem šobrīd tiek veikta izmeklēšana, nolemts aizrotēt uz citām darba vietām valsts pārvaldē. Kā norādīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, jauno darba vietu izveidošana radīšot papildu izdevumus valsts budžetā: “Tā ir savdabīga nodokļu maksātāju “kompensācija” tiem “nabadziņiem”, kas spiesti mainīt darbavietu un no jauna apgūt tās specifiskos valsts naudas piesavināšanās mehānismus?” ironiski vaicā Pūce.

Ekonomists un politiķis norādīja, ka tas ir kārtējais piemērs varas bezspēcībai, kas turpina valstī vairot sajūtu par kolektīvo bezatbildību un valsts amatpersonu nesodāmību. “Acīmredzot finanšu ministrei Reizniecei – Ozolai pieticis tik vien politiskā spēka kā skaļi iepūst svilpē, bet nekāda tālāka rīcība, kas vestu pie reālām pārmaiņām VID darbībā, tā arī nav sekojusi,” skumīgi secināja Pūce. Vislielāko mācību no šīs paškandalēšanās, kuras vienīgās sekas ir papildu izdevumi valsts budžetā, kārtējo reizi gūst nodokļu maksātāji: “Kāda jēga maksāt nodokļus, ja tos apsaimnieko tik šaubīgā veidā? Pat tad, ja nelikumības tiek atklātas, nekādu seku nav. Nākas secināt, ka nodokļu maksātāju noskaņojuma uzlabošana nav starp Reiznieces – Ozolas prioritātēm,” tiešs bija Pūce.

TV24 raidījuma “Vai nauda aug kokos?” vadītājs Juris Pūce / Foto: LETA