Latvijā izstrādātās pretvēža zāles "Rigvir" reģistrē Armēnijā
Viroterapija ir unikāla vēža ārstēšanas metode, kurā tiek izmantots īpašs onkolītisks vīruss "Rigvir", kurš spēj atrast un iznīcināt ļaundabīgā audzēja šūnas cilvēka organismā.
Sabiedrība
2016. gada 10. maijs, 20:58

Latvijā izstrādātās pretvēža zāles "Rigvir" reģistrē Armēnijā

Jauns.lv

Armēnijas zāļu uzraudzības regulators ir apstiprinājis Latvijā izstrādātās pretvēža zāles "Rigvir", informēja SIA "Rigvir" pārstāve Krista Gromova.

"Rigvir" holdinga valdes priekšsēdētājs Jurģis Auziņš norāda, ka zāļu reģistrācija ir ilgs un komplicēts process, kura laikā valsts zāļu uzraudzības institūcijas rūpīgi izvērtē visus zāļu drošības un efektivitātes aspektus.

Līdz šim vēža viroterapiju ar Latvijā izstrādātajām vēža zālēm "Rigvir" ir saņēmuši pacienti no vairāk nekā 50 valstīm, tostarp ASV, Eiropas Savienības, Krievijas un Tuvo Austrumu valstīm. Pacientiem no citām valstīm viroterapija ir pieejama galvenokārt ar medicīnas tūrisma palīdzību. Patlaban visā pasaulē viroterapija kļūst arvien populārāka un sāk iekarot savu vietu onkoloģijā.

Viroterapija ir unikāla vēža ārstēšanas metode, kurā tiek izmantots īpašs onkolītisks vīruss "Rigvir", kurš spēj atrast un iznīcināt ļaundabīgā audzēja šūnas cilvēka organismā. Viroterapija atzīta par efektīvu, saudzīgu un drošu vēža ārstēšanas metodi, kas uzlabo pacienta dzīvildzi un dzīves kvalitāti. Vīrusu "Rigvir" sešdesmitajos gados atklāja profesore Aina Muceniece.

Kopš 2011.gada tas ir pilnībā kompensēts Latvijas pacientiem ar ādas melanomu. Savukārt 2015.gadā vēža viroterapija tika iekļauta ādas vēža un melanomas ārstēšanas klīniskajās vadlīnijās.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Rigvir" pērn apgrozīja 533 055 eiro un nopelnīja 160 312 eiro. SIA "Rigvir" dibināta 2014.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. "Rigvir" īpašnieki ir Auziņš - 51%, Dite Venskus - 40%, Ivars Kalviņš - 3%, Andrejs Nollendorfs - 3% un Katrīna Pumpuriņa - 3%.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA