foto: LETA
Vējonis: "Mūžīga attaisnošanās ar ģeopolitiskiem draudiem nav pamatota"
Valsts prezidents Raimonds Vējonis.
Sabiedrība
2017. gada 28. jūnijs, 13:31

Vējonis: "Mūžīga attaisnošanās ar ģeopolitiskiem draudiem nav pamatota"

Kasjauns.lv / LETA

Mūžīga ģeopolitisko draudu piesaukšana nav pamatota, jo viss ir atkarīgs no sabiedrības iesaistes vēlēšanās, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš uzsvēra, ka nav pamatoti piesaukt ģeopolitiskos draudus, kas varētu rasties, ja tiktu mainīta Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtība, ko rosinājis pats Vējonis. "Ja runājam par ģeopolitiskajiem draudiem, tad būtu arī jāatceļ vēlēšanas, jo katras vēlēšanas var radīt iekšpolitisko "šūmēšanos" kādā valstī. Tādēļ vēlētājiem ļoti aktīvi jāiesaistās vēlēšanās, nevis no tām jāizvairās," teica Valsts prezidents.

Pēc viņa domām atsevišķos jautājumos pietrūkst politiskās gribas "iet uz priekšu" jeb virzīt atsevišķu jautājumus. "Mēs vairāk skatāmies, vai kādā brīdī tiks vai netiks ievēlēta vai neievēlēta kāda politiskā partija," uzsvēra Vējonis, vēlreiz norādot, ka šis bija viens no iemesliem aicinājumam par tautas vēlētu prezidentu.

Priekšlikums radies, jo Vējonis saskatījis nespēju pieņemt svarīgus lēmumus un valdības un parlamenta kopdarbība jautājumu virzībā bijusi pārāk lēna. Tādēļ bijusi nepieciešamība meklēt risinājumus. "Šādi priekšlikumi bija jau eksprezidenta Andra Bērziņa laikā, bet tie diemžēl ir apputējuši un tālāk nav virzīti," piebilda Valsts prezidents.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka jautājums par tautas vēlētu prezidentu viennozīmīgi jāskata kontekstā ar Valsts prezidenta pilnvaru paplašināšanu, jo tikai ievēlēšanas kārtības maiņai atsevišķi, nepiekrīt.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents 22.jūnijā aicināja Saeimu noteikt, ka Valsts prezidentu jau 2019.gadā ievēlētu tauta.

Vējonis aicināja Saeimu nekavēties un nepieciešamos grozījumus Satversmē izskatīšanai virzīt šajā rudenī.