foto: Ekrānuzņēmums no kriminal.lv
7 gadus kopš advokāta Platača mīklainās pazušanas kolēģis Vaznis cerības vairs nelolo
Jau vairākus gadus Valsts policijas mājaslapā ievietota skopa informācija, ka pazudis advokāts Ainārs Platacis.
112
2017. gada 30. maijs, 06:11

7 gadus kopš advokāta Platača mīklainās pazušanas kolēģis Vaznis cerības vairs nelolo

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Septiņus gadus pēc pazīstamā advokāta Aināra Platača pazušanas policijai nav neviena pieturpunkta, kas varētu ieviest skaidrību, kas tad īsti ar advokātu ir noticis. Savukārt kādreizējais viņa advokatūras partneris, bijušais iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis nelolo cerības, ka policija varēs kaut ko noskaidrot.

Vismaz policija neko sīkāk par Platača lietas izmeklēšanu nestāsta. Uz Kasjauns.lv jautājumu, kādā stadijā ir lieta par Platača pazušanu, vai ir kādas versijas viņa meklēšanas lietā, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Samanta Čapkovska vien noteica: „Šī lieta vēl joprojām ir izmeklēšanas stadijā”.

Aloizs Vaznis: „Neloloju reālas cerības”

foto: Ieva Lūka/LETA
Tieši pirms septiņiem gadiem pazuda pazīstamais advokāts Ainārs Platacis. Kas ar viņu varētu būt noticis, joprojām ir miglā tīts.

Savukārt kādreizējais Platača kolēģis, bijušais izmeklētājs un iekšlietu eksministrs, advokāts Aloizs Vaznis Kasjauns.lv teica: „Versijas ir vienmēr, bet cits jautājums – vai tās tiek izskatītas? Man ir grūti pateikt, kas tiek izmeklēts un kas nē, jo es jau pie lietas materiāliem netieku. Tāpat arī nevaru pateikt, cik kvalitatīvi lieta tiek izmeklēta. Iespējamās versijas ar Platača pazušanu saistītas gan ar Latviju, gan ārvalstīm. Es tomēr nejūtu, ka tās tiek izskatītas. Nezinu, vai izmeklētāji ir ieinteresēti un spējīgi lietu izmeklēt, bet es neloloju reālas cerības, ka kaut kas tiks izdarīts lietas izmeklēšanā, ja nu vienīgi tikai kaut kas nejauši uzpeldēs. Mani policija pazušanas lietas sakarā pēdējo reizi iztaujāja ļoti sen – pirms kādiem pieciem sešiem gadiem”.

Jāatgādina, ka Vaznis savulaik pieļāva, ka kolēģis, visticamāk, ir nolaupīts vai arī nogalināts.

Kasjauns.lv jau rakstīja, 2010. gada 24. maijā no savas darba vietas izgāja un pazuda toreiz 44 gadus vecais advokāts Platacis. Izmeklēšanas laikā noskaidroja, ka pastāv pietiekams pamats uzskatīt, ka viņš ir noslepkavots. Policija izmeklēšanā nozīmēja daktiloskopiskās un DNS ekspertīzes. Tāpat tika nopratināti vairāk nekā 160 liecinieki. Advokāts tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, bet rezultātu nav nekādu.

Savulaik policija par goda lietu nosauca advokāta Platača pazušanas izmeklēšanas lietu un solīja to atšķetināt.

Mistiskā pazušana

foto: Ekrānuzņēmums no Valsts policijas mājaslapas
Kādreizējais pazudušā Aināra Platača kolēģis Aloizs Vaznis nelolo lielas cerības, ka Valsts policija atšķetinās Platača pazušanas rēbusu. Ja nu vienīgi nejauši uzpeldēs kāda informācija...

Valsts policijas šefs Ints Ķuzis pagājušā gada jūlijā intervijā žurnālam „Ir” pauda cerību, ka tomēr kaut kad izdosies uzzināt, kas noticis ar Plataci: „Nav saprotams līdz galam, kas notika ar Plataci. Lietas var atrisināties, var ieguldīt milzīgu darbu, bet pagrieziens var parādīties pilnīgi nejauši. Vienmēr ir jātic, ka kaut kur, ja esi strādājis, ja pareizi to darbu ieguldījis, agri vai vēlu atradīsies risinājums”.

2010. gada maija izskaņā ar iesniegumu par Platača pazušanu Valsts policijā vērsās viņa kolēģis, advokātu biroja „Platacis un partneri” advokāts Aloizs Vaznis. 25. maijā Muceniekos, netālu no autobusa maršruta galapunkta, tika atrasta tukša Platača automašīna „Mercedes-Benz 500”. Mašīnā bez aizdedzes atslēgas tika atrastas divas žaketes, portfelis un telefons, ko pazudušais advokāts ikdienā izmantojis, auto bija atvērts logs. Šie apstākļi bija ar tiešu norādi - noziegums nav izdarīts laupīšanas nolūkos. Iespējams - advokāts ir braucis kopā ar viņam pazīstamu personu un izkāpis no automašīnas pat labprātīgi, lai varētu runāt bez telefona klātbūtnes. Policija pēc tam publiski paziņoja, ka tiek pārbaudītas divas pamatversijas - advokāta privātā dzīve un profesionālā darbība. Klīda runas, ka te varētu būt arī trešā, policijas nepieminētā, bet ļoti ticama versija - liecinieka aizsardzības programma. Šī versija gan pazaudēja savu aktualitāti, jo gadiem ritot neviena liela kriminālprocesa tā arī nebija, kurā viņa liecības varētu būt noderīgas vai aktuālas.

Daži no Platača plašāk pazīstamajiem klientiem viņa pēdējos darbības gados bija aviopārvadājumu un lidaparātu apkopes kompānijas „Konkors” īpašnieks, Baltkrievijas ieroču eksportētāja „BelTechExport” padomes loceklis Aleksandrs Sadovojs, ilggadējais Valsts ieņēmumu dienesta darbinieks Vladimirs Vaškevičs, izspiešanas lietā aizturētais Oto Galsons un citi. Platacis bija pazīstams advokāts, kurš pārstāvēja klientus skaļās un brīžiem skandalozās prāvās. Kā tas mēdz būt, skandalozitāti sāka piedēvēt pašam advokātam, lai gan tam nekādu objektīvu iemeslu nebija.