Babītē atklāj nelegālu cigarešu fabriku. Baltijā kas tāds fiksēts pirmo reizi
Ieskats nelegālajā cigarešu fabrikā.
112
2017. gada 25. maijs, 14:39

Babītē atklāj nelegālu cigarešu fabriku. Baltijā kas tāds fiksēts pirmo reizi

LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policija Babītes novadā atklājusi ievērojamu nelegālu cigarešu ražotni, šodien preses konferencē informēja VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa uzsvēra, ka nelegāla cigarešu ražotne ir atklāta un apturēta pirmo reizi visās Baltijas valstīs. "Esam nonākuši uz pēdām organizētai grupai, kas ražoja cigaretes pārsvarā Skandināvijas tirgum un nodarīja ievērojamus zaudējumus gan Latvijas, gan citu valstu budžetam," sacīja Cīrule.

Kratīšana tika veikta kriminālprocesā, kas bija uzsākts pēc ilgāku laiku veiktiem operatīvajiem pasākumiem. Kratīšanā tika atklāta pilnībā iekārtota cigarešu ražotne.

Cigarešu ražošana notika angārā, kura būvniecība nav bijusi iepriekš saskaņota. Ēkā bija izveidotas noliktavas telpas, ražošanas telpa, kurā atradās ražošanas iekārta, kā arī bija izbūvēts sanitārais mezgls un atpūtas telpa. Ražotnē bija ierīkota arī signalizācija, kas brīdināja par nepiederošu personu tuvošanos, tāpat bija izveidota rezerves izeja, pa kuru strādnieki varētu ēku pamest nepamanīti. Muitas policijai, uzsākot kratīšanu, izdevās strādniekus pārsteigt tieši nelegālās ražošanas procesa laikā.

Ieskats nelegālajā cigarešu fabrikā.

Kratīšanas laikā ražošanas telpā tika atrasta cigarešu ražošanas iekārta, kas spēj saražot līdz 4000 cigaretēm minūtē, iekārta, kas sapako cigaretes paciņās un iekārta, kas sapako cigarešu paciņas blokos kā arī ģenerators elektroenerģijas ražošanai.

VID Muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš informēja, ka šoreiz bija radusies iespēja ne tikai atklāt iekārtu un cilvēkus, bet konfiscēt arī izejvielas un gatavo produkciju.

"Pēc mūsu domām nodarītie zaudējumi var pārsniegt 2,5 miljonus eiro, šādu vērtējumu ir snieguši starptautiski eksperti. Iekārtas vērtība ir ap vienu miljonu, bet gatavās produkcijas vērtība - ap 1,5 miljoniem eiro. Precīzi zaudējumi vēl tiks aprēķināti," stāstīja Podiņš.

Viņš piebilda, ka VID ir informācija par šādu kravu aizturēšanu arī citās Eiropas valstīs. "Patlaban eksperti pārbauda, vai Eiropas Savienībā aizturētās cigaretes ir saražotas uz Babītē atklātās iekārtas," norādīja Podiņš.

Kratīšanas laikā tika atrastas arī jau saražotas cigaretes "GOAL", aptuveni četras tonnas sasmalcinātas tabakas, no kuras var izgatavot vismaz četrus miljonus cigarešu, kā arī cigarešu paciņu sagataves ar uzrakstiem "GOAL", līme, folija un citi cigarešu ražošanas izejmateriāli.

Muitas policija aizturēja septiņas personas – seši ražošanas procesā iesaistītie un apsargs.

Iekārta bijusi rūpnieciski ražota. Kā norādīja Podiņš, patlaban tiek gaidīt ekspertu atzinums, bet, spriežot pēc sākotnējās informācijas, iekārta samontēta no trīs sastāvdaļām, komplekts piegādāts no dažādām valstīm. Tā neesot iekārta, kas pirms kāda laika pazuda no atklātās ražotnes Rīgā.

Fabrika darbojusies ar pārtraukumiem, grupējums bijis ļoti uzmanīgs un darbība pārtraukta pie mazākā iespējamā riska. Darbs pārsvarā noticis naktīs un svētku dienās.

Angārs bija nelikumīga būve šajā teritorijā, tas tika uzbūvēts jau pirms kāda laika un apkārtējie pie tā jau bija pieraduši. Darbības aizsegam neesot izmantota neviena legāla firma.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Aizturēti pagaidām ne visi grupējuma dalībnieki, Muitas policija vēl aktīvi strādā pie pārējo meklēšanas un notveršanas, sacīja Podiņš.

Dažas stundas vēlāk tā paša kriminālprocesa ietvaros tika veikta vēl viena kratīšana kādā noliktavā Olaines novadā.

Kratīšanas laikā tika izņemti 5,4 miljoni cigarešu "GOAL" un autotransports, ar kuru cigaretes tika pārvietotas no rūpnīcas uz noliktavu.

Kopā tika izņemti 5,4 miljoni cigarešu, aptuveni četras tonnas tabakas, iepakojuma materiāli, ražošanas iekārtas, astoņi transporta līdzekļi.

Kriminālprocess uzsākts 17.maijā. Bargākais sods, ko paredz likums par šādu pārkāpumu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem.