foto: LETA
Latvija kļuvusi par marihuānas audzēšanas lielvalsti
• Latvija kļuvusi par marihuānas audzēšanas lielvalsti – mēs paši sevi apgādājam ar šo narkotisko zālīti un to mums vairs nevajag importēt.
112
2017. gada 24. maijs, 06:58

Latvija kļuvusi par marihuānas audzēšanas lielvalsti

Kasjauns.lv

Latvijas narkomāni paši sevi nodrošina ar marihuānu un tā vairs nav kontrabandas prece. Marihuānas audzēšana Latvijā jau ieguvusi rūpnieciskus apmērus. Līdz ar to marihuānas audzēšana un tirdzniecība pārvērtusies par veiksmīgu un ienesīgu rūpalu, teic likumsargi.

Vēl pirms dažiem gadiem narkotiku tirgū līderpozīcijas ieņēma tā dēvētais spaiss jeb smēķējamās zālītes, bet tagad spaisa vietu ieņēmusi marihuāna. Pērn likumsargi vien marihuānu konfiscēja 847 gadījumos - sākot ar pāris gramiem un beidzot ar simtiem kilogramu.

Daudzi Latvijā marihuānu sāk audzēt pašpatēriņam, bet vēlāk jau ar to dalās ar draugiem un kaimiņiem, un vēlāk marihuānas kultivēšana pārvēršas par biznesu. Un pie tam visai ienesīgu, jo grams marihuānas melnajā tirgū maksā 10 – 15 eiro, raksta Rīgas krievu laikraksts „Segodņa”.
 
„Lietas, kas ierosinātas par marihuānas audzēšanu mājās un dzīvokļus, pēdējā laikā pieaugušas par 50%,” nesen paziņojis Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Līdz ar to vietējie marihuānas smēķētāji no importa preces pāriet uz vietējo produkciju – „Ražots Latvijā”. Kopš 2014. gada policija Latvijā likvidējusi 94 marihuānas plantācijas. Marihuānas rūpals iet plašumā arī tādēļ, ka ir izskausts tās lielākais konkurents - spaiss.

Marihuānas audzētāji arī pielieto dažādas viltības, lai savu produkciju padarītu pievilcīgāku patērētājiem, marihuānai pievienojot dažādas ķīmiskas vielas, lai tā iegūtu košāku nokrāsu – violetu vai sudrabainu. Krāsaina marihuāna pircējiem liekas pievilcīgāka, bet tirgoņi teic, ka tā ir ievesta no Nīderlandes. Patiesībā tā audzēta tepat Latvijā. Nesen likumsargi šādu „krāsainās marihuānas” fermu likvidēja Dagdas novada Ķepovas pagastā. Tur veiklie narkodīleri marihuānu audzēja pamestā trīsstāvu daudzdzīvokļu mājā, kur konfiscēja 12 kilogramus marihuānas, 17 000 eiro skaidrā naudā un vairākus ieročus. Policisti uzskata, ka ieroči marihuānas audzētājiem bija nepieciešami, lai atkautos no konkurentiem. Savukārt nelegālās fermas smadzeņu centrs atradās Rīgā, Krasta ielā, kur kādā pagrabā zem garāžām bija izmēģinājumu stacija, kurā kultivēja mūsu apstākļiem piemērotas marihuānas šķirnes.
 
Marihuānu pie mums audzē gan ziemā, gan vasarā. Ziemā telpās, kur ir ierīko speciālus skapjus ar sildīšanas lampām, bet vasarā siltumnīcās. Labos laika apstākļos pat ārā apstākļos – meža norās un nomaļos dārziņos.

Narkologi izanalizējuši, ka lielākā daļa marihuānas smēķētāju ir jauni cilvēki vecumā līdz 30 gadiem. Jau pirms pāris gadiem Iekšlietu ministrija brīdināja, ka klimatisko apstākļu maiņa nākotnē Latvijā var veicināt marihuānas audzēšanu brīvā dabā. Ņemot vērā faktu, ka meteorologi prognozē arvien karstākas vasaras, var izvirzīt pieņēmumu, ka izmaiņas potenciāli tiks izmantotas auga audzēšanai brīvā dabā bez speciāla aprīkojuma izmantošanas.