Smiltēns "Vienotības" debatēs: "Ja pēc 20 gadiem ģimenēs nebūs četru bērnu, nespēsim pastāvēt"
"Vienotības" līdera meklējumos publiskajās debatēs Liepājā Edvards Smiltēns pauda savu redzējumu par to, kā nācijai izdzīvot.
Politika
2016. gada 18. maijs, 21:08

Smiltēns "Vienotības" debatēs: "Ja pēc 20 gadiem ģimenēs nebūs četru bērnu, nespēsim pastāvēt"

Jauns.lv

Latvijā demogrāfijas problēmu risināšanā nepieciešams piesaistīt ārvalstu studentus, palielināt pabalstus ģimenēm, nodrošināt bērnudārzu pieejamību un jauno mājokļu programmas izveidi ģimenēm, šodien "Vienotības" partijas priekšsēdētāja kandidātu debatēs "Līderi tuvplānā" Liepājā vienisprātis bija Edvards Smiltēns un Andris Piebalgs.

Viens no centrālajiem debašu tematiem bija demogrāfijas problēmu un migrācijas problēmu risināšana. Abi kandidāti bija vienisprātis, ka Latvijai nav daudz laika, lai atrisinātu demogrāfijas problēmas, pretējā gadījumā Latvija pēc pārdesmit gadiem izskatīšoties citādāk nekā šobrīd.

"Mums ir diezgan skarbas izvēles. Ja pēc 20 gadiem ģimenēs nebūs četru bērnu, tad nespēsim pastāvēt, tāpēc jau tagad jāatbalsta trešā bērna politika, veselības sistēmas sakārtošana un jādomā, ka panākt uz ārvalstīm aizbraukušo Latvijas pilsoņu atgriešanos. Viens no risinājumiem, kā piesaistīt ārvalstīs dzīvojošos Latvijas iedzīvotājus, ir organizēt Latvijā nometnes viņu bērniem un aicināt studēt Latvijā," sacīja Smiltēns.

"Ja nespēsim iegūt cilvēku skaita pieaugumu, tad būs jādomā, kā aizstāt cilvēkus. Es negribu pieļaut, ka viņus aizstāj patvēruma meklētāji. Tā vietā labāk būtu ārvalstu studenti," norādīja Smiltēns. Viņš gan piebilda, ka Latvijai ir jāpilda savas saistības un no Dienvideiropas jāuzņem tie aptuveni 700 patvēruma meklētāji, par kuriem Latvija ir vienojusies ar Eiropas Savienību.

Piebalgs savukārt norādīja, ka valdībai mazāk jārūpējas par laulību šķiršanās procesu atvieglošanu, bet jādomā, kā radīt sievietēm apziņu, ka pēc bērna piedzimšanas atvasi būs iespējams pabarot un pašai kvalitatīvi dzīvot. "Ir konkrēti pasākumi - pabalsta lielums par bērniem, bērnudārzu pieejamība, jauno mājokļu programma ģimenēm. Nevar pārliecināt māti radīt bērnus, ja nebūs pārliecības, kā šo bērnu uzturēt," uzsvēra Piebalgs.

Smiltēns piekrita, ka nepieciešami atbalsta pasākumi ģimenēm, taču viņš nākotnē raugās skeptiskāk. "Pat ja sakārtosim visas sistēmas, piemēram, veselības un bērnudārzu sistēmu, pat ja radīsim sajūtu, ka var radīt bērnu, Latvijā nespēsim piedzemdēt pietiekami daudz bērnu, tāpēc neizbēgami būs jārunā par cilvēkiem, kas uzturēs ekonomiku. Es gribu tā vietā redzēt, ka Latvija kļūst par augstākās izglītības centru, un tāpēc jāpiesaista ārvalstu studenti, kas var nest pienesumu arī ekonomikai," uzsvēra Smiltēns.

Kā ziņots, lai attīstītu demokrātiskus principus partijā un valstī, "Vienotība" pirms ārkārtas kongresa rīko priekšsēdētāja kandidātu debates.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA