Par meitas labajām sekmēm ģimene zaudē valsts pabalstu
Reizēm vidusskolēnam, ja viņš ģimenē ir otrais vai trešais bērns, ir izdevīgāk atteikties no stipendijas, lai saņemtu ģimenes valsts pabalstu, kas var būt pat divas reizes lielāks.
Tava izglītība
2017. gada 28. aprīlis, 06:38

Par meitas labajām sekmēm ģimene zaudē valsts pabalstu

Kasjauns.lv

Pie žurnāla "Likums un Taisnība" vērsusies kādas skolnieces māte. Viņas meita veiksmīgi iestājusies Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, taču vienlaikus ģimene zaudējusi ģimenes valsts pabalstu.

Sieviete raksta: "Mana meita izturēja iestājeksāmenus un iestājās Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā. Meita saņem stipendiju, ko katru mēnesi nopelna, sasniedzot labas sekmes mācībās. Stipendiju tērē papīra, krāsu un citu mācību līdzekļu iegādei. Bet tāpēc, ka bērns saņem stipendiju, man valsts atņem ģimenes valsts pabalstu (manā gadījumā 34,14 eiro kā par trešo bērnu). Kāpēc?"

“Šī ir absolūti amorāla attieksme”

Ilze Viņķele ("Vienotība"), Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja, par šo situāciju teic:

“Aprakstītais gadījums uzrāda mūsu pabalstu sistēmas vājās vietas – savstarpēji izslēdzošas atbalsta formas ģimenei, nevērtējot tās materiālo stāvokli kopumā. Manuprāt, stipendijas saņemšanai nebūtu jāpārtrauc ģimenes valsts pabalsta izmaksa, jo maksājumiem ir dažādi mērķi, proti, ģimenes valsts pabalsts ir atbalsta forma, kas tiek piešķirta par bērnu, bet stipendija ir atbalsts bērnam par sekmēm mācībās.”

Savukārt Mārtiņš Šics no Latvijas Reģionu apvienības, kurš vienlaikus ir arī  Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas loceklis, skaido, ka šī ir absolūti amorāla attieksme pret nākotnes nodokļu maksātājiem. Tipiski resoriska attieksme, kas pierāda, ka mūsu bērnu atbalsta programma nedarbojas. Ideoloģiski jau viss izskatās ļoti skaisti, bet ir atrasts formālais iemesls, lai atbalstu atņemtu. Būtībā tā ir valsts dotēšana. Atrasts veids, kā kaut ko atņemt, neiedot.”

Kam kas un par ko pienākas

Ģimenes valsts pabalsta apmērus un piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2009. gada noteikumi nr. 1517 Noteikumi par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību. Tajā noteikts, ka pabalstu piešķir par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa viena gada vecuma sasniegšanas dienas līdz 15 gadu vecumam: par pirmo bērnu ģimenē - 11,38 eiro; par otro bērnu - 22,76 eiro, bet par trešo - 34,14 eiro. Likumā noteikts: „Ja bērns pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un nesaņem stipendiju, tad pabalstu turpina maksāt līdz 19 gadu vecumam (ja jaunietis/te nav stājies laulībā),” skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Te jāpiebilst, ka reizēm gan no stipendijas izdevīgāk ir attiekties. Valdības Noteikumi par stipendijām paredz: „Profesionālās izglītības iestādes stipendiju fondu izveido, paredzot katram izglītojamam vidēji ne mazāk kā 14,23 eiro mēnesī”. Stipendijas lielums dažādās skolās ir atšķirīgs, bet reizēm tas var būt mazāks nekā ģimenes valsts pabalsts. Ja skolā mācās ģimenes trešais bērns, tad viņam ģimenes valsts pabalsts 34,14 eiro, bet minimālās stipendijas apmērs ir par 20 eiro mazāks. Šajā gadījumā bērnam ir izdevīgāk atteikties no stipendijas un saņemt ģimenes valsts pabalstu. Vairākās skolās gan stipendijas ir lielākas, piemēram, 50 eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte Aiva Zīrāka skaidro:

„Ja izglītojamais ir izvērtējis savu individuālo situāciju un atteicies no stipendijas saņemšanas izglītības iestādē un pabalsta pieprasītājs VSAA iesniedz izglītības iestādes izsniegtu izziņu, kas apliecina, ka bērns mācās un nesaņem stipendiju – VSAA par šo bērnu piešķir ģimenes valsts pabalstu.

Jautājumi par izglītojamā tiesībām saņemt stipendiju vai atteikties no tās saņemšanas nav VSAA kompetences jautājumi. Katrai ģimenei pašai jāizlemj, vai audzēknim atteikties no stipendijas, lai ģimene saņemtu iespējami lielāko atbalstu no valsts budžeta maksājumiem - ģimenes valsts pabalstu vai stipendiju, jo abus šos maksājumus vienlaikus nevar saņemt”.