foto: LETA
Cilvēki sūkstās: laukos nekursē autobusi! Taču tajos vienkārši nav kas brauc
Sabiedrisko transportu laukos izmanto maz.
Novadu ziņas
2017. gada 26. aprīlis, 20:11

Cilvēki sūkstās: laukos nekursē autobusi! Taču tajos vienkārši nav kas brauc

Kasjauns.lv

Lai arī ierasts dzirdēt mūžīgo sūkstīšanos par to, ka valsts perifērijā tikpat kā nekursē sabiedriskais transports un cilvēki nevar nekur tikt, izrādās - tas ir koks ar diviem galiem. Patiesībā autobusi kursē nevis pustukši, bet gan tukši, izpētījis LTV Ziņu dienests.

Sabiedriskā transporta lietotāju skaits ik gadu samazinās, it īpaši lauku reģionos, kur autobusā bieži nav vairāk par trim pasažieriem. Šāda situācija ir arī Igaunijas pierobežā Rūjienas novadā. Tur paredzēts viens no maršrutiem, ko Autotransporta direkcija piedāvās tikai tad, ja pasažieri diennakti pirms paredzētā reisa pieteiksies to izmantot. Par šo priekšlikumu piektdien paredzētas diskusijas Satiksmes ministrijā.

Gaidas kundze no Rūjienas dodas mājās uz Virķēniem, un šo ceļu viņa mēro reizi nedēļā pēc sava senioru ansambļa mēģinājuma. "Reizēm es viena pati braucu," saka sieviete, kur lielajā autobusā sēž lepnā vienatnē. 

Konkrēto maršrutu lieto vienīgi ļaudis no Sēļiem un Mazsalacas, taču viņu ir maz. Pirms nebija izveidots skolēnu autobuss, ar šo brauca arī bērni, un tad arī reisi bija biežāk. 

Šobrīd autobusam ir vairāk sociāla funkcija, nekā transporta ērtība, vēsta LTV Dienas ziņas. Lai risinātu situāciju ar mazo braucēju skaitu, Autotransporta direkcija rosina ideju - 24 h iepriekš cilvēku pieteikšanos uz braukšanu ar konkrēto reisu. Tādējādi būtu zināms, cik cilvēkiem pakalpojums nepieciešams, un vajadzības gadījumā varētu reisā sūtīt kādu vieglo auto, nevis lielo autobusu. Vairāk par situāciju skaties LTV sižetā: