Ar Valmieras BMX taku izbraukšanu sestdien ieskandināts “Kino Pedālis”
Kultūra
2017. gada 25. aprīlis, 16:42

Ar Valmieras BMX taku izbraukšanu sestdien ieskandināts “Kino Pedālis”

Karlīna Timofejeva

Nepacietībā gaidot tuvojošos velo/kino festivālu “Kino Pedālis”, kurš Valmierā notiks jau maija brīvdienās, festivāla organizētāji, ciešā sadarbībā ar leģendāro BMX braucēju un treneri Ivo Lakuču, radīja īpašu tūrisma maršrutu: Pa BMX vēsturiskajam takām. Un kā savādāk, Valmiera ne velti tiek dēvēta par BMX galvaspilsētu! Lai izbrauktu maršrutu tika izmantota īpaša aplikācija, kuru festivāla "Kino Pedālis" dalībnieki izmantos arī festivāla velo brauciena laikā.

Valmierā ieskandināts velo/kino festivāls “Kino Pedālis”

Nepacietībā gaidot tuvojošos velo/kino festivālu “Kino Pedālis”, kurš Valmierā notiks jau maija brīvdienās, festivāla organizētāji, ciešā sadarbībā ar leģendāro BMX ...

gallery icon

Spītējot graujošiem laika apstākļiem, sestdien, 22.aprīlī kopā sanāca gan BMX olimpieši, gan entuziasti, lai izbrauktu 15 km trasīti un iepazītu tās vietas, kur Valmierā aizsācies BMX.  Izstrādātais maršruts vēlāk būs pieejams arī Valmieras viesiem tūrisma informācijas centrā. Iespējams, ka, braucot šajā maršrutā, kādreiz izdosies sastapt arī BMX olimpisko vienību, jo “spēka trasīte” treniņiem tiek izmantota joprojām.
Aplikācija, kas reizē ir gan gids un maršruta karte, gan interaktīva spēle katrā no pieturas punktiem lika brauciena dalībniekiem atbildēt uz dažādiem jautājumiem gan par BMX vēsturi un notikumiem, gan par Valmieru, lai beigās noskaidrotu uzvarētāju, kurš ieguvis visvairāk punktu. Līdzīgi kā šajā ieskandināšanas braucienā– arī svētdien, festivāla velo brauciena laikā, sekojot norādēm un vizinoties pa Valmieras un novadu skaistākajām vietām, dalībnieki piestās aktīvajos punktos, piemēram, ievērības cienīgās kino uzņemšanas vietās, un atbildot uz jautājumiem, krās punktus, ko finišā varēs samainīt pret balvām.

Maršrutā kā pirmā tika iekļauta BMX trasīte aiz Komjauniešu kalniņa (tautā saukts arī par "komīti"), blakus bērnudārzam Ezītis, kuru apmeklējis arī pats olimpiskais čempions Māris Štrombergs. Šeit tramplīni tika būvēti pašu puiši spēkiem un te notika arī neskaitāmas pirmās puiku savstarpējās sacensības. Ivo Lakučs  teic, ka tieši šeit ir dzimis Valmieras BMX braucēju gars, kur viņš pats, vēl pirms BMX buma, 1985.gadā izcīnījis savu pirmo diplomu. Šeit lauztas arī pirmās rokas un gūtas pirmās nopietnās mācības.

Tālāk maršruts ved gar Daliņa stadionu un Gaujas krastiem uz Baiļu kalnu. Gaujas krastu makšķernieku taciņas bija un joprojām ir puišu "spēka trasīte", kur gar pašu Gaujas krastu, lavierējot starp kokiem, braucēji trenēja prasmes un reakcijas ātrumu.

Maršruta atpakaļceļā vēl viena būtiska pietura ir pašu veidotā trasīte Pauku priedēs. Šeit, mežā, kā stāsta Ivo, gan viņš pats, gan Māris, guvuši tieši to īsto garšu un patiku, kas dažbrīd iztrūkst mūsdienu treniņu procesā bērniem. Bet trasīte dzīvo savu dzīvi, jo tramplīni šeit joprojām tiek rakti un takas izbraukātas.

Pēc ekstrēmā brauciena visi satikās kafejnīcā “Tērbata”, kur, klātesot režisorei Kristīnei Garklāvai, notika filmas "Māris Štrombergs" skatīšanās. Filma ir par leģendāru sportistu, kuram izdevies paveikt ko tādu, ko spējis tikai retais šīs planētas sportists. Divas reizes viņš ir kļuvis par olimpisko čempionu, ierakstot Latvijas vārdu BMX vēsturē ar zelta burtiem.

Šodien Rīgā norisināsies pēdējais festivāla ieskandināšanās pasākums – filmas “Velosipēdi pret mašīnām” seanss “Cafe film Noir”, Elizabetes iela 61. Un tad jau pats “Kino Pedālis”, kas no 5.- 7.maijam norisināsies Valmierā un Kocēnu, Burtnieku novadā, kur gluži kā šajā ieskandināšanas braucienā, dalībnieki uz kinoteātriem aicināti doties ar velosipēdiem, ļaujot izbaudīt riteņbraukšanu neparastā duetā ar filmu baudīšanu. Festivāls tiks noslēgts ar kopīgu braucienu no Vecpuišu parka, kad starts tiks interaktīvai spēlei – piedzīvojumu velo braucienam pa Valmieras un apkārtējo novadu skaistākajam vietām trīs maršrutos: “Ģimeņu pedālis” (ap 10 km), “Puspedālis” (ap 20 km) un “Dižpedālis” (45 km). Maršrutu virziens šogad ir noslēpumu miglā tītais Zilaiskalns. Par visu vairāk iespējams uzzināt: www.kinopedalis.lv Tiekamies!