Šogad aknu transplantācija bijusi nepieciešama trīs bērniem no Latvijas. FOTO
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pacienti BKUS Saulaino dienu bibliotēkā.
Sabiedrība
2016. gada 20. maijs, 21:17

Šogad aknu transplantācija bijusi nepieciešama trīs bērniem no Latvijas. FOTO

Jauns.lv

Šogad aknu transplantācija bijusi nepieciešama trīs bērniem no Latvijas, informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Preisa.

Pēdējo astoņu gadu laikā bērniem, kuriem bijusi nepieciešama aknu transplantācija, valsts novirzījusi vairāk nekā trīs miljonus eiro. Tomēr šī summa turpina palielināties, jo šogad vien šāda procedūra bijusi nepieciešama trim bērniem. Vidējās transplantācijas operācijas izmaksas, veicot to ārpus Latvijas, ir 150 000 eiro, taču kopējā veselības atgūšanas procesā vienam pacientam var būt nepieciešams pat viens miljons eiro.

Kā norādīja Preisa, šodien atklāta psiholoģiskā atbalsta programma ģimenēm, kurās aug bērni ar aknu transplantātu. Tas darīts, lai saprastu šādu pacientu vajadzības. Kā pirmais solis ir apņemšanās segt psihologa konsultāciju kursu dzīvesvietā gan pacientiem, gan donoriem. Tālākajā programmas posmā ģimenes regulāri tiks pulcinātas kopā, lai noskaidrotu pacientu ieinteresētību un vajadzības.

Pēdējo 10 gadu laikā aknu transplantācija veikta 11 bērniem, taču tikai dažos gadījumos par donoru ir varējis kļūt kāds no ģimenes locekļiem, pārējos gadījumos transplants rasts kaimiņvalstīs, pateicoties nodibinātam starptautiskam mediķu tīklam. Taču mediķi norāda, ka šie resursi nav neizsmeļami, šādā sadarbības ķēdē nevaram ilgstoši būt tikai ņēmēji. Tāpēc šodien Bērnu slimnīcas reanimatologi aicina aizdomāties, ka "situācijā, kad liktenis savu izvēli ir noteicis, atcerieties, ka jūs tomēr vēl varat izdarīt savu izvēli, lai glābtu dzīvību kādam citam", norādīja Preisa.

 

LETA/Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA