Izstādi "Prado 12 raksturi" divu nedēļu laikā apskatījuši vairāk kā 12 000 interesentu
Kultūra
2017. gada 11. aprīlis, 17:10

Izstādi "Prado 12 raksturi" divu nedēļu laikā apskatījuši vairāk kā 12 000 interesentu

Karlīna Timofejeva

Izstādi "Prado 12 raksturi", kas no 25. marta aplūkojama Mākslas muzejā “Rīgas Birža”, ir apmeklējuši vairāk kā 12 000 interesentu.

"Rīgas Biržā" pirmo reizi atvērta Spānijas muzeja "Prado" izstāde

No 25. marta līdz 16. jūlijam Mākslas muzejā "Rīgas Birža" pirmo reizi Baltijas reģionā ir skatāma izstāde “Prado 12 raksturi” ...

gallery icon

Rīdziniekiem un Rīgas viesiem izstādē ir iespēja skatīt Paolo Veronēzes (1528-1588), Antonisa van Deika (1599–1641),  Pītera Paula Rubensa (1577-1640), Bartolomē Estevana Muriljo (1617-1682), Fransisko de Gojas (1746–1828) u.c. autoru veidotos sieviešu portretus. PRADO kolekcijas izstāde ir mecenātu Borisa un Ināras Teterevu īpašais dāvinājums Latvijas valsts simtgadei, un tā ideju ir izlolojis Boriss Teterevs.

 “Priecājamies par apmeklētāju atsaucību un izteikti pozitīvo gaisotni, kas kopš izstādes atklāšanas valda mūsu izstāžu zālēs. Vēlos teikt, ka mūsu publika ir ļoti zinoša un ieinteresēta. Ļoti daudzi izmanto iespēju iznomāt planšetes, lai virtuālajā katalogā apgūtu apjomīgo papildus informāciju par autoriem un personāžiem. Patīkams pārsteigums ir daudzie ieraksti atsauksmju grāmatā, kas veido īstu pozitīvo emociju straumi. Ļoti daudz no tiem ir veltīti Inārai un Borisam Tetereviem. Ļoti ceru, ka visi kopā esam rīdziniekiem sagādājuši kaut nelielus, bet svētkus”, stāsta Mākslas muzeja Rīgas Birža vadītāja un izstādes koncepcijas autore Daiga Upeniece.

16. - 19. gadsimta meistardarbu izstāde PRADO 12 RAKSTURI koncentrēti atsedz kolekcijas vēsturi un raksturu, kurā nenoliedzami dominē krāsās un formās izteiksmīgā spāņu māksla, ko bagātina franču, itāļu un flāmu kultūras telpas klātbūtne. Vienlaicīgi šie divpadsmit tēli atklājas  ļoti sievišķīgā formā, jo izstādi veido 12 sieviešu portreti vai žanra gleznas ar reliģisku un alegorisku raksturu, kas parāda šīs tēmas plašo traktējuma iespēju, portretējamo personu sociālo stāvokli vai sievieti kā simbolu varai, elegancei, skaistumam, mātišķumam, dievbijībai vai vieglprātībai. Šie pretmeti vai līdzības izvijas cauri gadsimtiem, kas katrs nāk ar citu skaistuma ideālu, modi un izpratni par dzīves baudīšanas attiecībām pret tikumību. Vienlaicīgi ar izstādi PRADO 12 RAKSTURI Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA Boses zālē aplūkojama Fransisko Goijas grafikas sērija “Kaprīzes”  (Los Caprichos, LNMM kolekcija), bet piektdienās notiek sarunu cikls ar iespēju plašāk iepazīt spāņu, franču un holandiešu kultūru, katru no šiem vakariem veltot konkrētam izstādes darbam un valstij, kuru tas pārstāv.

Spānijas lielākais muzejs PRADO, kurš 2019. gadā svinēs jau savu 200. jubileju,  ir viena no Eiropas bagātākajām un slavenākajām mākslas krātuvēm, kas radusies uz karaļnama kolekciju bāzes. Sākotnēji, pēc karaļa Fernando VII iniciatīvas, PRADO tika veidots kā nacionālās  mākslas muzejs, bet laika gaitā spāņu mākslas kolekcijas tika papildinātas ar dažādiem izciliem citu Rietumeiropas skolu darbiem.