foto: Juris Rozenbergs
Reportāža no "Bundulīšiem" - Mucenieku jaunā kompleksa, kur bēgļi dzīvos līdzās vietējiem
"Bundulīši" - jaunuzbūvētais multifunkcionālais centrs, kurš atrodas vienā namā ar patvēruma meklētāju kompleksu.
Sabiedrība
2017. gada 3. aprīlis, 06:30

Reportāža no "Bundulīšiem" - Mucenieku jaunā kompleksa, kur bēgļi dzīvos līdzās vietējiem

Edvīns Rakickis

Beidzot pienākuši tie laiki, kad Mucenieku ciemā, kur plānots izmitināt ap 531 patvēruma meklētāju, tādējādi izpildot Eiropas Savienības (ES) kvotu, kaut kas tiek uzbūvēts un labiekārtots arī pašiem ciema iedzīvotājiem. 17.martā tur tika atvērts multifunkcionālais centrs “Bundulīši”, kuru tuvāk izpētīt devās arī portāls Kasjauns.lv.

Ja pavisam godīgi: ciema iedzīvotājiem jaunajā četru stāvu ēkā atvēlēta vien daļa no pirmā stāva un pagraba. Visas pārējās ēkas telpas jau no sākta gala bija paredzētas tieši bēgļu izmitināšanai. “Bundulīšos” ierīkotas 200 papildu gultasvietas, tādējādi kopumā Muceniekos šobrīd iespējams izmitināt 400 patvēruma meklētājus. Nākamie Latvijā ieradīšoties jau aprīlī.

Mucenieki – vieta, kur izpildām ES bēgļu kvotu

Ierodoties Muceniekos, uzreiz kļūst skaidrs – infrastruktūras attīstība, kaut kāda būvniecība vai labiekārtošana šeit lielākoties notiek saistībā ar bēgļu kvotām un ES uzlikto saistību izpildīšanu. Patvēruma meklētājiem domātās telpas un teritorija no Mucenieku iedzīvotājiem pieejamās teritorijas ir norobežota ar žogu un slēdzamām durvīm.

Kontrastu starp iešķībajām, aizlaistajām padomju ēras ēkām, bedrēm klāto ceļu un nesen uzbūvēto nelegālo imigrantu aizturēšanas centru - un vēl “Bundulīšiem” - ir neiespējami nepamanīt.

Grūti ignorēt arī to, ka katrs otrais iedzīvotājs ar smeldzi runā par nesakārtoto apkārtējo vidi.

Pētām jaunos "Bundulīšus". Ierodoties Muceniekos, pirmais, kas paveras skatam, ir nokusušā sniega atsegtā nekārtība un izdangātie ceļi. Vizītes laikā iepazīstam arī vairākus ciema iedzīvotājus, kuru enerģiskums, apņēmība un pilsoniskā vienotība patiesi iepriecina.

Rotaļlietas, galda spēles, TV un “Xbox”

Pie durvīm mūs laipni sagaida Ropažu novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inga Koleča, ar kuras palīdzību noorganizēta ciemošanās. Kopā ar viņu šobrīd multifunkcionālajā centrā darbojas arī tā koordinatore Māra Priede. Māra sevi jokojot dēvē par “astoņiem darbiniekiem vienā”, jo centrā viņa viena pilda neskaitāmas funkcijas.

Dāmas gan piekodina, ka fotografēties nevēlas. 

“Šī ir pulcēšanās vieta jebkuras vecuma grupas cilvēkiem. Centrs ir paredzēts visdažādākajām aktivitātēm – tikšanās vieta, tējas dzeršanas vieta, spēlēšanās vieta bērniem,” aizvedot uz istabu gaiteņa galā, paskaidro centra koordinatore Māra.

foto: Juris Rozenbergs
foto: Juris Rozenbergs
Viens no Mucenieku tīņu galvenajiem intereses punktiem - centrā pieejamā modernā spēļu konsole "Xbox One".

Telpā atrodas TV, šobrīd jaunākā firmas “Microsoft” spēļu konsole “Xbox One”, rotaļlietu maiss mazākajiem centra apmeklētājiem un galda spēles. “Šo telpu varam īsā laikā pārtaisīt kā vien mums vajag. Tā izmantojama ne vien spēlēm, bet arī citiem pasākumiem,” piebilst Māra.

Apņēmīgais Kristaps centrā jau nodibinājis grāmatu klubu

Mārai runājot, pa durvīm ienāk kāds zēns. “Tu nāc kā saukts! Ģērbies un nāc, es tevi tūlīt ar korespondentiem iepazīstināšu,” iesaucas Māra. Gribas iebilst pret šādu spiedienu: varbūt zēns nevēlas stāties diktofona priekšā? Taču 13 gadus vecais Kristaps šeit jūtas kā zivs ūdenī – nedz uzmanība, nedz mediju jautājumi viņu nebiedē.

Vecumā, kurā vairums bērnu brīvo laiku pavada viedierīču ekrānos, viņš, izrādās, aizraujas ar lasīšanu un jau ir paspējis centrā nodibināt pats savu grāmatu klubu. “Izdomāju, ka vajag izveidot lasītāju klubiņu. Tiksimies gan skolā, gan te. Klubiņš domāts visiem, taču pagaidām tiksimies vien piektdienās, jo citās dienās esmu aizņemts ar skolas lietām,” stāsta Kristaps. Kristapam ir arī domubiedri: “Savu draugu Mārci, kurš dzīvo Mālpilī, esmu iesaistījis. Kā tad viņš man atteiks?”

foto: Juris Rozenbergs
Kristaps, kuram ir vien 13 gadu, pārsteidz ar savu uzņēmību. Puisis ir cītīgs lasītājs, regulārs centra apmeklētājs un jau paguvis dibināt savu grāmatu klubiņu.

Māra vēl piebilst, ka Kristaps ne vien lasa, bet arī raksta dzeju. Pēc ekspresintervijas, kurā izklāstījis savus plānus attiecībā pret multifunkcionālo centru, Kristaps palūdz koordinatorei Mārai atļauju uzspēlēt “Xbox”.

Centrs šobrīd funkcionē arī kā bibliotēka/grāmatu apmaiņas punkts. Vietējie var pasūtīt un izņemt grāmatas no dažādām citām bibliotēkām, tostarp arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas.

Mucenieku seniori centrā apgūst datorprasmes

Ap pl. 17:30 ierodas arī vietējie seniori – divas kundzes un kungs. Lai apgūtu datoru lietošanu. “Esam vietējās no Muceniekiem. Šeit mums notiek apmācības uz datoriem. Mums šobrīd māca pašus pamatus – kā ieslēgt, kā ar pelīti darboties,” stāsta Ilga. “Es pagaidām maz ko saprotu. Grūti iedziļināties,” lakoniskāka ir viņas kompanjone Marija. Fotografēties nevēlas ne viena, ne otra.

Ļoti runātīgs un atvērts ir abas dāmas pavadošais kungs. “Apgūstam šeit lielas gudrības!” nedaudz sarkastiski izsakās Henriks, “mācāmies lietot internetu, uztaisīt tabulas un citas lietas. Strādājam ar “Windows 8” un “Windows 10”.”

foto: Juris Rozenbergs
Henriks apmeklē jaunuzbūvēto centru, lai pilnveidotu datorprasmes, jeb "apgūtu gudras lietas", kā ar sarkasmu izsakās viņš pats.

Pirms pensijas 73 gadus vecais Henriks esot bijis kādas Rīgas firmas vadītājs. Grožus pēcāk atdevis savam dēlam.

Datorklases vietējiem vada rīdziniece Ludmila. Viņas izglītība ir saistīta ar matemātiku.

foto: Juris Rozenbergs
Rīdziniece Ludmila Mucenieku centrā pasniedz ciemata pensionāriem datorklases.

“Sākumā Muceniekos strādāju ar bērniem, taču šobrīd mācu senioriem darboties ar datoriem. Mēs šeit strādājam uz “Linux” operētājsistēmas. Iet mums dažādi. Senioriem visgrūtāk ir iemācīties prasmīgi apieties ar datorpeli,” paskaidro Ludmila.

Telpas paredzētas vietējiem, taču bēgļus prom neviens nedzīšot

Palaižot pensionārus uz datoru telpu, centra koordinatore Māra paskaidro, ka šobrīd ciemata iedzīvotāju vajadzības vēl tiekot apzinātas. “Aprīlī tiksimies ar vietējiem – pirmsskolas un skolas vecuma bērniem, jaunajām māmiņām, aktīvajām dāmām, kungiem, un sīkāk noskaidrosim, kādas tieši nodarbības grib iedzīvotāji. Tad arī tiks veidots konkrētāks grafiks un gādāts par pieprasīto aktivitāšu nodrošināšanu.”

Līdz šim par centru vairāk interesējušies jaunieši un pensionāri. Šobrīd gan vēl esot par agru spriest, cik regulāri apmeklētas nākotnē varētu būt šīs telpas.

Māra apgalvo, ka šīs konkrētās telpas ir paredzētas tieši vietējiem iedzīvotājiem, taču gadījumā, ja centrā vēlas paviesoties arī kāds patvēruma meklētājs, prom viņu neviens neraidīšot. Vietējie mākot sadzīvot – ikdienā tiek spēlēts futbols un kopā darītas arī citas lietas.

Ropažu novada domes preses pārstāve Inga Koleča informē, ka, saskaņā ar statistiku un dzīvesvietu deklarācijām, Muceniekos krievu un latviešu skaits ir aptuveni vienāds, taču realitātē krievvalodīgo esot nedaudz vairāk.

Jaunajā sporta zālē pulcēsies vietējie zumbas entuziasti

Centra koordinatore Māra labprāt izrāda arī Mucenieku iedzīvotājiem izbūvēto sporta zāli “Bundulīšu” pagrabstāvā. Tagad šeit pulcēsies jau senāk nokomplektēta vietējā zumbas grupa.

foto: Juris Rozenbergs
Trenažieri centra sporta zālei tikšot sagādāti nākamgad.

“Svari, skrejceliņi un citi trenažieri būs nākamgad. Tos ļoti grib vietējie jaunie puiši. Vajadzības attiecībā uz šo sporta zāli tiks noskaidrotas aprīlī,” skaidro Māra. Viņa arī atklāj, ka nākotnē plānots interesentiem piedāvāt pat karatē nodarbības.

foto: Juris Rozenbergs

Muceniekos atklāts jauns multifunkcionālais centrs "Bundulīši".

Mucenieku komplekss “Bundulīši” izmaksājis 1,8 miljonus eiro. Tajā paredzēta vieta 200 patvēruma meklētājiem, turklāt ēkas pirmajā stāvā un pagrabā ierīkots ...

gallery icon

“Bundulīšu” un aizturēšanas bloka celtniecībā iztērēti 3 miljoni

Zināms, ka multifunkcionālais centrs “Bundulīši” izmaksājis 1,8 miljonus eiro. Runājot par pārējo “Bundulīšu” teritoriju, patvēruma meklētāju centra “Mucenieki” vadītājs Pēteris Grūbe TV intervijā uzsvēra, ka, salīdzinot ar līdzšinējo centru, kurā ir gari gaiteņi ar istabiņām, jaunais bloks veidots kā dzīvokļa tipa kopmītnes ar koplietošanas virtuvi un dušas telpu.

“Tas, protams, samazina kaut kādus riskus. Šī ēka mums ļauj daudz veiksmīgāk uzraudzīt šo cilvēku izvietojumu, lai nesaliktu kopā naidīgas reliģijas, nesaderīgas reliģijas,” norādīja Grūbe.

Patvēruma meklētāju centra esošajā korpusā jau patlaban ir izsmelta maksimālā kapacitāte, tāpēc jaunais bloks ir izbūvēts tieši laikā. Tiesa gan, tas nerisina īres mājokļa krīzes jautājumu, jo pēc tam, kad cilvēkiem ticis piešķirts bēgļa statuss, viņiem “Mucenieki” ir jāpamet, sākot pašiem savu patstāvīgo dzīvi.

Izskanējis, ka tuvākajā laikā Ekonomikas ministrija nākšot klajā ar risinājumu, lai bēgļiem būtu iespēja īrēt savu mājokli. Savukārt pēc mēneša Muceniekos atklās arī nelikumīgo imigrantu aizturēšanas centru, pret kuru vietējie stingri iebilst. Tā funkcija – cietums tiem, kuri Latvijā ieradušies nelegāli.

Kopumā piektdien atklātajam patvēruma meklētāju blokam un nelegālo imigrantu aizturēšanas centram būs iztērēti 3 miljoni eiro.