foto: Signe Mainule-Meidropa
Kāpēc tika nojauktas Purva Intas mājas? FOTO
Purva Inta 2010. gadā pie ar savu suņuku Lācīti, kurš ar jau devies citos medību laukos.
Sabiedrība
2017. gada 31. marts, 11:25

Kāpēc tika nojauktas Purva Intas mājas? FOTO

Kasjauns.lv

Filmas “Dokumentālists” varone Purva Inta jeb Inta Grigoroviča ilgus gadus dzīvoja “Fazānu” mājās blakus Lielajam Ķemeru tīrelim, bet pēdējās ziemas Inta pavadīja Jūrmalas sociālās aprūpes namā, ik vasaru atgriežoties savās mājās purva malā. Šoziem tās tika nojauktas, un pēc diviem mēnešiem mūžībā devās arī pati Inta.

Atvadīšanās no Purva Intas

Vecajos Ķemeru jeb Fazānu kapos 2017. gada 23. martā zemes klēpī tika guldīta Purva Inta, režisora Ivara Zviedra filmas "Dokumentālists" ...

gallery icon

Leģendārā Purva Inta jeb Inta Grigoroviča piedzima 1948. gada 31. decembrī Latgalē, kur arī gāja skolā. Viņa mācījusies medicīnas skolā, bijusi Jūrmalas restorāna “Jūras pērle” šefpavāre, bet mūža otrajā pusē ievācās dzīvot Ķemeru tīreļa meliorācijas iecirkņa “Fazāni” mājās. Tur, meža vidū, purva malā, mājā, kurā nebija pat elektrības, Purva Inta dzīvoja kopš 1988. gada. Viena pati, bez draugiem un tuviniekiem, tikai kopā ar savu suņuku un bitēm. Lasīja sēnes un ogas, vāca zāļu tējiņas, uzkopa blakus esošos Fazānu jeb Liepmeža kapus, kas vairāk zināmi kā Vecie Ķemeru kapi. Purva Inta bija pazīstama visiem purva laipas apmeklētājiem, jo, lai tiktu līdz purvam, bija jāiet garām tieši Intas mājai. Un ne vienmēr tas izdevās veiksmīgi – Inta varēja arī vienkārši nelaist garām...

Ivars Zviedris pie Intas mājas 2010. gada rudenī, kad tapa viņa filma “Dokumentālists”.

Tagad šo māju vairs nav. Par to pārliecinājās arī visi tie, kas 23. martā izvadīja Intu pēdējā gaitā – viņa zemes klēpī tika guldīta Fazānu kapos. Tajos pašos, kur blakus dzīvoja Inta.

foto: Juris Vaidakovs
Ivars Zviedris 2017. gada pavasarī, vietā, kur reiz atradās Purva Intas mājas.

Izrādās, ka viņa nojautusi māju bēdīgo galu – to Intas bērēs atklāja “Dokumentālists” režisors Ivars Zviedris. Žurnālā “Kas jauns” lasāms, ka nelielajā bēru mielastā, kas notika vietā, kur reiz atradās “Fazānu” mājas, Ivars Zviedris atklāja, ka kopā ar Intu šeit bija atbraukuši pirms dažiem mēnešiem, un tad vēl mājas nebija nolīdzinātas līdz ar zemes virsu. „Taču laikam viņa kaut ko nojauta. Janvārī, kad te ar Intu atbraucām, viņa teica, lai es izdauzot mājai visus logus. Atteicos. „Ak, tad tu nē!” attrauca Inta un pati apgāja mājai un izdauzīja visus logus. Atceros, ka pieskrēja kaut kāds sportists, kurš vaicāja: „Kurš te dauzīja tos logus?” Inta atbildēja: „Divi puikas. Aizskrēja uz turieni!” Un šis skrēja turp,” nesenos notikumus atklāja režisors. Un, dzirdot, ka Inta tomēr zinājusi, ka viņas mājas tiek nojauktas, noteica: „Ak, tad viņa zināja, ja! Tāpēc jau laikam pati aizgāja mūžībā… Pakaļ mājām… Iedomājieties tikai, kāda viņa bija dzīves režisore – pasūtīt savu nāvi uzreiz pēc māju nāves!”

Purva Intas mājas “Fazāni” 2010. gadā un 2017. gada pavasarī

Purva Intas mājas “Fazāni” 2010. gadā un 2017. gada pavasarī.

gallery icon

Bet kāpēc tad Purva Intas mājas tika sagrautas? Pēc bērēm skaidrību Intas izvadītājiem atklāja kāds Ķemeru Nacionālā parka pārstāvis, kurš arī bija labi pazīstams ar Intu. „Mājas jau sen bija paredzētas nojaukšanai, jo tās tika atzītas par dzīvošanai bīstamām. Tas, ka līdz šim nenojauca, bija Intas nopelns, jo – kā tu grausi ēku, kurā kāds dzīvo. Inta patiesībā bija kā skvoteris, kurš ievācies tukšā namā.

Vai vajadzēja nojaukt? Protams, šķita, ka tās bija normālas būves, ko vajadzētu atstāt, piesaistījām pat būvekspertus, lai noskaidrotu, ko darīt. Taču izrādījās, mājas stāvoklis bija vairāk nekā katastrofāls. Tiešām visu cieņu Intai, kā viņa spēja visas tās ziemas izturēt. Tikai cilvēks ar tādu krampi, kāds bija Intai, tādos apstākļos varēja tik ilgi izvilkt.”

Kasjauns.lv/Foto: Juris Vaidakovs, Signe Mainule-Meidropa