Skolēnu dziesmu svētki varēja izvērsties par jaunu Zolitūdes traģēdiju. VIDEO
Tiesībsargs Juris Jansons norādījis, ka pērn notikušie jauniešu dziesmu un deju svētki varēja izvērsties par Zolitūdes traģēdiju numur divi. Uz Mežaparka Lielās estrādes atradās divas reizes vairāk cilvēku nekā bija pieļaujams. Estrāde vienkārši varēja sagrūt.
Sabiedrība
2016. gada 24. maijs, 19:52

Skolēnu dziesmu svētki varēja izvērsties par jaunu Zolitūdes traģēdiju. VIDEO

Jauns.lv

Rīkotāju bezatbildības dēļ pērn notikušie Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki varēja izvērsties par Zolitūdes traģēdijas mēroga nelaimi, teicis tiesībsargs Juris Jansons. Uz Mežaparka Lielās estrādes atļāva kāpt 13 tūkstošiem dalībnieku, lai gan uz tās varēja atrasties ne vairāk par 6000 cilvēkiem.

Svētku rīkotāji esot demonstrējuši totālu bezatbildību, Jansons paziņojis intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma”. Mežaparka estrādes uzturētāji bija norādījuši, ka tajā var atrasties ne vairāk par 6000 cilvēku vienlaicīgi, bet svētku izskaņas koncertā uz tā atradās divreiz vairāk cilvēku.

Jansons norādīja, ka pasākuma organizatori nevar aizbildināties ar to, ka tie bija bērni un jaunieši, ka viņu svars ir uz pusi mazāks nekā pieaugušiem cilvēkiem, Daļa 15 - 17 gadus vecie jaunieši taču ir pieaugušā augumā un svarā, pat lielāki nekā viņu vecāki.

„Ja kaut kas notiktu, tā būtu „Zolitūdes Maxima - 2”. (,,) Tā ir totāla bezatbildība, nevarēja teikt, ka arī iepriekš tā ir darīts, jo viss kādreiz notiek pirmo reizi,” sacīja Jansons.

Viņš arī stāstīja, ka pašlaik trūkst normatīvā regulējuma par atbildību par bērnu drošību pasākumos. Ir paredzēta kriminālatbildība, ja ir smagas sekas, bet nav administratīvā atbildība. Tiesībsargs gan atzina, ka administratīvās atbildības noteikšana nav panaceja, tomēr, pēc viņa vārdiem, šis robs likumdošanā būtu jālabo.  

Otrdien, 24. maijā, Tieslietu ministrijā notika sanāksme, kurā sprieda par Tiesībsarga ierosinājumu grozīt Bērnu tiesību aizsardzības likumu, lai tajā paredzētu pasākumu organizatoru atbildību par jauno cilvēku drošību un veselību.

Saeimai piedāvāts grozīt Administratīvo pārkāpumu kodeksu, nosakot, ka par normatīvajos aktos noteikto bērnu tiesību pārkāpšanu publiskajos pasākumos to organizatoriem uzliek naudas sodu no 70 līdz 280 eiro. Ja pārkāpumi izdarīti atkārtoti, naudas sods būtu no 280 līdz 400 eiro.

Tiesībsarga intervija raidījumam „Rīta Panorāma”

 

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA, Evija Trifanova/LETA/Video: LTV „Rīta panorāma”