foto: Google Maps
Liepājniekus izbrīna pārsteidzošs atklājums: pie lidostas uzieti grāvji, kas atgādina lidmašīnu kontūras
72 gadus pēc Otrā pasaules kara beigām liepājniekus pārsteidzis atklājums – pēc visa spriežot, kara laikā, lai maldinātu padomju bumbvedējus līdzās Liepājas lidlaukam izrakti grāvji lidmašīnu kontūru veidā.
Sabiedrība
2017. gada 25. marts, 06:29

Liepājniekus izbrīna pārsteidzošs atklājums: pie lidostas uzieti grāvji, kas atgādina lidmašīnu kontūras

Kasjauns.lv

Vairāk nekā 70 gadus pēc Otrā pasaules beigām liepājniekus pārsteidzis negaidīts atklājums. Interneta urķi uzgājuši „Google Earth” kartes, kurās skaidri redzams, ka Liepājas lidostas skrejceļa galā uz pilsētas pusi izraksti vairāki grāvji lidmašīnu kontūru formā. Tā varētu būt kara laika viltība.

Otrā pasaules kara laikā, ka pašreizējās Liepājas lidostas vietā atradās vācu armijas kara aerodroms un tas bija padomju bumbvedēju uzlidojumu mērķis, pēc visa spriežot, vācu kara lidotāji izdomāja viltību – līdzās lidostai izraka vairākus grāvjus lidmašīnu kontūru formās, lai tādējādi maldinātu pretiniekus. Padomju iznīcinātāji, ieraugot lidaparātu kontūras tukšajā laukā, savu bumbu kravu izmestu uz tā, bet netālu esošo kara aerodromu atstātu neskartu.

Līdz šim par šādu kara viltību praktiski nekas nebija zināms. Inese Liepiņa „Facebook” raksta: „Pērn izstaigāju jaunos Liepājas lidostas skrejceļus ar lidotājiem, kas tur atradās Otrā pasaules kara laikā. Atmiņā iespiedies viens fakts, ko man toreiz atklāja - netālu no lidlauka uz kāda lauka tika izrakti grāvji lidmašīnu kontūru veidolā. Tas tika darīts, lai maldinātu pretinieku bumbvedējus, un tie mestu bumbas vienkārši tukšā laukā, domādami, ka spridzina lidmašīnas. Pirmoreiz dzirdot, domāju, ka vien leģenda. Taču tad nolēmu apskatīt apkārtni ar “Google Earth”. Un tur  vēl tagad redzams lauks, kur atrodas izraktie lidmašīnu modeļi”.

Liepiņas atklājums izraisījis plašu interesi liepājnieku vidū, kuri ar šo ziņu dalās sociālajos tīklos. Viņi izska izbrīnu par šādu atklājumu un uzsver: līdz šim viņi neko tādu nebija dzirdējuši.

Jāpiebilst, ka Otrā pasaules kara laikā Liepājas – Grobiņas lidlaukam bija liela stratēģiska nozīme. 1943. gada septembrī vācu armijas virspavēlniecība tur izveidoja latviešu un igauņu pilotu skolu. 1944. gada martā tur izveidoja 1. Latviešu naktskaujas eskadriļu, kas piedalās kaujās, bet tā paša gada jūnijā tur izveidoja jau 2. Latviešu naktskaujas eskadriļu ar 18 lidmašīnām un jūlijā - 3. Latviešu naktskaujas eskadriļu ar 8 lidmašīnām. 1944. gada otobrī latviešu eskadriļas pārcēla uz Vāciju.

Pārsteigums par jaunatklātajām liecībām ir arī Liepājas muzeja direktorei Dacei Kārklai, kura portālam Kasjauns.lv pastāsītja, ka muzejā nav nekādu liecību par šādiem grāvjiem un kad tie varētu būt izrakti. “Neviens par šādiem grāvjiem arī līdz šim nav runājis, vismaz es par to neko nezinu. Liecības par tiem jāmeklē vēstures avotos,” teica Kārkla. Muzeja direktore Kasjauns.lv teica, ka drīzumā muzeja speciālisti izbrauks un izpētīs rakumus Liepājas lidostas apkārtnē un centīsies noskaidrot, kas tie ir.