Nāvīgi aizvainotā Alises māmiņa saņem naudu no Krievijas, lai tiesātos ar Bērnu slimnīcu
Diāna Skaburska – Zakroja ir saniknota uz neirologu Gunti Rozentālu, ka mediķis it kā ar viņas meitu neesot vēlējies runāt krieviski. Viņa jau saņēmusi pirmo naudas pārvedumu no Krievijas, lai tiesātos ar ārstu un Bērnu slimnīcu.
Sabiedrība
2016. gada 26. maijs, 06:39

Nāvīgi aizvainotā Alises māmiņa saņem naudu no Krievijas, lai tiesātos ar Bērnu slimnīcu

Jauns.lv

Četrpadsmit gadus vecās Alises māmiņa Diāna Skaburska – Zakroja, kura pirms mēneša apvainoja Bērnu slimnīcas ārstu Gunti Rozentālu, kurš ar viņas meitu it kā nav vēlējies runāt krieviski, vērsusies pēc palīdzības pie Krievijas cilvēktiesību organizācijām. Viņa jau saņēmusi pirmo naudas pārvedumu.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka aprīlī Skaburska - Zakroja sacēla īstu vētru Krievijas plašsaziņas līdzekļos. Viņa „Facebook” pažēlojusies, ka Bērnu slimnīcas ārsts Rozentāls ar viņas meitu – invalīdi neesot vēlējies runāt viņas dzimtajā krievu valodā. Māte nolēma ārstu sūdzēt tiesā, bet slimnīca apgalvo, ka apmelojumi ir izdomāti.

Rozentāls Kasjauns.lv norādīja, ka Alises māte neesot bijusi klāt viņa sarunā ar meitu un viss esot noticis korekti. Slimnīcas pārstāve Dace Preisa Kasjauns.lv pastāstīja:

 „Ārsts tika pieaicināts konsultēt konkrēto pacienti un saruna norisinājās, taču ārsts neatteicās runāt krieviski, tāpat arī, protams, neatteicās veikt bērna apskati. Ārsts atzīst, ka sarunas gaitā viņš pacientei uzdeva jautājumus par viņas valsts valodas zināšanām, taču sociālajos tīklos lasāmā informācija par to, ka ārsts varētu būt ieteicis pacientei izvēlēties citu mītnes zemi, vai sarunu tulkot ar google.com, neatbilst patiesībai. Tomēr slimnīcas vadība ir veikusi pārrunas ar ārstu un atgādinājusi, ka mediķu pienākums ir nodrošināt ārstniecību, nevis veikt audzinošus pasākumus”.

Saņem naudu no Maskavas, lai algotu advokātu cīņā pret ārstu - nacionālistu

Skaburska – Zakroja tomēr nav nomierinājusies un uzskata, ka ārsts viņu un viņas meitu nāvīgi apvainojis. Viņa sniegusi interviju Krievijas organizācijas „Russkoje obšestvennoje dvižeņije” (ROD, Krievu sabiedriskā kustība), kurā apliecina vēlmi pret Rozentālu vērsties tiesā un panākt viņa atstādināšanu no amata. Viņas galvenais pārmetums – ārsts pret viņas meitu izturējies rupji un ar viņu attiecies runāt krieviski.

Lai to panāktu viņa ROD lūgusi naudu: „Kas attiecas uz palīdzību, tad mūsu ģimene šādu cīņu pret sistēmu vienkārši nevar pavilkt. Bet iesākto arī negrasos pamest. Tāpēc mēs ļoti ceram uz morālu atbalstu un pats galvenais uz materiālu palīdzību. Bieži nākas dzirdēt, ka krievi savējos bēdās nepamet. Un man ir tieši šāds gadījums, kad ļoti vajadzīgs tautiešu atbalsts”. Nauda viņai vajadzīga juristam, lai tas viņai palīdzētu cīnīties pret „sistēmu”. Skaburskai – Zakrojai advokātu ieteicis „krievvalodīgo aizstāvis” Illarions Girss, kurš nu cilvēktiesības aizstāv Maskavā. Tomēr no Maskavas aizvainotā māmiņa jau saņēmusi pirmo naudas pārvedumu advokatūras izdevumiem – 380 eiro, vēsta ROD mājaslapa internetā.

„Mēs esam parasti cilvēki”

Par savu ģimeni Diāna Skaburska – Zakroja intervijā ROD interneta izdevumam stāsta:

„Mans tēvs ir no Lietuvas, māte – krieviete no Latvijas. Visa mana ģimene – meita, vīrs un mana mamma – dzimusi Latvijā. Mana vecmāmiņa, mammas mēte, pēc profesijas ir sakarniece. Viņa no Maskavas atbrauca uz Latviju, lai šeit sakārtotu sakaru jomu. Šeit viņa iepazinās ar manu vectētiņu, apprecējās un 1947. gadā piedzima mana mamma.

Mans vīrs Aleksandrs pa tēva līniju ir ukrainis, bet pa mātes līniju – krievs, tēva vecāki arī dzimuši Latvijā. Meita Alise ir mūsu vienīgais bērns. Man pieder neliels komisijas apģērbu veikals, kas dod nelielus ienākumus. Pirms mēneša vīram nācās slēgt servisu, kuru viņš īrēja, jo tas nebija rentabls. Mēs esam parasti cilvēki, ar nekādu politisku aktivitāti līdz šim neesam nodarbojušies”.

Tagad Skaburska – Zakroja, spriežot pēc ierakstiem feisbukā, gan ir politiski aktīva – viņa gan parakstījusies par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, gan aktīvi dalījusies ar Georga lentīšu un tā dēvētās Uzvaras dienas svinību attēliem.

Māte žēlojas par ārstu, kurš ar viņas bērnu nerunā krieviski Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video, Inga Kundziņa/LETA/ Vidoe: LTV7