foto: Edijs Pālens/LETA
Katru dienu Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās par 55 cilvēkiem
Tādējādi ik mēnesi Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās par 1650 cilvēkiem. Tas ir apmēram tik daudz, cik cilvēku mīt mazajos Latvijas novados.
Sabiedrība
2017. gada 17. marts, 06:35

Katru dienu Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās par 55 cilvēkiem

Kasjauns.lv

Gan mirstības, gan migrācijas dēļ ikdienu Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās par 55 cilvēkiem. Mēnesī tas ir par 1650, bet gadā par 23 tūkstošiem cilvēkiem. Tas nozīmē, ka katru mēnesi mēs paliekam nabagāki par vienu mazpilsētu vai pagastu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Skarbā realitāte liecina: ja šāda tendence turpināsies, tad pēc 87 gadiem Latvijā vairs nepaliks neviens iedzīvotājs! Ik mēnesi, piemēram, mēs zaudējam trīs Latvijas mazākās pilsētas Durbes iedzīvotājus (Durbē mīt 560 cilvēki).

Tomēr tik dramatisks scenārijs ir tikai tīri teorētisks. Eiropas statistikas aģentūras „Eurostat” dati liecina, ka līdz 2080. gadam Latvijas iedzīvotāju skaits varētu samazināties par 32%. Latvijā 2080. gadā varētu dzīvot 1 351 057 iedzīvotāju (šī gada sākumā Latvijā reģistrēti 2 129 320 iedzīvotāju), liecina „Eurostat” pētījums.

Sākot ar neatkarības atjaunošanu 1991. gadā Latvijas iedzīvotāju skaits katru gadu samazinās par 23 tūkstošiem cilvēku, radio „Baltkom” ēterā paudis Latvijas Universitātes profesors, demogrāfs Pēteris Zvidriņš.

„Neatkarības gadu laikā mēs esam zaudējuši 700 tūkstošus cilvēku. Bija laiks, kad Latvijas iedzīvotāju skaits sasniedza 2,7 miljonus cilvēku, bet Rīgas - gandrīz miljonu. Taču šodien realitāte ir tāda, ka mēs katras divas nedēļas zaudējam mazu pilsētu,” teica profesors.

„Šie cipari ietver gan imigrāciju, gan mirstību. Taču, neskatoties uz to, ka imigrācijas kulminācija jau beigusies, vairumā gadījumu tas ir galvenais iemesls, kāpēc Latvijā samazinās iedzīvotāju skaits,” piebilda demogrāfs. Visstraujāk iedzīvotāju skaits samazinās Latgalē.

Tikmēr atpakaļ uz Latviju atbrauc salīdzinoši niecīgs skaits izceļojošo. Uz katriem desmit aizbraukušajiem ir tikai divi atpakaļ Latvijā atgriezušies, izrēķinājis profesors Zvidriņš.

Latvijas Universitātes profesors, demogrāfs Pēteris Zvidriņš radio „Baltkom” (krievu val.)

 


 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās