2009. gada 21. aprīlis, 10:11

Somija bez entuziasma pauž atbalstu Baltijas gāzesvada projektam

Jauns.lv

Helsinki, 21.apr., LETA--AFP. Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva un viņa Somijas kolēģes Tarjas Halonenas sarunās Somija pirmdien bez entuziasma atbalstīja Maskavas plānoto gāzesvadu Baltijas jūrā.

Halonena teica, ka projekts, kas paredz ierīkot jaunu cauruļvadu no Krievijas uz Vāciju, Somijai ir vides jautājums, un valdība pieņems lēmumu par šo projektu gada otrajā pusē.

"Kā jau mēs, somi, iepriekš esam teikuši, mums tas ir ekoloģisks jautājums. Ja cauruļvadu var ierīkot, lai tas būtu drošs dabai, tad tas ir labs," viņa teica.

Somijas varas iestādes lēš, ka ziņojums par projekta novērtējumu no vides viedokļa tiks publiskots jūnija beigās vai jūlija sākumā, un tad konsorcijs "Nord Stream" pieprasīs atļauju no Somijas valdības.

Medvedevs atzinīgi novērtēja Somijas pozitīvo pieeju, sakot, ka jaunais cauruļvads būs lietderīgs daudzām Eiropas valstīm un uzlabos Eiropas Savienības (ES) enerģētisko drošību.

"Mēs plānojam virzīt šo projektu uz priekšu," sacīja Medvedevs.

Tomēr ne visas ES valstis ir sajūsmā par šo plānu, kas īpašas bažas izraisa Igaunijā un Latvijā.

Krievijas mediji pagājušajā nedēļā ziņoja, ka Kremlis sagaida Somijas atbalstu projektam apmaiņā pret labākiem noteikumiem kokmateriālu eksportā.

Tādi Somijas papīra ražotāji kā "Stora Enso" un "UPM-Kymmene" daudzus gadus ekspertē lētos Krievijas kokmateriālus uz Somiju, taču Krievija 2006.gadā sāka īstenot ideju par pakāpenisku izvedmuitas paaugstināšanu kokmateriāliem.

Kaut arī Maskava ir atlikusi pēdējo plānoto nodokļa paaugstināšanu kokmateriālu eksportam līdz 2010.gada sākumam, eksports uz Somiju ir sācis sarukt, jo kompānijas sašaurina ražošanas apjomus, lai stimulētu ienesīgumu laikā, kad mazinās pieprasījums.