2009. gada 23. aprīlis, 01:06

Informēs par Rīgas Jūgendstila centra pirmās kārtas atklāšana

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Šodien plkst.12 Jūgendstila muzejā notiks preses konference, kuras laikā informēs par plānoto Rīgas Jūgendstila centra Rīgā, Alberta ielā 12, atklāšanas pasākumu, aģentūru LETA informēja Rīgas Kultūras aģentūras mārketinga vadītājs Ivars Jakovels.

Preses konferencē piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK), Rīgas Kultūras aģentūras direktore Brigita Rozenbrika, Rīgas Jūgendstila centra nodaļas vadītāja Agrita Tipāne.

Rīgas Jūgendstila centra atklāšanas pasākums paredzēts sestdien, 25.aprīlī, plkst.16.

Ēku, kurā atradīsies Jūgendstila centrs, ir projektējis izcilais latviešu arhitekts Konstantīns Pēkšēns. Muzejs ir iekārtots arhitekta kādreizējā dzīvoklī. Līdz ar muzeja pirmās kārtas atklāšanu apmeklētāji varēs apskatīt autentiski restaurēto un iekārtoto priekštelpu, viesistabu ar erkeri un kamīnistabu ar jūgendstila laika mēbeļu un priekšmetu ekspozīciju.

Otrajā kārtā plānots atvērt arī pārējās dzīvokļa telpas - ēdamistabu, guļamistabu, kalpones istabu, virtuvi un vannas istabu. Visbeidzot ēkas cokolstāvā durvis vērs izglītojoša un atraktīva digitālā ekspozīcija par jūgendstila laikmetu.

Kā ziņots, nākamā gada janvārī plānots pabeigt darbus cokolstāvā jeb puspagrabā, kura telpās plānots īstenot virtuāli moderna muzeja funkciju, iepriekš deputātus ar virtuālā muzeja ideju iepazīstināja Jānis Mitrēvics.

"Izmantojot digitālo mediju iespējas, palīdzētu piesaistīt muzejam dažādu vecumu auditoriju, īpaši jauniešus," sacīja Mitrēvics. Kā atzina muzeja veidotāji, skolēni būs muzeja mērķauditorija rudens un ziemas sezonā, bet vasarā tie būs galvenokārt ārzemju tūristi. Virtuālā muzeja projekta īstenošanai gan jāmeklē finansējums, kas pašreizējā saspringtajā ekonomiskajā situācijā nav paredzēts. Iespējamais risinājums varētu būt Eiropas Savienības fondu līdzekļu piesaistīšana.

Cokolstāvā atradīsies kino-multimediju zāle, izstāžu zāle, bibliotēka un tūrisma informācijas centrs, kurā varēs iegādāties arī suvenīrus. Multimediju zālē būs izvērsta informācija par jūgendstila arhitektūras objektiem, mākslas darbiem, kā arī notiks filmu demonstrējumi.

Nomas maksa par muzeja pirmās kārtas telpām, kas tiks nodotas Rīgas Kultūras aģentūras rīcībā saskaņā ar līgumu aprīlī, šogad veido 24 712 latus. 2010.gadā, kad muzeja rīcībā būs nodotas visas nepieciešamās telpas, nomas maksa veidos 88 065 latus.

Par vienu no topošā muzeja mērķiem izvirzīta Pēkšēna atstātā mantojuma popularizēšana. Rīgā pēc viņa projektiem uzcelti 250 nami. Tieši ar viņam piederošas centrālapkures firmas radiatoriem, kas saglabājušies līdz mūsdienām un būs skatāmi muzeja apmeklētājiem, aprīkots viņa dzīvoklis. Pēkšēns bijis arī aktīvs sabiedriskais darbinieks - studentu korporācijas "Selonija" dibinātājs un Rīgas domnieks.

Visa šī gada laikā iecerēti dažādi Pēkšēnam veltīti sarīkojumi. Bērnu aizsardzības dienā iecerēts rīkot orientēšanās sacensības bērniem, kurās viņiem vajadzēs apzināt jūgendstila objektus, augustā - pilsētas svētku laikā -, līdzīgi kā tas jau notika pērn, jūgendstils iznāks Alberta ielā, bet šodien pirmizrādi piedzīvo projekta "Reseau Art Nouveau Network" laikā tapusī īsfilma "Jūgendstils un sabiedrība".

Kā ziņots, muzejam paredzētās telpas patlaban restaurē mājas īpašniece Svea Kablica-Krauze.

Paredzēts, ka muzeja apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja iepazīties ar Rīgas jūgendstila mantojumu. Muzejā būs arī pastāvīga ekspozīcija par Rīgas jūgendstila arhitektūru, mākslu, dizainu, literatūru. Iecerēts, ka tiks rīkotas regulāras tematiskas izstādes par Rīgas, Eiropas un pasaules jūgendstila mākslu, par šajā laikā strādājošiem amatniekiem, rūpnīcām un to produkciju.

Ēkas otrā stāva telpās Rīgas Jūgendstila centrs iekārto bibliotēku. Tās pakalpojumus var izmantot jau no pagājušā gada decembra, un bibliotēkā izvietota literatūra, ko var izmantot specifiskas informācijas iegūšanai par jūgendstilu un izglītojošu projektu realizāciju.

Rīgas Jūgendstila ekspertu padomē darbojas Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Ojārs Spārītis, Ārzemju mākslas muzeja direktore Daiga Upeniece, SIA "A. I. G" arhitekte Liesma Markova, Mencendorfa nama vadītāja Ilona Audere un mākslas vēsturniece, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspektore Vita Banga.

Par 2008.gada budžetu tika iegādāti antikvāri muzeja priekšmeti par kopējo summu 57 000 latu un muzeja aprīkojums par aptuveni 43 130 latiem.

Rīgas Jūgendstila muzeja izveidošana ir valsts nozīmes projekts, kura mērķis ir saglabāt Rīgas kultūras mantojumu, bagātināt galvaspilsētas kultūrvidi, akcentēt Rīgas savdabīgo un bagāto jūgendstila mantojumu.