Tieslietu ministrijas ziņojums par pirmslaulību mācību programmu jau ceļā uz valdību
Ministrijas preses sekretāre Ksenija Vītola pastāstīja, ka jūnija beigās TM valdībai iesniegs informatīvo ziņojumu saistībā ar pirmslaulību mācību programmu
Sabiedrība
2016. gada 28. maijs, 12:27

Tieslietu ministrijas ziņojums par pirmslaulību mācību programmu jau ceļā uz valdību

Jauns.lv

Tieslietu ministrija (TM) jūnija beigās valdībā plāno iesniegt informatīvo ziņojumu saistībā ar pirmslaulību mācību programmu, pastāstīja Tieslietu ministrijas (TM) preses sekretāre Ksenija Vītola.

Viņa skaidroja, ka patlaban tiek saskaņoti priekšlikumi un izvērtēti iespējamie riski, ar kuriem iepazīsies arī tieslietu ministrs. Līdz ar to jūnija beigās ministrija plāno Ministru kabinetā iesniegt jau sagatavotu informatīvo ziņojumu.

Kā ziņots, pagājušajā gadā bija noslēdzies pirmslaulību mācību programmas pilotprojekts, kura laikā izstrādāts programmas saturs un pieci pāri veiksmīgi apmeklējuši apmācības. Pirmslaulību programmas galvenais mērķis ir nodrošināt topošajām ģimenēm iespēju iegūt zināšanas un veidot izpratni par laulības tiesiskajiem, psiholoģiskajiem, ētiskajiem un sadzīves aspektiem.

Vītola atgādināja, ka Labklājības ministrija (LM) iepriekš īstenoja iepirkumu procedūru pirmslaulību apmācības programmas izstrādei personām, kuras gatavojas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļās. LM un TM, izvērtējot pretendentu piedāvājumu atbilstoši izvirzītajām prasībām un iesniegtajai cenai, konstatēja, ka lielāko punktu summu ieguva Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, kas izstrādāja pirmslaulību apmācības programmu, īstenoja izstrādātās apmācību programmas aprobāciju un iesniedza pasūtītājam ziņojumu par tās rezultātiem, kā arī iespējamiem precizējumiem programmā, īstenoja pašvaldības speciālistu (dzimtsarakstu nodaļu darbinieku) apmācības.

TM galvenokārt sniedza atbalstu moduļa "Laulības tiesiskie aspekti" izstrādē. Patlaban izveidota starpinstitucionāla darba grupa, kas vērtēs programmas saturu un finansējuma sadali.

Apmācības būs 24 stundu apjomā, kas sadalītas pa četrām tēmām jeb moduļiem: finanšu pratība, laulības tiesiskie aspekti, laulības psiholoģiskie un ētiskie aspekti, vecāku pienākumi un atbildība. Lai gan programma paredzēta pāriem, kuri ir nolēmuši reģistrēt attiecības dzimtsarakstu nodaļā un jau ir iesnieguši iesniegumu par laulības noslēgšanu, tomēr to var apgūt jebkurš interesents. Piemēram, modulis "Laulības psiholoģiskie un ētiskie aspekti", kurā par katru iekļauto tēmu varētu būt ļoti plašas diskusijas, palīdzētu pāriem dažādos laulības dzīves posmos.

Mācību programmā ir apkopotas primāri nepieciešamās zināšanas, kā arī sniegta informācija, kur iespējams vērsties, ja nepieciešama palīdzība vai pāris vēlas iegūt papildu zināšanas. Programmā pie katras tēmas ir iekļauts arī izmantotās literatūras saraksts, kas personām ļauj papildus iegūt informāciju.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA