2009. gada 19. maijs, 17:19

"Moody's" samazina "PKN Orlen" kredītreitingu

Jauns.lv

Varšava, 19.maijs, LETA--PAP. Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" samazinājusi Polijas naftas kompānijas "PKN Orlen" kredītreitingu zem investīciju līmeņa - no "Baa3" uz "Ba1", otrdien informēja aģentūra.

Savukārt reitinga perspektīva ir negatīva.

"Moody's" norāda, ka reitinga samazināšana saistīta ar kompānijas darbības rādītāju un naudas plūsmas būtisku pasliktināšanos pēdējos 6-9 mēnešos. "PKN Orlen" darbību negatīvi ietekmējuši vairāki faktori, tostarp pieprasījuma samazināšanās pēc naftas produktiem, krasās jēlnaftas cenu svārstības, naftas pārstrādes rentabilitātes samazināšanās, kā arī valūtas kursa svārstības.

Pagājušajā nedēļā "PKN Orlen" informēja par 1,09 miljardu zlotu (171 miljona latu) tīrajiem zaudējumiem šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 626,3 miljonu zlotu (98,3 miljonu latu) tīro peļņu attiecīgajā laika posmā pirms gada.

Polijas zlota kurss pret eiro pēdējo 12 mēnešu laikā ir samazinājies par 22,5%, bet naftas cenas tajā pašā laika posmā ir kritušās par 53%.

"PKN Orlen" ir Lietuvas naftas koncerna "Mažeiķu nafta" īpašniece. Koncernā ietilpst Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca, Būtiņģes naftas terminālis un Biržu naftas vads.