Zemgali vienoti iekaro zemsavieši, psihoneirologi un absolventi
Politika
2009. gada 3. jūnijs, 19:00

Zemgali vienoti iekaro zemsavieši, psihoneirologi un absolventi

Jauns.lv

Aknīstes pagastmājā – psihoneiroloģiskais centrs, bet Rundāles domē – jautrs klases tusiņš, Ozolniekos spēlēs leļļu teātri, savukārt Jelgavas “mācītāju partijas” nodaļa atsakās no dziesmu varas pilsētas domē.

Tāda situācija varētu izvērsties pēc pašvaldību vēlēšanām Latvijas maizes klētī. Kasjauns.lv ieskatījās Zemgales novadu vēlēšanu listēs un tajās atrada dažas interesantas lietas.

Vienotās mājsaimnieces

Kā jau Kārļa Ulmaņa dzimtajā pusē – Zemgalē, pašvaldību vēlēšanu sarakstos nelielākajos novados, kur atļauts līdzās partiju sarakstiem izveidot arī vēlēšanu apvienību listes, paralēli citviet Latvijā dominējošajiem vārdiem “novads” un “attīstība” ļoti izteikts ir vēl trešais vārds – “vienotība” – dažādos locījumos un interpretācijās: “Vienoti novadam” (Nereta, Rundāle), “Vienoti mūsu novadam” (Sala), “Vienoti Skrīveriem” (Skrīveri), “Vienoti novadā” (Tērvete), “VVN – visi vienoti novadam” (Viesīte). Vēl viena Zemgales kā kādreizēja valsts vadoņa dzimtenes īpatnība ir tā, ka tur ir stipras zemsaviešu pozīcijas – daudzi pašreizējie vietvaru vadītāji uz jaunajām pašvaldībām atkal tēmē nokļūt LZS sastāvā.

Savukārt trešā uzkrītošā “dīvainība” ir šā laika parādība – Latvijas maizes klēts pašvaldību vēlēšanu listēs šogad “Saskaņas centra” sarakstos ir ierakstīts sevišķi daudz sieviešu, kuras kā savu pamatnodarbošanos ir minējušas mājsaimniecību.

Tas par kopējām iezīmēm, bet ir arī atsevišķi vēlēšanu saraksti, kas izteikti izceļas starp Zemgales pašvaldību vēlēšanām kandidējošām 159 listēm kopumā ar 2329 kandidātiem.

Pagastmājā – savu psihoneirologu komandu!

Aknīstes novadā ir izveidots saraksts “Alejas”, kura priekšvēlēšanu moto ir: “Tīra un harmoniska vide – labas veselības un labklājības pamats.” Pašsaprotami, ka “Aleju” deputātu prioritāte ir veselība un labklājība, jo desmit kandidātu sarakstā deviņas ir Aknīstes psihoneiroloģiskās slimnīcas darbinieces – sākot ar slimnīcas vadītāju, medicīnas māsām un beidzot ar grāmatvedēm. Dāmu pulciņu izdaiļojis tikai viens vīrietis “no malas” – SIA “Deicis” (vietējais veikals) kasieris Ingus Grauziņš. Arī pats vēlēšanu saraksts liecina par tā saturisko būtību, jo Alejas ir Aknīstes slimnīcas pasta adrese.

Jāteic, ka šāda saraksta izveidošanās ir loģiska darba ņēmēju sociālās aktivitātes izpausme. Laikā, kad Veselības ministrija izstrādājusi programmu, kā mazās lauku slimnīcas reorganizēt, respektīvi, sašaurināt vai pat likvidēt, lielu daļu no to pašreizējām funkcijām un rūpes par to nākotni “uzgrūst” pašvaldībām, protams, ka nelielo slimnīciņu medicīniskais personāls negrib atteikties no savām darba vietām un cenšas palielināt ietekmi pašvaldībās, kuru rokās tad arī būs slimnīcu nākotne. Jāteic, ka Aknīstes slimnīca šajā ziņā ir visnotaļ aktīva, jo vēl viena tās darbiniece startē citā Aknīstes novadā izveidotajā sarakstā – “Mēs savam novadam”. Tādējādi uz novada domes 15 vietām kandidē desmit slimnīcas mediķes un darbinieces. Ja viņas visas iegūs vēlētāju uzticību, tad Aknīste varētu pārvērsties par Latvijas psihoneiroloģijas centru.

Klases tusiņš Rundālē

Savukārt Pilsrundāles vidusskolu pērn beigušie absolventi ir nolēmuši pagastmājā sarīkot pamatīgu klases vakaru. Protams, tikai tādā gadījumā, ja tam piekritīs novadnieki. Premjera Valda Dombrovska pārstāvētā JL liste Rundāles novada domes vēlēšanās no pārējām atšķiras ar to, ka tajā kandidē deviņi divdesmitgadnieki, kuri vēl pavisam nesen mācījušies vienā klasē. Visnotaļ noslēgta kompānija, jo viņi savā pulkā nav uzaicinājuši nevienu citu skolasbiedru, kas nebūtu dzimis 1989. gadā. Rundāles jaunlaicēnu piemērs liecina par to, ka ne jau visi jaunieši vēlas pēc iespējas ātrāk izrauties no savām lauku mājām uz lielpilsētām vai sameklēt darbu ārzemēs. Un arī par to, ka klases vakari nav tikai prasti dzerstiņi, bet ka tajos var rasties arī nozīmīgi politiski projekti. Protams, ne jau tikai sausi formāli, jo Rundāles jaunlaicēnu oficiālā programma noslēdzas ar vārdiem: “Visbeidzot vēlamies izveidot atpūtas vietas novada teritorijā.”

Lily nodziedājusi vēlēšanu dziesmu

Ne jau tikai vietēja mēroga slavenības cierē uz krēsliem novadu domēs, bet arī visā valstī pazīstamas personas. Viena otra no kandidātu sarakstiem gan ir izkritusi. Ziemā kā sensācija tika paziņots, ka LPP/LC sarakstā ceļu uz Jelgavas domi gribēs rast dziedātāja Linda Kalniņa (Lily), bet nu viņu “mācītāju partijas” kandidātu sarakstos vairs nevar atrast. Iespējams, tas ir saistīts ar viņas izgāšanos pirms kāda laika kādā televīzijas intervijā, kurā dziedātāja nespēja atbildēt, cik tad īsti Zemgales lielākajā mērijā strādās deputātu, un skaidri konkretizēt savus mērķus, ja kļūs par Jelgavas domnieci. Kaut arī Lily ir partijas biedre, viņas politiķes karjera pagaidām ir atlikta uz vēlāku laiku. LPP/LC ģenerālsekretārs Vitālijs Aizbalts ir paziņojis: “Lily ir laba māksliniece, bet mums vajag labu pašvaldības politiķi.” Tātad ne vienmēr partijām izdodas savu partiju vēlēšanās apzināti iekļaut tautā populārus māksliniekus, lai viņi tām palīdzētu nozvejot iespējami vairāk elektorāta balsu.

Uz Ozolniekiem ar lellēm

Bet tas nenozīmē, ka zemgalieši ir palikuši galīgi bešā – bez mākslinieciskām personībām. Populārākā Zemgalē kandidējošā radošā personība varētu būt Leļļu teātra režisors Valdis Pavlovskis, kurš Leļļu teātrī iestudē ne tikai pasakas, kā, piemēram, “Trīs sivēntiņus”, bet arī klasiku – pirms kāda laika par ievērotu notikumu Latvijas teātra vidē kļuva “leļļinieku” Pavlovska vadībā iestudētā izrāde pieaugušajiem ¬– Blaumaņa “Skroderdienas Silmačos” ar zvēru personāžiem galvenajās lomās. Režisors Ozolnieku domes vēlēšanās startē JL sarakstā.

Tāpat vēlēšanu listēs var atrast arī citus vairāk vai mazāk pazīstamus vārdus: uz vietu Tukuma novadā no PS saraksta pretendē žurnālists un filozofs Arnis Šablovskis, uz vietu Aizkraukles domē LZS listē mērķē Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre Ligita Silaraupa. Lieki teikt, ka savus krēslus labprātīgi negrib atstāt arī pašreizējie pilsētu mēri un pagastveči, kuri ir vietējo LZS sarakstu lokomotīves – Jelgavas mērs Andris Rāviņš, Jēkabpils pilsētas galva Jānis Raščevskis, Auces domes priekšsēdētājs Gints Kaminskis un citi.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA