Rinkēviču uztrauc tas, ka Latvija "atslābst", kad tiek iekšā starptautiskās organizācijās
"Ceru, ka nākamais stāsts nebūs par to, ka tagad iestājamies un atslābstam, un tad gaidām, kamēr ir krīze," sacīja ministrs.
Sabiedrība
2016. gada 1. jūnijs, 21:13

Rinkēviču uztrauc tas, ka Latvija "atslābst", kad tiek iekšā starptautiskās organizācijās

Jauns.lv

Ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču ("Vienotība") uztrauc tendence, ka Latvija pēc iestāšanās starptautiskā organizācijā atslābst un neizmanto iegūto instrumentu kopumu.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija ir cīnījusies par savām interesēm gan ceļā uz NATO, gan arī uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD) . "Ir bijušas lietas, kur mēs esam stingri norādījuši uz savām interesēm," sacīja ministrs.

Ārlietu ministrs norādīja, ka viņu uztrauc tendence – Latvija iestājas starptautiskā organizācijā un atslābst. "Esmu simts reizes teicis – dalība organizācijā nav pašmērķis, dalība organizācijā nozīmē instrumentu kopumu, kuru varam izmantot savās interesēs," teica Rinkēvičs.

Viņš atminējās laiku, kad strādājis par Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru. "Visur bija apņemšanās palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Gandrīz to sasniedzām, bet tad nošļukām. Tagad jaunajā ģeopolitiskajā situācijā ejam ļoti strauji, lai tiktu līdz 2%," teica Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs kā piemēru minēja ASV prezidenta vēlēšanas. "ASV aug sarūgtinājums par to, ka Amerikai ir jāmaksā par savu sabiedroto drošību, kas paši to nedara. Šādos apstākļos diskusija par atbildībām ir ļoti svarīga," norādīja Rinkēvičs.

Līdzīgi ir arī ar Latvijas dalību OECD. "Mums ir daudz kas darāms. Finanšu sektorā, kapitālsabiedrību uzlabošanā. Nodokļu jautājumā. Šis ir instrumentu kopums. Mums ir problēmas finanšu sektorā. [Iepriekš] mēs sapratām, ka jautājums nav par dalību OECD, bet mūsu nacionālo drošību, jautājums par to, kas notiks, par mūsu banku iespējām veidot biznesu dolāros. Ceru, ka nākamais stāsts nebūs par to, ka tagad iestājamies un atslābstam, un tad gaidām, kamēr ir krīze," sacīja ministrs.

Otrdien un trešdien Parīzē, Francijā, norisinās OECD ministru padomes sanāksme, kurā Latviju pārstāv ārlietu ministrs Rinkēvičs un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

OECD ministru padomes vadošā tēma šogad ir "Produktivitātes veicināšana iekļaujošai izaugsmei" (Enhancing Productivity for Inclusive Growth). Ministri diskutē par nepieciešamo rīcību, lai valstis, saskaroties ar mūsdienu iespējām un izaicinājumiem, spētu uzlabot ekonomisko izaugsmi un produktivitāti. Turklāt izaugsmi, kas vienlaikus sniegtu labumu visām sabiedrības grupām un mazinātu nevienlīdzību. Sanāksmē tiks prezentēts arī OECD globālais ekonomiskais pārskats 2016.gadam, kā arī OECD ģenerālsekretāra redzējums attiecībā uz organizācijas nākotni un prioritātēm.

Sanāksmes ietvaros 2.jūnijā Ministru prezidents Māris Kučinskis un OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija (Angel Gurria) svinīgi parakstīs Līgumu par Latvijas pievienošanos OECD. Pēc līguma parakstīšanas un tā ratifikācijas Saeimā Latvija oficiāli kļūs par 35. organizācijas dalībvalsti.

Līguma parakstīšanas ceremonijā piedalīsies arī Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, kurš OECD ministru sanāksmē pārstāvēs Eiropas Komisiju un kura valdības laikā 2013.gadā tika uzsāktas sarunas par Latvijas pievienošanos organizācijai.

OECD ministru padomes sanāksmes notiek reizi gadā. Vienlaikus ministru sanāksmei notiek arī augsta līmeņa forums, kur šīs pašas tēmas apspriež arī starptautiskie eksperti, biznesa un akadēmisko aprindu, kā arī sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

BNS/Foto: Zane Bitere/LETA