Nodegusi Cesvaines skolotājas Daigas māja. Lūgums palīdzēt brīnišķīgajai skolotājai! VIDEO
Maija pēdējā dienā nodega Cesvaines skolotājas Daigas Ķeveres lauku māja Ošupes pagastā.
Novadu ziņas
2016. gada 9. jūnijs, 06:11

Nodegusi Cesvaines skolotājas Daigas māja. Lūgums palīdzēt brīnišķīgajai skolotājai! VIDEO

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā visnotaļ bēdīgi beigusies Cesvaines internātpamatskolas skolotājas Daigas Ķeveres darbadiena. Viņa pēc darba devās mājās, bet nonāca pie krāsmatām... viņas māja Madonas novada Ošupes pagastā bija nodegusi līdz pamatiem. Skolotājas kolēģi un draugi lūdz ugunsnelaimē cietušajai palīdzēt.

Daigas Ķeveres kolēģe Marika Šķēle Kasjauns.lv pastāstīja: „31. maija vakarā Ošupes pagastā nodega mūsu brīnišķīgās, izpalīdzīgās, vienmēr atsaucīgās, sešu bērnu māmiņas un deviņu mazbērnu omītes, skolotājas Daigas Ķeveres un viņas ģimenes māja. Daiga pēc darba skolā ieradās vien pie drupu kaudzes. Sadedzis ir pilnīgi viss. Uguns atņēma visu! Māju un iedzīvi, bet galvenais vietu kur atgriezties. Māju sajūtu, atmiņas, kas krātas vairāk kā divdesmit gadus, priekus un bēdas...

Daiga saviem bērniem allaž esot atgādinājusi:

„Dod, Dieviņi, kalnā kāpt,

Ne no kalna lejiņā.

Dod, Dieviņi, otram dot,

Ne no otra mīļi lūgt.”

Un arī šajā grūtajā situācijā Daiga un viņas ģimene nelūdz, bet ir pateicīgi ikvienam vien par laba vārdu un domu. Lūgsim mēs, kolēģi un draugi. Kopā mēs varam palīdzēt!

Līdzcilvēki, lūgums jums visiem! Visiem, kuri var kaut ar nelielu finansiālu atbalstu ziedot, lai atkal Daigas ģimene spētu uzcelt jaunu jumtu virs galvas. Jaunu māju, kur pulcēties bērniem un mazbērniem. Vietu, kur atkal justies piederīgiem. Kopā mēs varam!”

Nodegušajā mājā Daiga, kura ilgus gadus nostrādājusi par matemātikas un fizikas skolotāju Degumnieku pamatskolā, bijusi arī Ošupes pagasta sociālā darbiniece, bet pēdējos gadus strādā Cesvaines internātpamatskolā par matemātikas skolotāju, dzīvoja kopā ar vīru, dēlu un jaunāko meitu. Vasarās lauku mājā dzīvojās arī pārējie trīs dēli un vecākā meita ar saviem ģimenēm.

Ugunsgrēka izcelšanās iemesls pagaidām nav zināms, jo, kad māja sāka degt, neviena mājinieka mājās nebija. Tiek uzskatīts, ka māja visdrīzāk varēja būt aizdegusies elektroinstalācijas bojājuma dēļ. Tā kā, diemžēl māja apdrošināta nebija, tad nu ģimene ir palikusi bez jebkāda finansiālā atbalsta. No vecmāmiņas mantoto māju „Mētrāji” Ķeveru ģimene atjaunoja pamazām divdesmit gadu laikā, vēl pat nav atdots kredīts, kas ņemt mājas piebūves celšanai.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta hronika par ugunsgrēku maija pēdējā dienā ir skopa: „Platības ziņā lielākais ugunsgrēks bija izcēlies Madonas novada Ošupes pagastā, kur 110 kvadrātmetru platībā dega vienstāvu dzīvojamā māja. Izsaukums uz notikuma vietu tika saņemts pulksten 19.15 un pulksten 21.32 ugunsgrēks tika likvidēts”.

Šobrīd „Mētrājos” par ugunsnelaimi liecina vien apdegušu baļķu kaudzes un pelnos atrastās mīļlietiņas. Lai nebūtu jāraugās uz krāsmatām, pāris dienu laikā ar neticami lielu radu, draugu un kaimiņu atbalstu viss novākts un satīrīts. Atbalstu ģimenei sniegusi arī pašvaldība, piešķirot sociālo pabalstu un pagaidu mītni - dzīvojamo vagoniņu. Ģimenei iekrājumu nav, taču jau šobrīd viņi ir apņēmības pilni celt atkal, kaut ļoti pieticīgu, bet savu māju. Kuplo saimi pagasta ļaudis raksturo kā sirdscilvēkus, un viņiem var palīdzēt ar būvmateriāliem, finansiāli vai citā veidā, vēsta Vidzemes televīzija.  

„Es tiešām nespēju neko citu, kā tikai katru dienu teikt paldies tiem cilvēkiem, un lielai daļai pilnīgi svešiem, par sapratni, par atbalstu, par to, ka mēs esam stipri,” saka Daiga Ķevere.

Ziedot Ķeveru saimei varat pārskaitot naudu uz Daigas Ķeveres kontu SEB bankā:

LV31UNLA0050020976640.

Sīkāk par Ošupes pagastā notikušo nelaimi skatieties Vidzemes televīzijas sagatavotajā videosižetā.

Ošupes pagastā nodeg dzīvojamā ēka


Kasjauns.lv/Foto: no personōgā arhīva/Video: Vidzemes televīzija

Tēmas