Centrālstacijā bērni var nopirkt kaņepju konfektes
Sabiedrība
2009. gada 27. oktobris, 13:43

Centrālstacijā bērni var nopirkt kaņepju konfektes

Jauns.lv

Kādā saldumu bodītē Rīgas Centrālajā stacijā var nopirkt kaņepju konfektes. Stradiņa universitātes pasniedzējs, psihoterapeits Igors Kudrjavcevs ir satraucies, ka bērni jau no mazotnes tiek pieradināti pie „narkotiku zīmola”.

Kasjauns.lv jau vairākkārtīgi rakstīja, ka „smēķējamo zālīšu” tirgotāji izdomā dažādas viltības, lai halucinogēnās vielas pārdotu kā „kūpināmus vīrakus”, un, ka pēc nezināmas izcelsmes narkotiku paveidu lietošanas desmitiem jauniešu nonākuši slimnīcā. Tagad, iespējams, pie narkotikām mēģina pieradināt arī mazus bērnus.

Kā zināms, marihuānu gatavo no izžāvētu smēķējamo kaņepju virszemes daļām. Psihoaktīvo zaļpelēko maisījumu iegūst no īpašām kaņepēm, kuru sastāvā ir līdz 20% psihoaktīvā viela tetrahidrokanabinols (THC). Savukārt ir arī sējas kaņepes, kurās THC ir mazāk par 0,2%.

Sējas kaņepe ir vairāku Eiropas tautu nacionālās virtuves neatņemama sastāvdaļa. Latviešiem tas, piemēram, ir kaņepju sviests, bet šveiciešiem – kaņepju alus, kam ar narkotikām nav nekāda sakara. Sējas kaņepju virtuve nemitīgi attīstās, arī Latvijā tiek radītas jaunas receptes. Tā, piemēram, uzņēmumā „Pure Chocolate” ir izstrādāta kaņepju trifeļu recepte.

Tikai ne vienmēr kaņepju produkti ir tik nevainīgi .Tā kā marihuānas smēķēšanas process nav no tiem patīkamākajiem (izdalās daudz sveķu un citas kancerogēnās vielas), tad tiek izdomātas alternatīvas parastajai „dūmu ievilkšanai”. Vispopulārākais veids ir izmantot ūdenspīpes, lai filtrētu dūmus.

Tomēr dažreiz marihuānas „ievadīšanai” organismā izmantot arī citas metodes – tējas veidā vai pievienojot konditorejas izstrādājumiem.

Centrālstacijas bodītē pārdod importa kaņepju izstrādājums – tēju, karameles, pastilas, raksta kompromat.lv. Izstrādājumi ir gana dārgi. Parastās sējas kaņepes produktiem gan nevajadzētu tik dārgi maksāt, vēl jo vairāk ņemot vērā to, ka šie izstrādājumi tiek pārdoti bērnu našķu veikalā. Lielā konfekte maksā 2,5 latus, 40 gramu tējas paciņa – 3,7 latus. Pie plaukta, kurā ir izlikta šī prece, vīd uzraksts „Ar kaņepēm”. Vienīgi pircējiem nav paskaidrots, no kādām kaņepēm šie produkti ir pagatavoti.

Elmārs Barkāns