"Mākslai vajag telpu" vasaru sāk ar Miķeļa Fišera variāciju par Blumberga mākslu. FOTO
Miķelis Fišers savu māksliniecisko darbību sāka 90. gadu vidū, 2015. gadā saņēma Purvīša balvu un nākamgad pārstāvēs Latviju Venēcijas mākslas biennālē.
Kultūra
2016. gada 10. jūnijs, 12:43

"Mākslai vajag telpu" vasaru sāk ar Miķeļa Fišera variāciju par Blumberga mākslu. FOTO

Jauns.lv

Simtiem mākslas pasaules ļaužu un interesentu ceturtdienā piedalījās fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājas otrās sezonas atklāšanā. Ja pērn Vasaras mājā jaunie mākslinieki vairāk pievērsās Džemmas Skulmes daiļrades izpētei, tad šī sezona veltīta šogad aizsaulē aizgājušā mākslinieka Ilmāra Blumberga daiļradei.

Visu vasaru Kalnciema ielā izvietotajā laikmetīgā mākslas rezidencē būs skatāmi jaunu un savu vārdu jau Latvijas mākslā iezīmējušu mākslinieku improvizācijas par Blumberga darbiem ar moto: Blumbergs. Bezgalība. Vasaras mājā sezonu sāka ar Miķeļa Fišera izstādi „Nemūžamnepiedošanas ekspresis”, kas būs skatāma divas nedēļas. Pēcāk stafeti parādīt, ko saskata Blumberga daiļradē, tiks nodota māksliniekiem Ansim Starkam, Gintam Gabrānam, Voldemāram Johansonam, Sabīnei Vernerei un Andrejam Strokinam. Visu šo izstāžu karatore būs Inga Šteimane.

Miķeļa Fišera instalācijas „Nemūžamnepiedošanas ekspresis” darba vadmotīvs sakņojas Ilmāra Blumberga gleznu ciklā „Visu laiku snieg” un vēstī par likteni un piedošanu. „Noteikti, tie, kas pazīst Blumberga daiļradi, tur atradīs vienu pēc otras jēdzieniskus citātus,” skaidro Miķelis Fišers. „Tieši gleznu sērija „Visu laiku snieg” man ir atstājusi visdziļāko iespaidu. Tā ir ļoti personiska un atspoguļo veidojošās personības pirmo saskarsmi ar režīma varmācību un ar nāvi.”

Miķelis Fišers savu māksliniecisko darbību sācis 90. gadu vidū, 2015. gadā saņēmis Purvīša balvu un nākamgad pārstāvēs mūsu valsti Venēcijas mākslas biennālē. Mākslinieks darbos izmanto konceptuālu pieeju, tādējādi vienlaicīgi paplašinot tehnikas apvāršņus un neradot robežas saturiskai daudzveidībai. Fišers savos darbos nebaidās sastatīt aizlaicīgo un moderno, tradicionālo un marginālo, alternatīvo un vispārpieņemto. 16. jūnijā Vasaras mājā norisināsies autorvakars – interesentu tikšanās ar mākslinieku.

Tāpat, katru sestdienu, no plkst. 11 līdz 14 Vasaras mājā bērni ir aicināti piedalīties izdevniecības “Liels un mazs” BIKIBUKA radošajās darbnīcās kopā ar mākslinieci Ūnu Laukmani. Tajās bērni izstādē piedāvāto žanru un tehniku iespējas risinās mazu dzejas-bilžu grāmatiņu formātā, iepazīstot gan mākslinieka Ilmāra Blumberga darbus, gan Vasaras mājas projekta „#Blumbergs. Bezgalība” autorus.

„Mākslai vajag telpu” Vasaras mājas 2. sezonas atklāšana Pārdaugavā

Laikā, kamēr Latvijā nav uzcelts Laikmetīgās mākslas muzejs, 2016. gada 9. jūnijā fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras māja atklāja jau ...

gallery icon
63

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders