Ventspilī nogalinātā puisīša lieta: pretēji policijas secinātajam izbeidz lietu pret vecākiem
Nopietnu sankciju nebūs arī ģimenes ārstei, kura neziņoja par pamanīto vardarbību pret mazuli.
112
2016. gada 11. jūnijs, 13:54

Ventspilī nogalinātā puisīša lieta: pretēji policijas secinātajam izbeidz lietu pret vecākiem

Jauns.lv

Neskatoties uz Valsts policijas secinājumiem, prokuratūra nolēmusi izbeigt kriminālprocesu par vardarbību pret vecākiem, kuru bērnu Ventspilī nonāvēja pieskatītājs. Nopietnas sekas izpalikušas arī ģimenes ārstei, kurai bija radušās aizdomas par vardarbīgu attieksmi pret bērnu, bet kura nebija ziņojusi tiesībsargiem.

Valsts policija maija sākumā, nododot lietu prokuratūrai apsūdzību celšanai, paziņojumā presei rakstīja, ka izmeklēšanā iegūtā informācija liecinājusi, ka 1989.gadā dzimusī bērna māte un 1965.gadā dzimušais tēvs vairākkārt pret zēnu ir izturējušies vardarbīgi, nodarot viņam miesas bojājumus. Pret zēna vecākiem bija sākts kriminālprocess par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina aģentūrai LETA skaidroja, ka nav apstiprinājušās izvirzītās aizdomas, ka vecāki pret bērnu bijuši vardarbīgi, tāpēc maija beigās pieņemts lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu daļā, jo viņu darbībās nav Krimināllikumā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva.

Iegūtie pierādījumi norāda uz vienas personas - bērna pieskatītāja - vardarbīgām darbībām pret bērnu. Noskaidrots, ka zīdainim konstatētas ne tikai vecas hematomas, bet arī tādas, kas, visticamāk, nodarītas 2015.gada 27.oktobra rītā, īsi pirms bērns tika hospitalizēts. Konstatēts, ka bērna vecākiem ar to nav nekādas saistības. Papildus iegūtā informācija un pierādījumi norādot uz to, ka bērna vecāki nav bijuši vardarbīgi pret bērnu, bet bērnam zilumi sākuši parādīties tieši laika periodā, kad viņu sācis pieskatīt minētais vīrietis.

Līdz viena gada vecumam bērns bijis aktīvā ģimenes ārstes uzraudzībā, kuras laikā netika konstatēts, ka pret bērnu kāds pielietojis vardarbību.

Vienlaikus pret bērna māti Ventspils prokuratūra turpina kriminālvajāšanu par apzināti nepatiesas liecības sniegšanu.

Valsts policija arī iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka dienu pirms bērna nogādāšanas slimnīcā zēnu mājās bija apmeklējusi ģimenes ārste. Ņemot vērā redzamus miesas bojājumus uz zēna ķermeņa, ārstei bija radušās aizdomas par vardarbīgu attieksmi pret bērnu, bet viņa par to neinformēja atbildīgās iestādes. Pret ģimenes ārsti tika sākts kriminālprocess par neziņošanu par smaga nozieguma izdarīšanu.

Sutugina skaidroja, ka ārste tika saukta pie kriminālatbildības par neziņošanu, zinot, ka izdarīts smags noziegums. Ārste savu vainu atzīst pilnībā, taču maija beigās pret minēto personu Ventspils prokuratūra nolēma izbeigt kriminālprocesu, nosacīti atbrīvojot personu no kriminālatbildības, bet nosakot pārbaudes laiku uz sešiem mēnešiem.

Jau ziņots, ka Ventspils prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības aicināts saukt vīrieti par vardarbību pret zīdaini, kuras dēļ bērns gāja bojā.

Laikā no 2015.gada 27.septembra līdz 27.oktobrim apsūdzētais vīrietis, atrodoties kādā dzīvoklī Ventspilī, kur uzturējās kopā ar zīdaini, ilgstoši nodarīja viņam psihiskas un fiziskas ciešanas. Bērna pieskatītājs pret zīdaini piemērojis nepieļaujamas audzināšanas metodes, proti, sitis, grūdis, iekodis, tādējādi nodarot viņam, apsūdzības vērtējumā, maznozīmīgus miesas bojājumus.

Turpinot savas noziedzīgās darbības, apsūdzētā persona 27.oktobrī nodarīja puisēnam smagus miesas bojājumus, kas bīstami dzīvībai. Bērnam tika radīta trula galvas trauma ar asinsizplūdumiem zem smadzeņu apvalkiem. Tā rezultātā trīs dienas vēlāk iestājās zēna nāve.

Lieta izskatīšanai nodota Ventspils tiesai.

LETA/ Foto: Shutterstock