Sabiedrība
2016. gada 12. jūnijs, 09:53

Ultravioletais starojums saglabājas augsts

Jauns.lv

Lai gan ozona slānis virs Latvijas pēdējās dienās kļuvis biezāks, ultravioletais starojums ir augsts, jo saules staru krišanas leņķis tuvojas gada maksimālajam lielumam, kas tiks sasniegts saulgriežos.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datiem ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas ir aptuveni 380 Dobsona vienību jeb par desmit procentiem vairāk nekā jūnijā ierasts.

Tuvākajās dienās līdz ar siltāku laiku gaidāms neliels ozona slāņa sarukums. Ultravioletās radiācijas indekss brīžiem sasniegs septīto līmeni.

Cilvēki ar jutīgu ādu, neievērojot piesardzību, dienas vidū saulē var apdegt 15 minūtēs. No plkst.11 līdz plkst.16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties saulē. Saulainā laikā dodoties ārā, vēlams valkāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu vai lietot aizsargkrēmu.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Vienlaikus jāatceras, ka saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas cilvēkam nepieciešamais D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru.

Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā un dienvidu zemēs, kur ultravioletais starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā.

BNS