Katra ceturtā Latvijā izsmēķētā cigarete pērn bijusi kontrabandas
Ja patērētās kontrabandas cigaretes būtu legālas izcelsmes, Latvijas nodokļu ieņēmumi pieaugtu par 77 miljoniem eiro.
Sabiedrība
2016. gada 12. jūnijs, 19:10

Katra ceturtā Latvijā izsmēķētā cigarete pērn bijusi kontrabandas

Jauns.lv

No pērn Latvijā izsmēķētajām cigaretēm 26,7% bija kontrabandas, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina jaunākais publicētais KPMG pētījums par kontrabandas cigarešu izplatību Eiropas Savienības (ES) valstīs, Šveicē un Norvēģijā.

Salīdzinot ar 2014.gadu, kritums ir ievērojams - par 2,6 procentpunktiem, tomēr pēc kontrabandas īpatsvara iepretim kopumā patērētajam Latvija aizvien ir pirmajā vietā ES.

Kā norāda Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas (TIRNA) projektu vadītāja Marita Jansone, ja patērētās kontrabandas cigaretes būtu legālas izcelsmes, Latvijas nodokļu ieņēmumi pieaugtu par 77 miljoniem eiro.

Vairāk nekā divas trešdaļas - 67,2% - no kontrabandas cigaretēm Latvijā ievestas no Baltkrievijas un bijušas ar šīs valsts akcīzes markām. 23,2% nelegālās izcelsmes cigarešu Latvijā ievesti no citām valstīm, bet 9,6% kontrabandas cigarešu bija viltojumi. Nozīmīgākie faktori, kas veicinājuši kontrabandas samazināšanos 2015.gadā, bija pieaugošā robežkontrole starp ES un Krieviju, kā arī liels konfiscēto kravu apjoms.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) atzīmē, ka pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka gan VID muitas amatpersonu, gan visu akcīzes preču kontrabandas apkarošanas plānā iesaistīto tiesībsargājošo iestāžu kopīgais intensīvais darbs ir bijis visnotaļ efektīvs un palīdzējis sasniegt labāku rezultātu.

Saskaņā ar VID datiem pēdējo trīs gadu laikā VID struktūrvienību izņemto cigarešu skaits ir pieaudzis divarpus reizes, bet visu valsts tiesībaizsardzības iestāžu kopā izņemto cigarešu skaits ir pieaudzis 1,9 reizes. Par 58% kopš 2013.gada ir pieaudzis arī VID Muitas policijas pārvaldes sākto kriminālprocesu skaits.

Kā negatīva tendence pētījumā tiek atzīmēts no Latvijas uz citām ES valstīm izvesto cigarešu apjoma kāpums, kur tās, būdamas ar Latvijas akcīzes markām, tiek kvalificētas kā kontrabanda. Pērn, salīdzinot ar 2014.gadu, uz Angliju izvesto cigarešu apjoms ir trīskāršojies, bet uz Vāciju izvestais apjoms - dubultojies. Šajās valstīs cigarešu cena tām piemēroto nodokļu apmēra dēļ ir trīs un vairāk reizes augstāka nekā Latvijā.

Kopējais cigarešu patēriņš Latvijā ir saglabājies stabils, nelielais kritums tiek skaidrots ar kontrabandas sarukumu.

ES kopumā kontrabandas cigaretes 2015.gadā bija 9,8% no izsmēķētajām, kas ir par 0,6 procentpunktiem mazāk nekā 2014.gadā, un neieņemtu nodokļu veidā tika radīti zaudējumi 11,3 miljardu eiro apmērā. Piecu valstu sarakstā, kurās ir augstākais kontrabandas īpatsvars, Latvijai ar tās 26,7% seko Norvēģija ar 20,8%, Grieķija ar 19,8%, Lietuva ar 18,7% un Polija ar 16,8% kontrabandas cigarešu. Lielāko kontrabandas sarukumu - par 9,6 procentpunktiem - pērn panākusi Lietuva.

Kā atzīmē Jansone, patlaban tiek apkopoti kompānijas "Nielsen AC" veiktā "tukšo cigarešu paciņu" pētījuma rezultāti par kontrabandas cigarešu apmēriem Latvijā šā gada otrajā ceturksnī. Rezultāti būs pieejami jūnija beigās.

TIRNA biedri ir UAB "JTI Baltic", SIA "British American Tobacco Latvia" un SIA "Philip Morris Latvia", kas kopā nodrošina gandrīz 100% no Latvijas legālajā tirgū pārdotajām cigaretēm.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA