Ogres muzejā skatāma Kubas tropu krāsu maģija. FOTO
Ogres muzejā atklāta Kubas mākslinieces Lihia Kasaveljas pirmā personālizstāde Latvijā, kas skatītājiem ļauj sajust Latvijai tik tālās Karību baseina pērles košo krāšņumu.
Kultūra
2016. gada 13. jūnijs, 23:11

Ogres muzejā skatāma Kubas tropu krāsu maģija. FOTO

Jauns.lv

Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklāta kubietes Lihias Kasaveljas pirmā personālizstāde Latvijā „Tropu krāsas maģija”. Tā ieved košā un temperamentīgā mākslas pasaulē, ļaujot sajust Karību baseina pērles valdzinājumu. Dzīvespriecīgās, košās un saulainās Lihia Kasaveljas gleznas tapušas akrila un akvareļa tehnikā.

Lihia Kasavelja dzimusi 1987. gada 18.septembrī Trinidadas pilsētā Kubā. Viņa nāk no senas kubiešu ģimenes, kurā lielākā daļa no tās locekļiem vairākās paaudzēs bijuši restauratori un mākslinieki. Vides ietekme mājās un Trinidadas koloniālās ielās ieinteresēja mākslinieci turpināt ģimenes mākslas tradīcijas un parādīt pasaulei, kā viņa to redz ar savām acīm un dvēseli, Kasjauns.lv informēja Ogres Vēstures un mākslas muzeja speciāliste Gunta Šmidre.

2014. gadā Lihia Kasavelja absolvējusi Mākslas universitāti Kubas galvaspilsētā Havanā, beigusi izšuvumu un aušanas kursus Trinidadas pašvaldības vēstures muzejā, kolekcijas vadību Havanas Dabas vēstures muzejā un mākslas darbu apstrādes kursu Nacionālajā tēlotājmākslas muzejā „Kubas māksla”. Lihia Kasavelja nodarbojas ar priekšmetu restaurāciju, tādējādi, tāpat kā mākslinieces senči, rūpējas par vēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Kopš 2014. gada māksliniece dzīvo starp divām kultūrām, Kubas un Latvijas, kas padarījusi plašāku viņas kultūras horizontu.

Ogres Vēstures un mākslas muzejā māksliniece jau viesojusies šī gada aprīlī, kad kopā ar ogrēniešiem Ilzi un Āri Šeikiniem, stāstījuma cikla „Ogrēnieši ceļo” ietvaros, palīdzēja uzburt priekšstatu par saulaino un viesmīlīgo Kubu. Tieši toreiz Lihia Kasavelja klātesošiem atklāja, ka deja ir izpausmes veids, kas ļauj viņai priecāties, sajust savas kubiešu saknes. Un savas otrās personālizstādes „Tropu krāsas maģija” atklāšanā (pirmā notika Kubā), viņa dejoja salsu, atnesot arī uz Ogri kaut daļiņu Kubas temperamenta un saules.

 

Kasjauns.lv/Foto: publicitētes foto