Šnore lūdz izvērtēt radio izskanējušos aicinājumus "noslepkavot" 12 000 iedzīvotāju
Deputāts Edvīns Šnore arī vērsies Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē ar lūgumu izvērtēt raidījuma vadītājas Jermakovas rīcību, ne tikai nenorobežojoties, bet pat paužot pozitīvu attieksmi pret ēterā izskanējušo viedokli par 12 000 cilvēku iznīcināšanu.
Sabiedrība
2016. gada 14. jūnijs, 14:31

Šnore lūdz izvērtēt radio izskanējušos aicinājumus "noslepkavot" 12 000 iedzīvotāju

Jauns.lv

Deputāts Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK) vērsies pie ģenerālprokurora, lūdzot izvērtēt Latvijas Radio 4 izskanējušo aicinājumu "noslepkavot" tos 12 000 Latvijas iedzīvotājus, kuri portālā "Manabalss.lv" parakstījuši iniciatīvu par Uzvaras laukuma Rīgā atjaunošanu tā vēsturiskajā veidolā.

Kā informēja Nacionālajā apvienībā, 9.maijā Latvijas Radio 4 programmā "Doma laukums" tika atskaņoti klausītāju viedokļi par minēto "Manabalss.lv" iniciatīvu - kāda zvanītāja paudusi šādu aicinājumu - "Man liekas, daudz vieglāk ir iznīcināt tos 12 000 cilvēkus, kuri parakstījās, nekā pieminekli."

Reaģējot uz šo frāzi, LR4 raidījuma vadītāja Jana Jermakova rezumēja - "Nu redziet, cik spēcīga aizstāvība ir mūsu piemineklim."

Tā kā iniciatīvu parakstījušo personu vārdi un uzvārdi ir publiski pieejami internetā, šāds publiski pausts aicinājums uzskatāms par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt miesas bojājumus, uzskata Šnore.

Politiķis tāpat arī vērsies Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) ar lūgumu izvērtēt raidījuma vadītājas Jermakovas rīcību, ne tikai nenorobežojoties, bet pat paužot pozitīvu attieksmi pret ēterā izskanējušo viedokli par 12 000 cilvēku iznīcināšanu.

Kā sacīja NEPLP informācijas centra vadītāja Agnese Berga, sūdzība no Šņores vēl nav saņemta, bet NEPLP šo incidentu izmeklēs jebkurā gadījumā.

Tikmēr Latvijas Radio preses sekretāre Ilze Zvaigzne aģentūrai LETA sacīja, ka "Latvijas Radio šobrīd neinterpretē publiskajā telpā atspoguļoto informāciju". Viņa norādīja, ka Latvijas Radio kā sabiedriskais medijs rīkosies atbildīgi un atbilstoši iekšējām radio procedūrām, izvērtējot situāciju, sasaucot Ombuda sapulci un pēc vajadzības pieaicinot mediju profesionāļus.

Kā ziņots, iniciatīvas autori cita starpā vēlas atjaunot Latvijas valstiskumam būtisko simbolisko jēgu un vietu - Uzvaras laukums galvaspilsētā tika nodēvēts un neatkarīgās Latvijas laikā iekārtots par godu Latvijas armijas nozīmīgajai uzvarai pār Bermonta karaspēku. "Pašreizējais Uzvaras laukums bieži rada nevajadzīgu konfrontāciju un kultivē pretvalstiskas aktivitātes," norāda priekšlikuma iniciatori.

Viņi aicina Saeimu veikt atbilstošas darbības Uzvaras laukuma patiesās būtības un vēsturiskā taisnīguma atjaunošanai, kā arī savākt sabiedrības ziedojumus vai saņemt valsts dotāciju, vai Krievijas kompensāciju "PSRS armijas memoriāla demontāžai".

   

LETA/Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, Edijs Pālens/LETA