Rinkēvičs: "Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības radīs ļoti ilgstošu neskaidrību"
"Lai gan valstis var izstāties no ES, tas nekad praksē nav ticis piemērots. Tas ir daudz atkarīgs no tā, kādā veidā Lielbritānijas valdība komunicēs par to, kā viņi redz šo procesu," atzina ārlietu ministrs.
Politika
2016. gada 17. jūnijs, 21:01

Rinkēvičs: "Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības radīs ļoti ilgstošu neskaidrību"

Jauns.lv

Ja britu vēlētāji atbalstīs Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), tas radīs ļoti nopietnu un ilgstošu neskaidrību, piektdien žurnālistiem atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība").

Ministrs uzsvēra, ka Latvija vēlas redzēt to, ka Lielbritānija paliek ES. Tam ir daudzi iemesli - Apvienotā Karaliste ir mūsu valsts sabiedrotais gan ekonomiski, gan arī diskutējot par ES kopējo ārpolitiku. Vienlaikus, lai arī kāds būs referenduma rezultāts, tas atstās ļoti nopietnu iespaidu uz ES tālāku attīstību.

Rinkēvičs pauda pārliecību, ka, ja Lielbritānija paliek ES, tad būs jautājumi par kuriem būs jādiskutē arī šeit Latvijā. Šajā situācijā stāsies spēkā iepriekš panāktās vienošanās - britiem būs tiesības veikt pasākumus attiecībā uz sociālajiem pabalstiem cilvēkiem no citām ES dalībvalstīm. Tāpat pastāv draudi, ka līdzīgus atvieglojumus vēlēsies panākt arī citas ES dalībvalstis. "Tas ir viens no scenārijiem, ar kuriem mums ir jārēķinās. Šī diskusija jebkurā gadījumā var būt diezgan nopietna," teica Rinkēvičs.

Savukārt, ja britu vēlētāji izlems par izstāšanos no ES, tas radīs ļoti nopietnu un ilgstošu neskaidrības mehānismu. "Lai gan valstis var izstāties no ES, tas nekad praksē nav ticis piemērots. Tas ir daudz atkarīgs no tā, kādā veidā Lielbritānijas valdība komunicēs par to, kā viņi redz šo procesu," atzina ārlietu ministrs.

Lielbritānijas izstāšanās gadījumā no ES ir identificēti vairāki scenāriji, kādā veidā varētu tikt veidotas tālākās savienības un Apvienotās Karalistes attiecības. Viens no scenārijiem - kurš tiek izmantots arī iekšējās Lielbritānijas debatēs - ir veidot ar ES līdzīgas attiecības, kā to dara Norvēģija. Rinkēvičs gan norādīja, ka tajā pašā laikā tiekot aizmirsts tas, ka Norvēģija ir arī Šengenas dalībniece un pilda ļoti daudzus ES noteikumus, lai piedalītos savienības kopējā tirgū.

Tāpat Lielbritānija, izstājoties no ES, var atgriezties pie tādām pašām attiecībām ar savienību, kādas tai bija līdz iestāšanās brīdim Eiropas Ekonomiskajā kopienā. Tomēr tas nozīmēšot ļoti šauri sadarbības mehānismu. Vēl turpmākie attiecību modeļi varētu būt līdzīgi tiem, kādi šobrīd ir starp ES un Šveici, vai arī brīvās tirdzniecības līguma noslēgšana starp savienību un Lielbritāniju.

Gadījumā, ja briti referendumā nolems balsot par izstāšanos no ES, Latvija sagaida ka sarunās tiks ievērots arī to cilvēku pamattiesības, kas ir pārcēlušies uz Apvienoto Karalisti un ir mūsu valsts valstspiederīgie. "Neapšaubāmi šiem cilvēkiem ir tiesības dzīvot un strādāt Lielbritānijā. [Tāpat] sarunu procesā ir jāstrādā pie tā, lai mēs mēģinām saglabāt tādu attiecību modeli, kurš ir abpusēji izdevīgs. Es neredzu iespēju nākt pretī ar piekāpšanos šajos, vai citos jautājumos, jo tas lielā mērā būtu pret kopējām Eiropas un Latvijas interesēm," teica Rinkēvičs.

Lielbritānijā referendums par valsts turpmāku dalību ES paredzēts 23.jūnijā.

BNS / Foto: Zane Bitere/LETA