Kur svinēt Jāņus? Lielāko Līgo nakts pasākumu ceļvedis
23. jūnijā visā Latvijā iedegsies Jāņugunis – būs simtiem zaļumbaļļu, „Skroderdienu Silmačos” izrādes, koncertu, limuzīnu Jāņu nakts krāsās un citi svētku pasākumu.
Kultūra
2016. gada 21. jūnijs, 08:56

Kur svinēt Jāņus? Lielāko Līgo nakts pasākumu ceļvedis

Jauns.lv

Līgo vakarā, 23. jūnijā, notiks simtiem svētku pasākumi – zaļumballes, koncerti, folkloras kopu uzstāšanās, Jāņu ugunskuri, kopīga siera un alus baudīšana, izrādes, rotaļas un citi. Kasjauns.lv piedāvā lielāko svētku pasākumu ceļvedi 23. jūnijā visā Latvijā – Rīgā, Kurzemē, Latgalē, Sēlijā, Vidzemē un Zemgalē.

Rīga

* Vērienīgākā līgošana Rīgā notiks 11. novembra krastmalā. Uz pasākumu „Līgosim krastmalā!” aicināti visu paaudžu rīdzinieki un pilsētas viesi. Pasākumā tiks izvietoti tradicionālie Rīgas ugunskuri, skatītāji varēs baudīt līdzi paņemtus un uz vietas iegādātus cienastus, būs pieejama plaša kultūras programma. Pulksten 21.30 sāksies galvenais notikums – muzikāls uzvedums „Reiz Jāņu naktī”, kurā piedalīsies Agnese Rakovska, Daumants Kalniņš, Ieva Kerēvica, Kristaps Rasims, Olga Rajecka, Normunds Rutulis, Aija Andrejeva, Aija Vītoliņa, Mārtiņš Ruskis un Dzintris Kolāts. Pasākuma būs skatāms arī deju uzvedums „Īsa bija Jāņu nakts”, notiks dejas latviešu estrādes zelta klasikas ritmos.

* Sekojot latviešu tautas tradīcijām un baudot vērienīgu koncertprogrammu, Dzegužkalnā Jāņus aicina svinēt kopā ar folkloras kopu „Atštaukas”, postfolkloras grupām „Iļģi” un „Rikši”, kā arī ar Jauno Jāņu orķestri un dūdu un bungu grupu „Auļi”. „Rīgas pilsētvidē kopā radīsim īstu latviešu Jāņu sajūtu! Līgo svētkos kopīgi restaurēsim tautas senās tradīcijas: vainagu pīšanu, zīlēšanu, līgošanu un aplīgošanu, uguns svētīšanu, Jāņu godināšanu, papardes zieda meklēšanu, saules pavadīšanu un sagaidīšanu,” stāsta svētku rīkotāja Signe Sniedze. Līgošana Dzegužkalnā sāksies astoņos vakarā.

Kurzeme

* Kuldīgas Pilsētas dārzā pulksten 22.30 krāšņi sāks liesmot ugunskurs, skanēs gadskārtu dziesmas un ticējumi, dārzā rosīsies Jāņa tēvs un Jāņa māte ar sieru, alu un pīrāgiem. Krēslas aizsegā pie ugunskura varēs piedalīties mistiskā spēka un veiksmes rituālā, bet uz deju grīdas kopā ar grupu „Fokši” – sasildīties un kājas izlocīt.

* Liepājas koncertestrādē „Pūt, vējiņi!” līgošana sāksies pulksten 20.30 un ilgs līdz četriem rītā. Uz svētku koncertu aicinās dziedātāji Liene Šomase, Antra Stafecka, Andris Ērglis, Ivo Fomins un mūziķu grupa Jāņa Strazda vadībā. Sauli pavadot, pulksten 22.00 Jāņuguni koncertdārzā iedegs Kurzemes varenākās balsis – Alsungas suitu sievas, bet, kad saules gaisma būs pārtapusi košā Jāņu ugunskurā, estrādē sāksies lustīga danču nakts.

* Talsos uz lielo koplīgošanu pulksten 21.00 dižkoncertā aicinās Latvijas Radio 2 un LNT. Svētku svinēšana gan sāksies no paša rīta, kad pie Talsu Tautas nama savu darbu sāks Vislatvijas amatnieku un mājražotāju gadatirgus. Dižkoncertā „Līgojam Talsos" piedalīsies Talsu novada kori un deju kolektīvi, MC orķestris, kā arī talsenieki Raimonds Tiguls, Jānis Stībelis un Rihards Lepers, kuriem pievienosies dziedātāji Žoržs Siksna, Viktors Lapčenoks, Guntis Veits, Samanta Tīna, Ginta Krievkalna un Iluta Alsberga. Pēc  koncerta sāksies nakts balle, kurā par labu noskaņu rūpēsies kvartets „Eolika”, grupa „Credo”, Žoržs Siksna un Viktors Lapčenoks, palīdzot ikvienam sagaidīt maģisko Jāņu dienas saullēktu, kura laikā drosminieki piedalīsies Pliko skrējienā. Biļešu cenas: 7 – 12 eiro.

* Ventspils Reņķa dārzā pulksten 20.00 būs iespēja baudīt Līgo vakara uzvedumu „Mana sirds ir pūra lāde, kurā katru brīdi, kad vien gribu, nobēdzinu… savu sirdspuķīti”, kurā piedalīsies Jūrmalas teātris un Ventspils tautas deju kolektīvi. Pulksten 22.00 sāksies nakts zaļumballe, kurā spēlēs Ģirts Alsters ar grupu „Upes jenoti” un DJ Mario.

Latgale

* Daugavpils novadā Jāņu svinēšana notiks Višķu brīvdabas estrādē, Luknas ezera krastā. Tas būs „Jampadracis kol(c)hozā”. Darbosies amatnieku un mājražotāju tirdziņš, zāļu tirdziņš, kolhoza priekšsēdētājs pacienās ar alus glāzi un siera šķēli, būs pieejamas piepūšamās atrakcijas. Jāņu pasākums iecerēts līksmā kolhoznieku garā, atceroties tos gadus, kad šie svētki bija kļuvuši oficiālajai varai nevēlami, bet tautā joprojām svinēti. Netrūks ne joku, ne jautru izdarību, koncertu kuplinās grupas „Pankūkas (Inga un Normunds)”, „Latgales dāmu pops”, Santa Kasparsone un citi. Pēc saulrieta - zaļumballe ar „Dvinskas muzikantiem”. Viss sāksies pulksten 20.30. Biļešu cena – 2 – 3 eiro.

Jampadracis kolhozā

* Rēzeknē no pulksten 12.00 norisināsies Līgo tirdziņš. Rēzeknes upes krastā varēs izbaudīt brīvdabas pirts garu un pirtnieku svaigo un klūgu slotiņu pērienu. Astoņos vakarā Festivāla parkā uz ielīgošanu aicinās Andris Eriņš un „Dricānu dominante", pulksten 21.30 iedegs ugunsskulptūru „Laiks", 21.45 būs līgo nakts maģija pie Rēzeknes upes. Desmitos vakarā Jāņu uguni visi iedegs kopā ar folkloras kopu „Rūta", bet vēlāk zaļumballē spēlēs Linita un Aldis Rullis.

Sēlija

*Jēkabpilī, Krustpils brīvdabas estrādē, pulksten 17.00 Līgo svētku svinības sāksies ar uzvedumu „Skroderdienas Silmačos”, kam pulksten 22.00 sekos Līgo balle visas nakts garumā ar grupu „Baltie lāči”. Dižizrādē „Skroderdienas Silmačos” spēlēs Dailes, Nacionālā un Valmieras teātru izcils aktieru ansamblis, kā arī dziedātāji Nikolajs Puzikovs un Ieva Sutugova. Biļešu cenas: uz dižizrādi – 7 – 15 eiro, uz Līgo balli – 5 – 7 eiro.

Vidzeme

* Gulbenes novada Druvienas pagasta „Silmačos" pasākums „Latvija līgo Druvienas Silmačos" sāksies pulksten 15.00. Varēs vīt vainagus, siet sieru, izgatavot rotas no dabas materiāliem, apgūt Jāņu dziesmas un dančus, bet vakara kulminācijā pulksten 19.00 – dzīvot līdzi Latvijas Nacionālā teātra brīvdabas izrādei „Skroderdienas Silmačos", pēc kuras būs lustes Līgo nakts - Jāņu rīta ballē kopā ar grupām „Auļi", „ElektroFolk" un „Dārdi”. Biļešu cenas: 10 – 25 eiro.

Latvija līgo Druvienas Silmačos

* Jūrmalā, Dzintaru pludmalē, pulksten 20.00 Līgo svētku programmā - sadziedāšanās koncertā piedalīsies Varis Vētra, Ingus Ulmanis, Ivo Grīsniņš – Grīslis, Elza Rozentāle, Annija Putniņa, īpašais Līgo koris, Jūrmalas deju kolektīvs „Zālīte”. Pēc koncerta balle līdz rīta gaismai kopā ar „Džentlmeņu špagats”, Mc orķestri, Normundu Rutuli, „Musiqq” un DJ BigShuzz.

* Savukārt Kauguru pludmalē pulksten 21.30 Līgo vakaru ieskandinās latviešu tradīciju kopa „Skance”, bet pēc tam līksmošana turpināsies zaļumballē kopā ar grupu „Apvedceļš” līdz pat saullēktam.

* Sākot no pulksten 22.00 Jūrmalā Jāņugunis rotās jūras liedagu no Jaunķemeriem līdz Lielupei. Ikviens varēs izvēlēties sev tuvāko ugunskura vietu un sagaidīt Jāņu rītu. Ugunskuri tiks iedegti Dzintaru pludmalē, Kauguros, Lielupē, Bulduros, Dubultos, Jaundubultos, Mellužos/Pumpuros, Vaivaros un Jaunķemeros.  

* Atpūtas kompleksā „Rakši” (6 kilometrus no Cēsīm Drabešu pagastā) pulksten 12.00 sāksies Latvijas atklātas Grilēšanas čempionāts. Savukārt pulksten 18.00 sāksies Līgo pasākuma muzikālā izklaides daļa, ko atklās ar drosminieku šovu „Savaldi rodeo bulli!”, kura laikā tiks imitētas rodeo sacensības. Vakara muzikālā daļa tiks atklāta ar grupas „Menuets” koncertu pulksten 20.00. Pēc tam sekos Jāņu un Līgu skaitīšana un Jāņu ugunskura iekuršana. Vakara gaitā viesus izklaidēs grupa „Z-Scars”. Pusnaktī uz skatuves kāps Latvijas kantrī muzikas grandi – grupa „Dakota", darbosies Dj Artis Volfs un Dj Roberts Lejasmeijers. Biļešu cenas: 8 – 15 eiro.

* Siguldas Pilsdrupu estrādē Līgo nakts brīvdabas izrāde „Trīnes grēki” Tērvetes amatierteātra izpildījumā sāksies pulksten 20.00 . Pēc tās sāksies Līgo nakts zaļumballe kopā ar Latvijas Radio 2 DJ Aivi un grupu “COCO Orchestra”. Neizpaliks arī Līgo dziesmas, siers, alus, lielais Jāņu ugunskurs un bufete.

* Vecpiebalgā uz lielās Alauksta estrādes skatuves uzstāsies tautā iemīļoti mūziķi – Latvijas viena no vadošajām šlāgergrupām „Galaktika", grupa „The Citizens”, bet nakts balli iegriezīs Latvijas Radio 2 dīdžejs. Saulei rietot tiks iededzināts lielākais Jāņuguns Vidzemē un, sagaidot pusnakti, notiks Līgo zāļu pliko skrējiens. Līgo festivāls Vecpiebalgā ilgs līdz 25. jūnija pēcpusdienai. Biļešu cenas: 7 – 10 eiro.

* Valmieras estrādē svētku balle, kurā spēlēs grupas „Ballīšu orķestris” un „Pagrabs" sāksies pulksten 22.00. Svētkiem atbilstošu noskaņu radīs īpaši veidots Papardes ziedu mežs, Jāņu ugunskurs un uguns muca.

Zemgale

* Dobeles vēsturiskajā Tirgus laukumā no desmitiem rītā norisināsies tradicionālais Zāļu tirgus, kā arī radošās darbnīcas vainagu pīšanā un latvju zīmju veidošanā. Savukārt pulksten 13.00 sāksies Raimonda Paula dzīvespriecīgās un labdabīgi ironiskas dziesmu spēles „Īsa pamācība mīlēšanā” izrāde.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA