Uzņemti pirmie kadri Kristīnes Želves filmai "Mērijas ceļojums"
Mākslas muzeja darbiniece Mērija Grīnberga (1909-1975) bija vienīgā brīvprātīgā, kas devās līdzi 700 kastēs iesaiņotām Latvijas muzeju vērtībām, ko, tuvojoties Otrā pasaules kara beigām, vācu armija izveda uz Sudetiju.
Kultūra
2016. gada 21. jūnijs, 23:20

Uzņemti pirmie kadri Kristīnes Želves filmai "Mērijas ceļojums"

Jauns.lv

Jūrmalā, Morberga namā, otrdien uzņemti pirmie dokumentālās filmas "Mērijas ceļojums" kadri, ar tiem simboliski iezīmējot 2016.gada vasaru kā aktīvāko laiku, kad tiek filmēti programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" atbalstītie projekti, informē Nacionālajā kino centrs.

"Mērijas ceļojums" ir viens no astoņiem dokumentālā kino stāstiem, kas top minētajā programmā. NKC un kinematogrāfisti uzsver, ka pirmie mirkļi uzņemšanas laukumā, kur saslēdzas daudzu cilvēku iedvesma un centieni, ir tikpat svarīgi, kā pirmizrādes, kas apjomīgās programmas darbiem gaidāmas visa 2018.gada garumā.

Filmas "Mērijas ceļojums" pirmizrāde norisināsies 2018.gada 4.maijā, Latvijas filmu maratona laikā.

Mākslas muzeja darbiniece Mērija Grīnberga (1909-1975) bija vienīgā brīvprātīgā, kas devās līdzi 700 kastēs iesaiņotām Latvijas muzeju vērtībām, ko, tuvojoties Otrā pasaules kara beigām, vācu armija izveda uz Sudetiju. Grīnbergai muzeja vērtības pēc pusotra gada izdevās atvest atpakaļ uz Rīgu. Diemžēl Mērijas nopelni tolaik netika atzīti vai godināti, gluži pretēji - viņa krita padomju varas nežēlastībā, nesūrojoties pieņēma savu likteni un par pieredzēto gandrīz nevienam nestāstīja.

Veicot vēsturisko liecību izpēti, filmas veidotāji ir pārliecinājušies, ka Mērijas degsme, pašaizliedzība un iemesls tam, kāpēc viņa pēc kara beigām ar nosargāto nenovērtējamo bagātību, tai skaitā arī Dziesmu svētku karogu jeb Līgo karogu, atgriezās Latvijā, nevis palika Rietumos, sakņojas dzimtas spēkā un vērtībās.

Filmas režisore un scenārija autore ir Želve, operators Andrejs Rudzāts, producente Elvita Ruka, māksliniece Ieva Stūre un redaktore Asnāte Vasiļjeva.

BNS / Publicitātes foto