Kāpēc Jāņu naktī jāskraida plikiem? Lielāko svētku pliko skrējienu ceļvedis
Skriešana pa pliko Jāņos ir sena latviešu tradīcija. Vīrieši tādējādi veicina auglību, bet sievietes ar savu kailumu atbaida visu ļauno.
Kultūra
2016. gada 22. jūnijs, 06:08

Kāpēc Jāņu naktī jāskraida plikiem? Lielāko svētku pliko skrējienu ceļvedis

Jauns.lv

Jāņu naktī skraidīt plikam ir teju vai nepieciešamība, ja gribam sagaidīt labu ražu, būt veseli un tīri. Šajā gadsimta strauji attīstās jauna Līgo tradīcija – pliko skrējieni. Arī senos laikos skraidīšana kailam nebija nekas nosodāms, bet tagad šī tradīcija iegūst aizvien publiskāku izpausmi.

Pēdējos gados aizvien populārāks kļūst visnotaļ jauns vasaras saulgriežu svinību rituāls - pliko skrējiens. Šī tradīcija no Kurzemes – Kuldīgas un Pedvāles - nu izplatījusies visā Latvijā. Par pamatu pliko skrējienam kļuvusi senais tautas ticējums – kas Jāņu rītā rasā mazgājas, tam skaistums un spēks garantēts visu nākamo gadu.

Jaunāko Līgo svētku tradīcija – publiska skriešana pa pliko

Jaunākajos laikos pliko skrējienus iedibināja Pedvāles brīvdabas muzejā, kur līgotāji, tēlnieka Ojāra Feldberga iedrošināti, devās uz pliko skrējienu. 24. jūnija agrā rītā pulcējas vīrieši, tādējādi izpildot vienu no auglības un fertilitātes (organisma spējas radīt pēcnācējus) rituāliem. Savukārt daudz nebēdnīgāks izvērtās pliko skrējiens pāri senajam Ventas tiltam Kuldīgā. To var uzskatīt par stihisku tautas kustību. Šo skrējienu neviens nerīko, tajā vienkārši piedalās bez jebkādas dzimuma, vecuma vai rasu diskriminācijas. Tas jau 15 gadus ir noticis ap trijiem naktī. Īpaši tas netiek izsludināts, bet, domājams, ka arī šogad tas notiks.

Nu jau vairākus gadus Jāņu pliko skrējieni nav nekāda eksotika un tā simtiem līgotāju ir kļuvuši par neatņemamu vasaras saulgriežu ceremoniju. Viens otrs Līgo pasākumu rīkotājs gan tēlo kautrīgo latvieti un pliko lēkšošanu pāri tiltiem vai zāļainās pļavās visnotaļ politkorekti dēvē par puspliko skrējieniem vai „Jāņu zāļu krosu”.

Pliko sprinteru ceļvedis

Šogad pirms Jāņiem gan netiek reklamēti tradīcijām bagātie kurzemnieku kailo skrējieni Kuldīgā un Pedvālē, bet tādu ir desmitiem citviet – gan skaidri formulēti, gan kautrīgi izziņoti „papardes puķu” valodā. Viens otrs pasākums arī tiek izreklamēts tūrisma biroju mājaslapās. Lūk, tikai daži šīgada vasaras saulgriežu nekautrīgākie publiskie skrējieni:

* Viens no pirmajiem skrējieniem saulgriežos 22. jūnijā pulksten 22.00 notiks Jēkabpils Mežaparkā pie Radžu ūdenskrātuves peldvietas. Nakts skrējiena „Papardes ziedu meklējot” distance būs 2,2 km – apkārt Mežaparkam. Skrējiens ir individuāls, to vērtēs atsevišķi sievietēm un vīriešiem, bet pārsteiguma balvas saņems Līgas un Jāņi, kā arī konkursa „Skaistākā vainadziņa īpašniece” uzvarētāja.

* Līgo festivāla Vecpiebalgā laikā pie Alauksta ezera Līgo zāļu pliko skrējiens sāksies 23. jūnijā tieši pusnaktī.

* Arī Amatas novada atpūtas kompleksā ,,Laimes ligzda” puspliko skrējiens notiks tieši pusnaktī.

* Ēdolē pēc Līgo nakts balles puspliko skrējiens gar ezeru pāri Slūžu tiltam sāksies 24. jūnijā pulksten 1.00.

* Talsos, Sauleskalna estrādē, pēc Līgo svētku koncerta pliko skrējiens sāksies, sagaidot Jāņu dienas saullēktu. Skrējiena uzvarētājam tiek solīta īpaša balva.

* Līdz ar saullēktu pliko skrējienā varēs diebt līgotāji, kuri jāņos Mārcienas muižā.

* Savukārt Riebiņu novada pašvaldības mājas lapā rakstīts, ka svētku kulminācija būs pliko auglības skrējiens paradīzes tērpos, kas notiks Līgo pasākuma „Līgo draiskulības Riebiņos” ietvaros.

* Apes novada Vidagā „drosmīgākie varēs doties pliko skrējienā pāri Gaujai,” vēsta Jāņu svinību reklāma. Cikos konkrēti notiks plikņu slapjais skrējiens gan nav minēts.

Pliko skrējieni, spriežot pēc to popularitātes, notiks arī citviet Latvijā. Jādomā, ka daudzi to vēl neatļaujas skaļi reklamēt.

Ar kailumu pret izvirtību

Ja nu kāds mēģina iegalvot, ka savu plikumu izrādīšana ir pornogrāfija un izvirtība, veriet vaļā viedo tautas garamantu krātuvi un citējiet latviešu tautas ticējumus, kas paģērē Jāņos dižoties ar savām miesām. Tikai vajag zināt, kur un kad to darīt, jo viens no mūsu tautas ticējumiem vēsta: „Pa Jāņu nakti varot dabūt velnu redzēt, ja pliks stāvot vārtu starpā”. Bet viss pārējais ir labi:

* Jāņu naktī plikam jāskrien apkārt labības laukiem, tad labība labāk aug.

* Jāņu naktī plikam jāskrien caur rudziem, tad neesot melns.

* Arī kailiem peldēties Līgo naktī ir diezgan izplatīta tradīcija. Tā kā šī nakts ir burvību pilna, arī ūdenim piemīt dziedinošs spēks.

* Jaunais saulgriežu cikls jāsagaida tīram - pēc pusnakts plikam jāmazgājas rasā, ezerā vai upē.

Ikgadējais pliko skrējiens Kuldīgā

Pliko skrējiens „Cinevillā”

gallery icon

Kasjauns.lv/Foto: Juris Zariņš