Stādīsim kokus un eksportēsim skābekli!
Sabiedrība
2010. gada 8. maijs, 20:08

Stādīsim kokus un eksportēsim skābekli!

Jauns.lv

Latviju par zaļāko valsti pasaulē cer pārvērst akcijas „Skābeklis” organizatori. Vislatvijas koku sēšanas un stādīšanas akcijā cer iesēt vairāk nekā divus miljonus koku.

Latvija tika atzīta par videi draudzīgāko valsti Austrumeiropā 2008. gada Jēlas Universitātes veiktajā pētījumā „World Environmental Performence Index”, savukārt pasaulē mēs ieņēmām 8. vietu. “Latvijas rādītāji ir ievērības cienīgi. Mums ir ar ko lepoties, un ar zināmu piepūli ir izredzes kļūt par zaļāko valsti pasaulē. Uzņēmumam “Latvijas valsts meži” koku sēšana un stādīšana ir ierasta ikdienas lieta, taču tikai kopīgiem spēkiem, iesaistot visus Latvijas iedzīvotājus, mēs varam cīnīties par pasaules zaļākās valsts titulu,” atzīst AS „Latvijas valsts meži“ projekta “Izzini mežu” vadītājs Tomass Kotovičs.

Varam būt izcili  

„Pa vienam kociņam uz katru Latvijas iedzīvotāju, tātad 2 231 503 kociņus,” akcijas uzsākšanas pasākumā skaidro TV raidījumu vadītājs un biologs Juris Šteinbergs.

Lai sasniegtu šo mērķi ikviens Latvijas iedzīvotājs jau šajā pavasarī tiek aicināts iesēt un izaudzēt pa kokam. Čaklākie koku sējēji un audzētāji, domājams,būs 5. - 6. klašu skolēni. Viņiem to būs iespēja darīt savās skolās un kopīgi priecāties kā mazās priežu un egļu sēkliņas izaug par nelielu stādiņu.

AS „Latvijas meži” aicina ikkatru Latvijas iedzīvotāju sēt, audzēt un iestādīt vismaz vienu kociņu. No 17. līdz 21. maijam bezmaksas koku sēklu komplekti  kopā ar pamācību to sēšanai un audzēšanai iespējams saņemt visās Latvijas pasta nodaļās un SEB bankas filiālēs būs pieejami visās Latvijas pasta nodaļās un SEB bankas filiālēs. Ikviens Latvijas iedzīvotājs, darba kolektīvs, organizācija aicināta līdzdarboties un arī sēt un stādīt kokus.

“Jaunais projekts “Skābeklis” ir iniciatīva, kuras mērķis ir apvienot spēkus un parādīt, ka Latvija var būt izcila – izcila ar savu dabu, zaļumu, veselīgo gaisu un svarīgi – arī aktīvu jaunās paaudzes iesaistīšanos šo izcilību vairošanā. Ceru, ka visu Latvijas skolu 5. un 6. klašu skolēni pierādīs, ka iesēt un izaudzēt koku ir pavisam reāls un paveicams darbs mums ikvienam,” norāda SEB bankas prezidents Ainārs Ozols.

Eksportēsim skābekli

Izrādās Latvija ar saviem mežiem spēj nopelnīt simtiem miljonu latu gadā, jo koku saražotais skābeklis var būt ienesīga eksportprece.  Pie tam Latvijas mežs spēj saražot vairāk skābekļa, nekā tropiskie meži. Kā gan pārdot skābekli, kas izdalās gaisā un ar vēja palīdzību tiek aiznests uz citām valstīm, kurās mežu vairāk, bet skābekli patērējošā rūpniecība aktīvāka? Vides aizsardzības nolūkos valstīm ir noteiktas CO2 (ogļskābās gāzes) izmešu kvotas. Ja mežu valstī ir mazāk, bet patērēt skābekli gribas vairāk, var iegādāties kvotas no kaimiņu valstīm. Latvija var pārdot CO2 emisijas kvotas par 200 – 400 miljoniem latu gadā.

Sēj arī slavenības

Kokus publiski stādīt bija aicināti arī sabiedrībā pazīstami cilvēki. Veikala „Pērle vadītāja” Žanete Skarule iesēja 25 priežu sēkliņas. „Esmu sējusi gandrīz visu, kas aug dārzā, taču kokus pirmo reizi,” kasjauns.lv atzīst Žanete Skarule.

Arī klavierspēles virtuozs Vestards Šimkus atzinās, ka pirmo reizi sējis egles. Mazos kociņus viņš audzēs tālāk savās mājās Tukuma apkārtnē un vēlāk stādīs mežā. Talantīgajam mūziķim ļoti patīk daba, lauku miers un mežs.

Teātra observatorijas aktieris Rihards Lepers sējot priedes atzinās, ka šie koki viņam dod labu enerģiju. Koku sēšanā piedalījās arī Lepera kolēģis Andris Bulis, tērpu māksliniece Natālija Jansone, restorāna „Kaļķu vārti” šefpavārs Ēriks Dreibants un citas sabiedrībā pazīstamas personas.

Akcija „Skābeklis“ visā Latvijā norisināsies no šā gada maija līdz 2011. gada jūnijam, kad vairāk nekā 2 miljoni iesēto koku būs izauguši tik lieli, lai tos izstādītu mežā un ļautu augt pašu spēkiem. Detalizētāka informācija par koku sēšanu un stādīšanu būs pieejama akcijas mājas lapā www.skabeklis.lv.

Anda Leiškalne/Foto: Mārtiņš Purviņš