Cilvēki neizpratnē – Jāņos pārgalvīgi šoferi redzēti biežāk nekā policija
Šajās dienās notikušajos 290 ceļu satiksmes negadījumos dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet 63 – guvuši traumas. Svētku laikā pieķerti arī trīs šoferi, kuri pie auto stūres sēdušies narkotisko vielu ietekmē.
Sabiedrība
2016. gada 28. jūnijs, 07:02

Cilvēki neizpratnē – Jāņos pārgalvīgi šoferi redzēti biežāk nekā policija

Jauns.lv

Pēc Līgo svētkiem, sociālajos tīklos parādījušās aizdomas par to, cik pastiprināta patiesībā bijusi ceļu policijas kontrole svētku dienās. Vairāki šoferi norāda, ka izbraukājot teju 1000 kilometrus pa Latvijas teritoriju četru brīvdienu laikā, sastapuši ne vairāk par divām policijas ekipāžām.

„Laikā no 22.06. līdz 26.06. pie stūres nobraucu 900 km. Visās šajās dienās un maršrutos redzēju tikai 2 ceļu policijas ekipāžas – viena svētdienas vakarā atradās Brocēnos, kur ekipāžas ir bieži, savukārt otra bija “paķērusi” kādu uz ātrumu Jelgavā. Kur tad bija visas šīs policijas izbazūnētās akcijas un pastiprinātā kontrole uz ceļiem svētku laikā?” neizpratnē ir kāds šoferis vārdā Juris.

Pārgalvīgi autovadītāji manīti biežāk nekā policija

Juris pauž sašutumu arī par to, ka 22.jūnijā ceļu policijas ekipāža darbojusies pie Berģiem, apturot autovadītājus, kuri braukuši ārā no Rīgas. „Un jēga? Tāpat visi, kas brauca, zināja, ka tur un tajā laikā ir policijas reids. Tikmēr visur citur dragāja uz nebēdu. Šajās dienās idiotu uz ceļiem netrūka – vājprātīgas apdzīšanas, trakulīgi manevri, ātruma pārsniegšana. Brauca kā dulli, daži, iespējams, arī dzērumā. Piemēram, svētdien, braucot pa Liepājas šoseju ar ātrumu 98 km/h, es nevienu neapdzinu, toties mani – visi. Kāpēc bija vajadzīga tāda izrādīšanās, kuras dēļ tūkstošiem braucēju bija izbojāts pirmssvētku noskaņojums, stundām sēžot sastrēgumā? Manuprāt, ja reidus rīkotu uz citiem ceļiem, citās vietās, tad statistika būtu daudz, daudz biedējošāka,” apgalvo Juris. Līdzīgos novērojumos dalās arī rīdzinieks Artūrs – viņš nobraucis 780km, taču ceļā sastapis vienu vienīgu ekipāžu.

Eksperts: „Šādi reidi jāvērtē pēc statistikas”

Pazīstamais auto eksperts Pauls Timrots, komentējot sabiedrības neapmierinātību, aicina tomēr vērtēt ceļu policijas darbu pēc statistikas datiem: „Šādi reidi būtu jāvērtē nevis pēc atsevišķu cilvēku viedokļiem un piedzīvotā, bet gan vadoties pēc rezultātiem. Atbalstu šādu pastiprinātu kontroli svētku dienās – šādas kampaņas pievērš cilvēku uzmanību un, iespējams, liek tomēr padomāt divreiz, pirms sēsties pie stūres. Protams, vienmēr var labāk, taču lai tikai turpina šādā garā.”

Pie katra krustojuma ekipāžu nolikt nevar

Atbildot uz šoferu sašutumu policijas sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Ilze Jurēvica skaidro, ka šajā svētku periodā ceļu policijai ir svarīgi būt mobiliem: „Saprotams, ka pie katra krustojuma policijas ekipāžu nolikt nevaram, tādēļ līdzīgi kā ikdienas darbā, tiek veidoti maršruti pa kuriem ceļu policijas auto patrulē. Tajos iekļauti ne tikai valsts galveni ceļi, bet arī mazāk svarīgas nozīmes un lauku ceļi, jo arī tajos ir būtiska policijas uzraudzība.”

Policija nepiekrīt izskanējušajiem atsevišķu sabiedrības locekļu viedokļiem, ka ekipāžu darbs svētku laikā nav bijis pietiekams.

„Protams, vienmēr varētu būt vairāk policijas ekipāžu, tomēr kopumā reidu mērķis ir sasniegts – šajās dienās likumsargi pārbaudījuši teju 93 tūkstošus satiksmes dalībnieku, kuru starpā gandrīz simts šoferu sodīti par braukšanu alkohola reibumā,” saka Jurēvica. Policijas pārstāve ziņo, ka svētku laikā, diennaktī vidēji darbojušās 130 ceļu policijas ekipāžas.

Statistika atklāj šokējošu dzērājšoferu bezatbildību

Ceļu policijas publicētā statistika liecina, ka laika posmā no 22. līdz 26.jūnijam policisti reidos pārbaudījuši 92 719 transportlīdzekļu vadītājus, no kuriem 96 konstatēta alkohola klātbūtne izelpā. Visvairāk iereibušo autovadītāju fiksēti tieši Jāņu dienā – 38. Lai arī neapdomīgo šoferu skaits ir gana liels, tas tomēr ir par 32 gadījumiem mazāk, nekā pērn šajā laikā. Teju pusē gadījumu, proti 43 šoferiem, fiksēta vismaz 1,5 promiļu liela alkohola koncentrācija izelpā. Tas liecina, ka šie šoferi apzināti sēdušies pie stūres tik stiprā alkohola reibumā, nedomājot ne par savu, ne apkārtējo satiksmes dalībnieku drošību. Vēl vairāk šo pārkāpēju grupu paspilgtina 11 šoferi, kuri tik lielā alkohola reibumā vadījuši transportlīdzekli bez attiecīgas kategorijas vadīšanas apliecības. Šajās dienās notikušajos 290 ceļu satiksmes negadījumos dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet 63 – guvuši traumas. Svētku laikā pieķerti arī  trīs šoferi, kuri pie auto stūres sēdušies narkotisko vielu ietekmē.

Krapsis: visdrūmākā statistika tieši Jāņu naktī

Tāpat gana stiprā alkohola reibumā konstatēti 13 autovadītāji, kuriem bija no 1,0 līdz 1,5 promilēm. Kā atzīmē Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis: „Neskatoties uz iepriekšējiem policijas brīdinājumiem par paspirinātu ceļu satiksmes kontroli svētku laikā, kā arī aicinājumiem atturēt tuviniekus sēsties pie stūres reibumā, kā arī pašiem nebraukt, ja iepriekš lietots alkohols, tomēr aizvien ir daļa autovadītāju, kas pret to izturas vieglprātīgi. Par to īpaši liecina Jāņu dienas statistika, kad pēc lustīgi pavadītas Līgo nakts, teju puse šajās dienās konstatēto dzērājšoferu fiksēta tieši 24.jūnijā.”

Savukārt likumā pieļaujamā normā līdz 0,5 promiļu reibumam transportlīdzekli vadījuši 224 šoferi. Lai gan tāda alkohola koncentrācija asinīs autovadītājiem ar attiecīgo stāžu ir pieļaujama, tā tomēr parāda atsevišķu autovadītāju attieksmi pret ceļu satiksmes noteikumiem un drošas satiksmes veidošanu.


Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/Ieva Čīka/Ieva Lūka/LETA