Domnieces, kas liecināja pret Munkevicu, baidās par viņa atbrīvošanu
Politika
2010. gada 22. jūlijs, 08:23

Domnieces, kas liecināja pret Munkevicu, baidās par viņa atbrīvošanu

Jauns.lv

Jūrmalas domnieces, kuras liecināja pret bijušo pilsētas galvu kukuļošanas lietā, ir satrauktas un baidās par sekām, kādas varētu būt, ja eksmēru no apcietinājuma atbrīvot.

Iveta Blaua ("Jaunais laiks") atzīst, ka doma par R. Munkevica atbrīvošanu nav patīkama, jo "dzīvē daudz kas notiek", raksta laikraksts „Diena”. Vēl viena Jūrmalas domes deputāte Marija Vorobjova, kura arī liecināja KNAB pret R. Munkevicu, esot satraukta par savu drošību, norādīja viņas palīgs Dmitrijs Goroševskis.

Prokurore Velta Zaļūksne neizslēdz iespēju, ka Munkevica un Normunda Pīranta atbrīvošanai līdz tiesai varētu būt sekas, piemēram, liecinieku ietekmēšana, lai viņi atteiktos no liecībām. Šajā ziņā prokurorei esot rūgta pieredze. Viņa pieļauj, ka abi apsūdzētie varētu pamest valsti. Turklāt Pīrants bieži braucis uz Latīņamerikas valstīm, ar kurām Latvijai nav līgumu par aizdomās turēto personu izdošanu.

Zaļūksne norādīja, ka ir priekšlaicīgi runāt par iespējamo sodu abiem apsūdzētajiem.

Iespējamo politiskās situācijas sarežģīšanos Jūrmalā vai izmaiņas koalīcijā tuvākajā laikā Blaua neprognozē. Pat ja Munkevics būs brīvībā līdz tiesai, koalīcija kļūšot tikai stiprāka.

Ja bijušais mērs Raimonds Munkevics (Jūrmala - mūsu mājas), pret kuru izvirzīta apsūdzība par kukuļdošanu grupā, atsakās no mandāta vai to zaudē pēc notiesāšanas, vietā nāktu viņa partijas biedrs, Jūrmalas domes darba aizsardzības speciālists Jānis Poļaks. Tad opozīcija varētu mēģināt spēku samēru domē vēlreiz mainīt. Opozīcijai ar sešām balsīm atliktu pierunāt vai pārpirkt vēl divus deputātus, lai gāztu šābrīža mēru Romualdu Ražuku (PS).

Poļaka ienākšana domes deputātu sastāvā tomēr situāciju mainīs, kaut gan nevar apgalvot, ka tieši viņš apvienos šobrīd opozīcijā palikušos R. Munkevica partijas biedrus Vladimiru Maksimovu un Egmontu Krūmiņu, bijušo izpilddirektoru Gati Truksni (LPP/LC), kā arī bijušos vicemērus Larisu Loskutovu un Ilmāru Ančānu (Mūsu zeme), lai mēģinātu virzīt kādu jaunu mēra kandidātu.

Poļaks ar laikrakstu gan runāt atteicās, jo atbildēt uz jautājumiem neesot viņa pienākums, savukārt partijas "Jūrmala - mūsu mājas" valdes priekšsēdētāja vietnieks Georgs Fedosejevs nebija sazvanāms. Partijas mājaslapā joprojām redzams Fedosejeva parakstīts paziņojums "Munkevica un Pīranta aizturēšana ir politisko konkurentu sarīkota provokācija", kurā apgalvots, ka "notiekošais un publiskajā telpā pieejamā informācija ir tikai spekulācijas, kurām nav pamata".

Blaua kategoriski noraida, ka kukuļa došanu būtu izprovocējusi: "Ja būtu pati prasījusi naudu, nevarētu sevi cienīt."

Sarunas ieraksts ar kukuļa piedāvājumu

Laikraksta "Diena" rīcībā nonācis sarunas ieraksts, kas varētu būt notikusi starp Jūrmalas domes deputāti Ivetu Blauu un ar partiju "Jūrmala - mūsu mājas" saistīto Normundu Pīrantu un kas ļauj domāt, ka pirms balsojuma par Raimonda Munkevica palikšanu vai nepalikšanu Jūrmalas mēra krēslā tirgošanās varētu būt notikusi arī ar citiem pašvaldības politiķiem.

Kā vēsta laikraksts, saruna risinājusies kādā Jūrmalas restorānā šā gada pavasarī dažas dienas pirms balsojuma par Munkevicu, un viena deputāta balss vai pat vienkārši klātbūtne tobrīd varēja būt izšķiroša. Laikraksts pilnā apmērā publicējis sarunas fragmentu.

Vīrieša balss (VB): Nu labi. Par ko ir runa, tu apmēram jau zini.

Sievietes balss (SB): Kā es varu zināt...

VB: Nu jau, nu jau.

SB: Nu, kāda tev tā interese pēkšņi mani redzēt... Biju ļoti pārsteigta.

VB: Nu labi. (Klusina balsi.) Lieta ir tāda, ka nākošajā ceturtdienā būs domes sēde.

SB: Zinu.

VB: Ir jautājums, konkrēts, - cik?

SB: Kas - cik?

VB: Lai tu neaizietu uz domes sēdi.

SB: Lai es neaizietu uz domes sēdi...

VB: Tu zini, par ko būs balsojums...

SB: Nu kā, cik es saprotu, tad nav uzlikts... (Acīmredzot domāts jautājums par neuzticības izteikšanu Raimondam Munkevicam)

VB: Ir uzlikts.

SB: Nu kā, viņš taču spirinājās, ka nebūs tas un tas...(..)

VB: Runa ir: datums un cipars. Es tev varu pateikt, cik prosta Marija, bet tas nu tā. To pastāstīs, cik. (..)

SB: Ā, tad jūs mani ar Mariju (varētu būt Jūrmalas domes deputāte Marija Vorobjova) tā kā vienā līmenī nostādāt... Skaidrs, ēhē, hē, to nu gan ir forši apzināties.

VB: Marija taču ir stulbenīte.

SB: Nu tad jau iznāk, ka es arī esmu stulbenīte, ja piedāvā līdzīgu situāciju.

VB: Nu, zini, cik esmu ar viņu saskāries...

(..)

VB: Nu ja esi tam gatava... Bet man ir jāzina, vai tu esi tam gatava. Pēc tam jau varam runāt tālāk... par summām, un es pats tev to iedodu.

SB: Kāpēc Raimonds (varētu būt Jūrmalas bijušais mērs Raimonds Munkevics pats par to nerunā?

VB: Es tāpēc runāju.

SB: Ā, tad Raimonds pats tā kā nekas? Kurā domes stāva tualetē? Zēnu vai meiteņu?

VB: Nē, nē...

SB: Mums taču jau ir tradīcijas (smejas).

VB: Tā nebūs. Aizbrauks ciemos, nu, zini, kā...

SB: Uz kurieni?

VB: Vienalga, uz kurieni. Kaut vai pie manīm.

SB: Kur tad tā pēkšņi es pie tevis ciemos braukšu?

VB: Nu tāpatās, vienkārši kā vecas paziņas.

SB: Nu cik tad mēs veci paziņas.

(..)

SB: Tas ir zināms pārsteigums. Man te bija citi piedāvājumi, tādi...

VB: Nu, kādi?...

SB: Nu arī ar Raimondu saskaņoti.

VB: Šis te variants?

SB: Nē, nē, par šo man ir pirmā dzirdēšana.

VB: Par ko tad?

SB: Nū, es nezinu, cik tev Raimonds stāsta, cik nestāsta...

VB: Nu reālu noslēpumu mums nav. Koalīcijas un valdes sēdes taču mums ir.

SB: Nu un tici, ka tev visu stāsta?

(..)

VB: Tu zini, man ir tā, ka es nodarbojos ar savu lietu. Mani viņu lietas neinteresē. Mana interese ir tāda, lai Raimonds paliktu savā krēslā. (Troksnis.) Var būt dažādas nesaprašanās par Raimonda vadības stilu un visu pārējo, to es negribu apspriest, man neinteresē to apspriest, tāpēc ka no manas puses tā būtu tāda tukša kulšanās kaut ko tur stāstīt. Ja es būtu domē deputāts, tad es par to runātu.

SB: Mainīt jau tu neko nevari.

VB: Vai ne? Tagad? Es nē, bet arī tur neko nevar mainīt. Tāda ir tā situācija. Es vienmēr esmu pieturējies tādam darba stilam, ka man un visiem ir labi. Tā kā Ventspilī tas notiek. Ventspils kungs sēž un (pārāk klusi). Šeit bišķiņ citādāk ir. Tā ir tā Raimonda paša doma.

SB: Bet jums taču ir partija. Vai tad jūs visus tas apmierina? Jūs taču arī nebūtu tādi kā tikko dzimuši.

VB: Situācija jau ir tāda, ka visvairāk neapmierina Dzenīša (varētu būt deputāts Māris Dzenītis) kungam, viņš pirmais sāka. Bet viņam ir tādas ambīcijas. Bet par viņu ir savākta tāda informācija priekšvēlēšanas kampaņas laikā un viss pārējais, vai ne? Tā ka sāku nesveicināt, nedot roku...

SB: Kā jūs tur to informāciju par visiem savācat?

VB: Nu nē... tikai par Dzenīti...

SB: Paga, paga, vai tad tagad nekas tāds nenotiek?

VB: Es neko neesmu vācis.

(..)

SB: Nē, nu tad man interesē, kādās robežās man ir jādomā. Ar sešām nullēm vai septiņām?

VB: Nu, nu, nu...

SB: Nu ko, normāli (smejas), kā tad tu domā, laiki mainās... tad kādā amplitūdā?

VB: Nu, kad tu pateiksi... tad mēs varam satikties, un OK.

SB: Nu kas ir normāli mūsu laikiem? Tie izcenojumi ir dažādi.

VB: Gribi, pastāstīšu par Rīgas izcenojumiem?

SB: Kam man Rīgas, man interesē Jūrmalas risinājumi.

VB: Čemodānā nelien iekšā Rīgas izcenojumi. Tur ir bišķiņ citādāk, atkarībā, par ko (nav saprotams). Ventspilī jau arī čemodānā nelien iekšā. Tur, kur ar naftu saistīts, lielie uzņēmumi, miljonus iegulda. Redz, kur Šlesers sešdesmitmetrīgo tiltu būvē...

SB: Nu tad cik? Trīs nulles, četras? Reālu ciparu tad jādomā...

VB: Nujā, trīs. Nu trīs, tur jau cipari arī klāt nāk.

SB: Ā, cipariņi arī...

VB: Varētu teikt, četras ārzemju valūtā.

SB: Tad jau ir vērts padomāt. Un kā tu tā pats izšķīries uz šo soli? Pierunāja?

VB: Kas tur ko pierunāt. Es jau pats tad arī zaudēšu amatu.

SB: Protams, ka zaudēsi.

VB: To jau Dzenītis pirmais pacentīsies. Es jau valdes loceklis, varu zaudēt.

SB: Kas tev ir par valdi?

VB: Jūrmalas ātrā palīdzība.

SB: Ātrā palīdzība tev arī ir?

VB: Nevis arī, bet tikai.

SB: Tikai?

VB: Glābšanas dienests ir pie pašvaldības SIA, bet glābšanas dienestā es esmu vadītājs. Mani pieņem darbā, un tad mani atbrīvot nebūs tik vienkārši no vadītāja amata. No valdes, jā, no valdes atbrīvos. Kapitāldaļu turētājs mani atbrīvo no valdes - un viss. Bet glābšanas dienesta vadītājs paliek ar visu algu.

SB: Nu labi. Tad izstāsti man vēl tādu lietu. Cik Ilmārs (varētu būt JD deputāts Ilmārs Ančāns – Diena) ir ieinteresēts visā šajā pasākumā?

VB: Ar Ilmāru vakar vienojāmies. Viņš ir tāds interesants cilvēks, brīžiem nesaprotams, bet brīžiem... lēnā garā ceļ savu mājiņu...

SB: Nu tad viņam tagad pietiek savas mājiņas celšanai?

VB: Nē, nu pēc mūsu laikiem, jā. Mums tur tagad pirtiņai pamatus ielika. Un man pamatus tagad ielika par to pašu summu, ko sešus gadus atpakaļ. Citi vēl dzīvo tajos krējuma laikos un sūta man tāmes par 11–12 tūkstošiem, bet celtniecībai sūta 600 latu par kvadrātmetru. Es tagad pasūtīju tāmi, man atsūta par 112 tūkstošiem latu. Es viņiem saku: kas jūs safārējušies esiet, par 112 tūkstošiem tagad var nopirkt piecstāvu māju. (..)

SB: Tad ar Mariju arī runājāt jau?

VB: Marija vakar no koalīcijas sēdes aizgāja.

SB: Ja? Kā tad tā?

VB: Marija vienkārši pateikusi - kurš vairāk dos, pie tā es iešu... Viņai viss ir pofig. Viņai ir plānās smadzenītes. Tāpat kā Ražuks. Paies divi trīs mēneši, atkal kaut ko izdomās, tiks iekšā Saeimā, netiks. Bet tu, Ivet, esi pilnīgi cits cilvēks, (..) nevis skatās, ka tik noraut Raimondu nost. Pēc tam tikai viss būs. Aigars (varētu būt deputāts Aigars Tampe) būs pirmais uzreiz, kas vienmēr otrais ir bijis, viņam nekad pirmo nevajag, vienmēr otro. (..)

SB: Kaut kā tā. (Pauze.) Jūs tagad mani tādā sarežģītā situācijā gribat nostādīt.

VB: Nu tev jau tā situācija nekāda sarežģīta nav.

SB: Kā tad ne?

VB: Nu kā tad, mazums kas, nu saslimi.

SB: Saslimu. Vai dieniņ...

VB: Nu kā, aizbrauci uz laukiem pie krustmātes un saslimi, saindējies.

SB: Ak šausmas! Vēl pasaki, ka es tiku slimnīcā.

VB: Sadzērās lauku pienu un... to arī var noorganizēt.

SB: Nevajag, paldies! (Iesmejas.) Tas jau tā draudīgi izklausās. (..) Labi, tad man vēl viens tāds jautājums ir galvā. Ko jūs - tikai ar mani un Mariju runājāt vai arī ar vēl kādu?

VB: Es neesmu runājis ar Mariju.

SB: Nē, nu es saprotu, ka kāds runā.

VB: Nē, es par Mariju vispār nezinu neko. Es tikai zinu, ka...

SB: Tā jau tu pats stāstīji pašā sākumā.

VB: Nē, nē, es tagad par Mariju nezinu, kas ar viņu runā. Marija vienkārši... Kas ar viņu runā... Es zinu, ka viņa, kas vairāk dos, pie tā viņa, viņai pofig pārējais.

SB: Nē, nu man jau neinteresē, kas ar viņu runā. Es domāju - ar ko vēl ir runāts, lai... Ar mani ir runāts, ar Mariju ir runāts, un ar ko vēl?

VB: Nē, no tās puses ne ar vienu. Marija jau nav runājusi tādā veidā par to, tā, kā es ar tevi runāju. (..) Nu zini, kā mīnuss jau arī ir tas, ka Raimondam tie... teiksim, tās privātās ambīcijas un privātie apvainojumi arī ar kaut ko tur, vai ne? Ar Aigaru, vai ne?

SB: Nujā, un sekas jau ir. Tā. Varbūt ka vajadzēja gudrāk. Varbūt vajadzēja paklausīt mūs ar Juri, kā mēs sākumā teicām.

VB: Ko tad Juris (varētu būt deputāts Juris Visockis)?

SB: Raimondam vajadzēja mūsos ieklausīties. Viņš negribēja ieklausīties. Rezultāts ir tāds, kāds ir.

VB: Nē, nu, jā, bet zini, kā, Jūrmalā visu laiku ir tā bijis. Nu tagad norauj vienu, pēc tam atkal noraus tos, un... (..) Tad tev tur ir cilvēks, kas vēlas tīri par savām interesēm runāt. Nu un, teiksim tā, kad tā kā čomaks. Viņš saka: nu, karoče, tad es to paņemu... Raimonds saka, bet nu zini: ja viņš ir opozīcijā, tad viņš pret manīm balso, bet te viņš tā kā čomaks uzvedas. Baigi jokainais. Tāda ir viņa būtība, un tā viņš... Jā. Nu, karoče, – fakts ir tāds, ka mēs esam izrunājušies... Kad tu varētu dot kaut kādu atbildi? Pirmdien ir tā kā pirmais "jā" vai "nē", un tad mēs varam runāt tālāk.

BNS, LETA/Foto:LETA